Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taka C5 nie ma postojowych z przodu. Jak ma się to do przepisów?

Napisano

Bo postojowych mieć nie musi :D , natomiast pozycyjne przednie są w tym mlecznym paseczku nad reflektorem lub przy światłach przeciwmgielnych niżej.

Napisano
Taka C5 nie ma postojowych z przodu.

Jak nie ma jak ma. Fakt, że nie sa to światła postojowe a pozycyjne. Żarówka od światła pozycyjnego w tej lampie jest zamocowana u góry nad światłem mijania. Po włączeniu świateł pozycyjnych świeci ten górny matowy pas lampy. Jeszcze jeden mały kruczek polega na tym, że żarówka do światła pozycyjnego jest żarówką halogenową H6 o stosunkowo niskiej trwałości i o cenie w okolicach 20PLN.

Napisano

No właśnie gdyby były to bym nie zadawał głupich pytań. Nie świeciło nic a tył ok. Nawet żarówki nie moglem zlokalizować żeby wyeliminować przepalenie.

[ Dodano: 02-03-2011, 13:04 ]

Dzięki koledzy. Przyjże się dokładniej następnym razem. Żeby jedna się świeciła to było by po problemie a tak ... zgłupiałem.

Napisano
Nawet żarówki nie moglem zlokalizować żeby wyeliminować przepalenie.

Nawet bardzo mnie to nie dziwi, że nie mogłeś znaleźć żarówki, bo zdaniem producenta aby ją wymnienić to trzeba zdemontować lampę, oczywiście wczesniej trzeba zdjąc zderzak :D . Przy odrobinie wprawy można wymienić żarówki w C5 bez demontażu lamp.

Napisano
No właśnie gdyby były to bym nie zadawał głupich pytań. Nie świeciło nic a tył ok. Nawet żarówki nie moglem zlokalizować żeby wyeliminować przepalenie.

Ja tak miałem z jakąś KIA terenową. Pozycyjnych brak stwierdziłem z tył był OK to popatrzyłem i się okazało że z przodu Panu żarówki od pozycyjnych paliły się jedna za drugą (były założone zwykłe 5W a powinny być H6 :evil: )

• 2 weeks later...
Napisano
natomiast pozycyjne przednie są w tym mlecznym paseczku nad reflektorem

BMW seria 5 kupiony w salonie w Polsce(2008)-paseczek nie mleczny ,a pomarańczowy

I oczywiście starcie z klientem,bla,bla.......i pojechał :(

jak podchodzicie do tematu ????

parę dni wcześniej wysłałem klienta do serwisu VOLVA -odłączyli te "ustrojstwa" :-D i ok.

,ale samochód posiada "homologację" i.................?

Napisano
BMW seria 5 kupiony w salonie w Polsce(2008)-paseczek nie mleczny ,a pomarańczowy

Z BMW jest rzeczywiście lekka wtopa, bo pomarańczowe boczne zachodzi lekko na przód. Natomiast oprócz tego powinien mieć normalnie pozycyjne białe.

Volvo na tylko z boku i jest to ok z przepisami.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=6205&postdays=0&postorder=asc&highlight=volvo&start=0

Wtym temacie było to omawiane tylko trzeba sie przebić przez pitupitu i wyłowić odpowiednie posy

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Volvo na tylko z boku i jest to ok z przepisami.

nie no pewnie - VOLVO zawsze jest zgodne z przepisami... ;)

Napisano
nie no pewnie - VOLVO zawsze jest zgodne z przepisami...

Teraz należę do Skoda Team więc... :evil:

Trzymaj się faktów i przepisów bo zrobi się takie samo pitupitu jak pod linkiem który podałem.

• 4 years later...
Napisano

Witam! Dzisiaj trafiła się nam kia optima , zakupiona w salonie, pierwszy przegląd po 3 latach, i niespodzianka w przednich lampach, brak białych postojowych, tylko kierunki się delikatnie świeciły, okazało się że w kierunkach fabrycznie żarówka pomarańczowa dwuwłóknowa, miał ktoś podobny przypadek ?

Napisano
miał ktoś podobny przypadek

Wersja świateł amerykańska - wynik badania N i do przeróbki.

Napisano
Dzisiaj trafiła się nam kia optima , zakupiona w salonie

Jaki jest nr homo wg DR lub TZ?

Napisano

Po ostatnim przeglądzie trzyletniej Tata Indica nic mnie już nie zdziwi. Lewa lampa do ruchu prawostronnego, prawa do lewostronnego. Auto z polskiego salonu, nic nie wymieniane. Mina klienta bezcenna :evil:

• 1 year later...
Napisano

Kilka pojazdów VW widziałem ostatnimi czasy (3letnie pojazdy), które posiadają światła dzienne wspólnie z pozycyjnymi (różna intensywność świecenia w zależności od ustawienia przełącznika świateł), ale ze światłami mijania z przodu pojazdu nie świecą się żadne inne światła....Czy ja o czymś nie wiem ? Z tyłu świecą się pozycje oraz oświetlenie TR, ale z przodu tylko mijania, ktoś przerabiał podobny temat ?

Napisano

Dzienne to świecić powinny tylko wtedy kiedy motor warczy. Resztę przećwiczyć należy w ciszy co i jak się pali / gasi. Mowa o tym, czy silnik pracuje, czy tylko sama stacyjka na tak zwanym zapłonie, a które świecą bez użycia stacyjki. No i jeszcze te magiczne opisy na pokrętałce wraz z piktogramami obczaić... on... off... auto...

Fiat w modelu 500 kiedyś namieszał w elektrycznych połączeniach i zdaje się kilka modeli dopuścili do ruchu na zasadzie odstępstwa od warunków. :x

A warunki dla dziennych są tak splątane, że szkoda nawet gadać! Jak świecą niech tak świecą aby świeciły dobrze, kurcze pieczone.

I skąd ci najmądrzejsi tych tylnich świateł tyle nabrali??? 8/

Napisano

Przećwiczone na wszystkie sposoby, konsultowane z kolegą z aso...mijania z przodu świecą same...pomimo tego, że postojowe(!) można uruchomić i teoretycznie powinny podczas działania świateł mijania świecić jako pozycyjne...

Napisano

Spróbuj odłączyć jedną żarówkę od światła mijania i sprawdź, czy wówczas zapali się w tej lampie pozycja.

Napisano

Nie wiem o jakie auto konkretnie chodzi. Przećwiczyłem Octavię, bo akurat się trafiła i wszystko w porządku było. Tylko, że tu wspólnego rozwiązania dla dziennych przygaszanych do funkcji pozycyjnych nie było.

Światła turystyczne:

[ Dodano: 24-07-2017, 15:17 ]

Taki Audik też okazjonalnie się przytrafił.

Pozycje wykonane w technologii LED.

Dzienne wykonane w technologii LED.

Mijania wykonane w technologii LED.

Na fotkach widać, że razem z mijania świeci pozycyjne. Nie ukrywam, że w lustrze albo patrząc bezpośrednio na reflektor to światełko pozycyjne może być ciut słabiej widoczne przez mijania rozświetlone.

5ae1a7efd44fa_wiata.gif.529d83f96de144222822fc1278140788.gif