Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów!

Wiem,że temat był wałkowany,ale nie mogę tego znależć,a potrzebna jest szybka odpowiedź.

Zatrzymany dowód za brak badań.Badanie wykonane np.1.02.2011r.,klient odbiera dowód i przyjeżdża po tygodniu po pieczątkę.Jaką datę wpisać?,datę wykonania badania,czy datę wbicia pieczątki w dowód?, bo trwa dyskusja :shock:

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• JANUSZ60

6

• Jacdiag

4

• adam1501

4

• grzegorz70

4

Napisano

Datę dokonania wpisu. W chwili wykonywania badania dowód był zatrzymany więc nie mogłeś dokonać wpisu. Musisz dokonać korekty w systemie w celu pobrania OE i te daty muszą się pokrywać (wpisu i korekty).

Napisano

Podczas dokonywania powtórnego wpisu zmieniamy PW ..... na DR....... i pobieramy opłatę ewidencyjną.

Napisano

Też jestem tego zdania,ale moi koledzy starzy diagności z innych stacji maja odmienne zdanie i twierdzą, że powinna być data wykonania badania.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam brać diagnostów.

Napisano
Podczas dokonywania powtórnego wpisu zmieniamy PW .....

To powiedz proszę co Twoim zdaniem znaczy PW ,,,

Napisano

oficjalnie wg Dz U) to jest Pozwolenie Wielokrotne

a może rozszyfrowali to jako pokwitowanie ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• 2 weeks later...
Napisano

gdy wpiszemy datę dnia w którym przyjeżdza klijent po pieczątkę to spoglądając póżniej na dowód zobaczymy po datach że jest skrócony przegląd a co będzie kiedy to samo po datach stwierdzi organ kontroli drogowej- pewnie zacznie dochodzić faktu że żle został określony termin badania

Napisano
po datach że jest skrócony przegląd

Nie masz poważniejszych zmartwień ???

to wpisz w uwagach "dokonano wpisu w DR oraz pobrano OE"

Napisano
gdy wpiszemy datę

Nikt do tej pory nie określił co oznacza "dolna data", czy jest to data wykonania badania czy też dokonania wpisu do DR. Dlatego też, jak uznasz, że jest to data wpisu do DR i się tego będziesz trzymał to jest dobrze a jeżeli uważasz, że jest to data badania i takie jest Twoje stanowisko to również jest dobrze. Kwestia w tym abyś był jednoznaczny i wiedział co uczyniłeś jak się Ciebie zapytają dlaczego tak.

Napisano

Znam przypadek gdzie sąd zakwestionował wpis w DR gdzie było doknane BT po zatrzymaniu DR przez Policje.Diagnosta wpisał date na dole DR taką jak wykonywał badanie i ugury następny termin badania.Sąd stwierdził ze zrobił to żle ponieważ powinien wpisać date w którym klijent przyjechał z odebranym dr.I co Wy Panowie nato

Napisano

W gąszczu przepisów na diagnostę czyhają większe zoonki. Co by diagnosta nie wpisał każda wersja jest logiczna (nie znalazłem przepisów określających "co autor miał na myśli") i nie ma wpływu na termin kolejnego badania technicznego a ten zapis jest ważniejszy.

Podsumowując: nie warto tym sobie zawracać głowy albo życzyć sobie tylko takie dylematy na stacji...

Napisano

... w innej sprawie Sąd ogłosi co innego. Jak wspominałem szkoda zawracania d**y.

Napisano

Jak dla mnie bardziej logiczna jest data wpisu niż data badania bo w czasie badania nie było DR.

Napisano

Ja również traktuję ją jako datę wpisu. Kiedyś miałem zapytanie z magistratu o pewne badanie, które zrobiłem w ten sposób, a później pojazd poszedł gdzieś w kraj i tamtejszy urząd pytał się dlaczego jest tak dziwnie wyznaczony termin następnego badania w stosunku do "dolnej daty". Po przekazaniu kopii rejestru i wytłumaczeniu, że uznaję tę datę jako datę wpisu do DR, pan naczelnik podziękował i życzył miłego dania.

Napisano

A WK wpisuje w tym miejscu (pomimo że ma nasze zaświadczenie z datą badania technicznego) datę wystawienia dowodu rej.

Napisano

Ja wpisuje datę dokonania adnotacji, klient przychodzi do mnie tylko z dowodem rejestracyjnym (czasem nawet po trzech miesiącach) więc nie wiem co się działo w tym okresie z samochodem, może uległ wypadkowi albo ukradli go

Napisano

Czy ktoś podrzuci, w którym Dz.U jest to określone bo przewalam wszystkie po kolei i nigdzie nie ma na ten temat informacji. Być może nie dotarłem jeszcze do tego właściwego :sad:

Napisano
Jak dla mnie bardziej logiczna jest data wpisu niż data badania bo w czasie badania nie było DR.

Też tak uważam.

Napisano
Czy ktoś podrzuci, w którym Dz.U jest to określone

Gdyby było określone to po cóż byłyby nasze wywody. Nikt nie określił czego jest to data i każdy stosuje jak uważa za stosowne.