Olga Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Na życzenie Karkówka po meksykańsku Składniki : Karkówka 1– 1,5 kg 2-3 cebule 1 sos meksykański Łowicz 520 g Ząbek czosnku Przyprawa do karkówki lub wieprzowiny - co kto ma, co kto woli Karkówkę kroję w plastry. W każdy plaster wcieram przyprawę i układam w naczyniu warstwami, przeplatając pokrojoną (niezbyt drobno) cebulą i czosnkiem. Wkładam do lodówki na kilka godzin, żeby mięsko dobrze przeszło smakiem przypraw (najlepiej na noc). Po tym czasie zsuwam z karkówki cebulkę, plastry wrzucam na chwilkę na gorącą patelnię – tylko żeby się zarumieniły i układam warstwami w naczyniu żaroodpornym, przekładając je odłożoną wcześniej cebulką. Teraz już tylko zalewam sosem meksykańskim, zakrywam naczynie i wkładam do piekarnika (180°) tak na 1,5 - 2 godziny – czas zależy od ilości karkówki. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Chętnie spróbuję jak mnie zaprosisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 A ja spróbuję następną razą. I zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Karkówka w ketchupie Składniki: 1 kg karkówki 3-4 cebule duże 8 plastrów sera żółtego ketchup, majonez Karkówka w plastry, lekko obsmażyć na patelni. Dół naczynia żaroodpornego wysmarować ketchupem, na to wykładamy plastry karkówki, kładziemy krążki cebuli, przykrywamy serem żółtym i smarujemy wierzch majonezem. Piec ok godz. w 180-200 *C Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olga Napisano 27 Luty 2011 Autor Share Napisano 27 Luty 2011 Karkówki w ketchupie jeszcze nie jadłam - muszę wypróbować ten przepis. Chociaż... ten majonez na wierzchu...no nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Na życzenie Karkówka po meksykańsku No dobra niech ci będzie - namówiłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 PSUJ już mi ślinka cieknie - zrób przynajmniej fotkę, to sobie popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Sałatka Gyros Składniki: 2 -3 filety z piersi kurczaka (może być indyk) przyprawa GYROS 6-8 ogórków konserwowych puszka kukurydzy 2-3 cebule czerwone kapusta pekińska ketchup, majonez przyprawę gyros wymieszać w szklance wody, zalać tym pokrojone w kostkę piersi i dusić pod przykryciem aż nie wyparuje woda (pod koniec można odkryć aby przyspieszyć parowanie). Ostudzone mięso układamy na dno miski/naczynia, przełożyć plasterkami cebuli, rozsmarować ketchup, przełożyć ogórkami w plasterkach, posypać kukurydzą i posmarować ketchupem zmieszanym z majonezem. Na górę położyć posiekaną kapustę pekińską wcześniej doprawioną wegetą lub delikatem. Smacznego PS Jest to typowy warstwowiec, więc trzeba nakładać sobie "do dna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olga Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 Sałatka Gyrosprzyprawę gyros wymieszać w szklance wody, zalać tym pokrojone w kostkę piersi i dusić pod przykryciem aż nie wyparuje woda (pod koniec można odkryć aby przyspieszyć parowanie). Ostudzone mięso układamy na dno miski/naczynia, przełożyć plasterkami cebuli, rozsmarować ketchup, przełożyć ogórkami w plasterkach, posypać kukurydzą i posmarować ketchupem zmieszanym z majonezem. Na górę położyć posiekaną kapustę pekińską wcześniej doprawioną wegetą lub delikatem. Smacznego Dobre, dobre...Polecam p.s. tylko, że ja pekinki już nie doprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Ej, no co wy takiego smaka robicie ze ślina cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLEK Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Tylko o szamanku a może by tak przepisy na nalewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 PSUJ ty może zmień zawód na kucharza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drogba Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 to ja podam swój niezawodny przepis : napełnić wodą czajnik , wodę zagotować - uwaga łatwo to poznać po sygnale dźwiękowym [gwizdek] , następnie włożyć do szklanki co kto tam lubi [kawa, herbata] i zalać to uzyskaną w skomplikowanym procesie gotowania wodą , no i smacznego. PS jeżeli przypilnujesz ten dźwięk gwizdka wychodzi takie samo za każdym razem , sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemor Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 wodę zagotować nie podejmę ryzyka bo mogę przypalić........