Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kolezanki i koledzy - poprosze o info czy nasze przepisy umozliwiaja czasowe wyrejestrowanie naczepy/przyczepy ciezarowej (nie rolnicza).

Od jakiegos czasu dostaje zapytania od klienta co rzekomo aby uniknac oplat/podatkow wyrejestrowal naczepe. I teraz by ja znow zarejestrowac potrzebuje zrobic OBT.

Co ciekawe twierdzil ze przy tym czasowym wyrejestrowaniu zdal DR i tablice i chcial robic OBT na ksero DR - bez tablic :)

Cos mi to brzydko pachnie ::?::?::?

Napisano

Od 2005 roku istnieje możliwość czasowego wycofania pojazdu z ruchu. Reguluje to rozp. MI z dn. 23.12.2004 r. w spr. czasowego wycofania pojazdów z ruchu Dz.U. 2004 Nr 285 poz. 2856 z późn. zm. wydane na podst. art. 78a ust. 6 PoRD.

Wycofaniu czasowemu podlegają zarejestrowane:

1) samochody ciężarowe i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t;

2) ciągniki samochodowe;

3) pojazdy specjalne;

4) autobusy.

Klient dobrze Ci powiedział, że zdał w WK Dr i tablice. Abyś mógł mu zrobić OBT musi pobrać tablice czasowe na przejazd na bat. tech.

[ Dodano: 01-03-2011, 20:06 ]

Zapewne gościu chce przywrócić pojazd do ruchu, a w czasie trwania okresu wycofania termin bad. tech. się skończył. Zatem, aby odebrać z depozytu dowód rejestracyjny i tablice musi przedłożyć zaśw. z bad. tech.

Napisano
Abyś mógł mu zrobić OBT musi pobrać tablice czasowe na przejazd na bat. tech.

Tylko pewnie chce zaoszczędzić i szuka łosia do podłożenia się :D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Co ciekawe twierdzil ze przy tym czasowym wyrejestrowaniu zdal DR i tablice i chcial robic OBT na ksero DR

Przy czasowym wyrejestrowaniu wydaje się decyzję, która zawiera wszystkie dane pojazdu, termin następnego badania technicznego i zastępuje ona dowód rej., np. przy sprzedaży tego pojazdu. Nabywca załącza ją do wniosku o rejestrację w swoim wydziale komunikacji.

Napisano

Moim skromnym zdaniem + PC....

Napisano
i zastępuje ona dowód rej.,

Czyli badanie można by wykonać, gdyby nie cała reszta ???

Jak myślisz, ilu tak zrobi ???

Napisano
Olga napisał/a:

Oczywiście, znów wraca jak bumerang co to jest "...odpowiadającym mu dokumencie..." :D

Napisano

Oczywiście, że skoro tablice czasowe to i PC :-)

Regan, aleś Ty dokładny ;) uznałam, że w tym towarzystwie mogę używać "skrótów"... :-D

Ale jaka reszta???

możesz zrobić OBT bez tablic rejestracyjnych?

Napisano
Ale jaka reszta???

możesz zrobić OBT bez tablic rejestracyjnych?

U nas potrafią bez DR zrobić, bo zgubiony, to bez tablic się nie da :D

Napisano
U nas potrafią bez DR zrobić, bo zgubiony,
:ok

No ale wieta,rozumieta ja mam np.KP..... :D

Napisano
U nas potrafią bez DR zrobić, bo zgubiony, to bez tablic się nie da

A co to ,w rejestrze nie da się wpisać "bez numeru"? :D

Napisano
A co to ,w rejestrze nie da się wpisać "bez numeru"? :D

A naczepę przywiezie na lawecie - hehe :D

Napisano