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 by tak przepisy na nalewki 1/4 C2H5OH ver. 96° 3/4 tomato juice sól, pieprz do smaku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 MALIBU ver 1.0 składniki: paczka wiórków kokosowych (200 g) mleko skondensowane w puszcze słodzone - 1szt i niesłodzone -1 szt pół litra wódki do słoika wsypujemy wiórki i zalewamy wódką. Po ok 2 dniach odlewamy wódkę przez ściereczkę bawełnianą (do miseczki), wiórki które wpadną na ściereczkę porządnie wyciskamy. Do odsączonej wódki wlewamy puszkę mleczka słodzonego i puszkę niesłodzonego. Mieszamy mikserem, przelewamy do butelki i po schłodzeniu możemy serwować. ver 1.1 składniki: puszka mleczka kokosowego puszka mleczka skondensowanego słodzonego mały kartonik lub pół puszki mleczka skondensowanego niesłodzonego pół litra wódki Wszystko mieszamy, miksujemy i po schłodzeniu możemy serwować... Lubię siedzieć w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olga Napisano 4 Marzec 2011 Autor Share Napisano 4 Marzec 2011 Schab w śmietanie 1 kg schabu pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na to: 2 cebule pokrojone w talarki. Na to: 30 dag pokrojonych w plastry pieczarek. Następnie gęstą śmietanę 30% rozrobić z jedną zupą cebulową w proszku KNORR, dobrze wymieszać i wyłożyć na wierzch. Piec w piekarniku 180° 1,5 godz. Sprawdzone Ciekawy smak, łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania. Tak myślę... jaki trunek by do tego najlepiej pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz1971 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Nie wiem jak Wy ale ciasto mnie w ogóle nie zainteresowało za to te 2 baloniki nad ciastem ,,,,,,mniam aż ślinka cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 za to te 2 baloniki nad ciastem Cała reszta to tylko dodatek do "pierwszego planu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Cholera zeby to człek posiadał jeszcze lepszy wzrok.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 zeby to człek posiadał jeszcze lepszy wzrok. Albo większy monitor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olga Napisano 5 Marzec 2011 Autor Share Napisano 5 Marzec 2011 To chłopakom się zamarzyły duszone piersi...miałam na myśli z indyka oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 5 Marzec 2011 Share Napisano 5 Marzec 2011 Żołądki indycze: Składniki: 1 - 1,5 kg żołądków indyczych cebula, duuuuużo cebuli, 7-8 dużych pół kostki margaryny (tylko w sposobie klasycznym) przyprawy sposób klasyczny Żołądki czyścimy, 3 razy parzymy (za każdym razem czyszcząc), przyprawiamy (dowolnie), wrzucamy na patelnię (w wysokimi ściankami lub niski garnek) i lekko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Lekko podduszamy. Dodajemy pół kostki margaryny, po rozpuszczeniu wsypujemy całą cebulę pokrojoną w półkrążki. Przykrywamy przykrywką i dusimy ok 3-4 godzin mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby podlewamy wodą, nie można dopuścić do przypalenia.Można doprawić do smaku na sam koniec. sposób ekspresowy (garnek z przykrywą szybkowarową) Żołądki czyścimy, 3 razy parzymy (za każdym razem czyszcząc). Nagrzewamy niski garnek (bez tłuszczu), po nagrzaniu wrzucamy nieprzyprawione żołądki. Po obsmażeniu doprawiamy i wrzucamy cebulę (żadnego tłuszczu). Pod ciśnieniem dusimy ok 30 min. Po otwarciu doprawiamy do smaku. Niezbędna potrawa imprezowa. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 24 Lipiec 2011 Share Napisano 24 Lipiec 2011 3,5kg ogórków pokroić w słupki ze skórką 5 łyżek soli -wymieszać i odstawić na 4 godz. Zalewa (zagotować i wystudzić): 6 łyżek oleju 2 szklanki octu 10% 3 szklanki cukru 1 główka czosnku (wycisnąć ) 1 łyżka ostrej papryki Ogórki wkładać do słoików,zalać zalewą i pasteryzować jak korniszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.