Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakim warunkom powinien odpowiadać pojazd przystosowany do przewozu odpadów azbestowych,jakie wykonać badanie,jakie wydać zaświadczenie?

Napisano

takim warunkom jak normalny pojazd ciężarowy.

pojazdami adr są pojazdy AT, FL, OX - CYSTERNY

EXII, EXIII - do przewozu klasy 1 (materiały wybuchowe)

MENU - do wytwarzania materiałów wybuchowych

płyn zimowy do spryskiwaczy też jest materiałem niebezpiecznym i przewozi się go w normalnym pojeździe ciężarowym (odpowiednio oznakowanym) dezodoranty też itd.

tutaj nie ma jakiś szczególnych wymogów co do warunków technicznych pojazdu, dalej rozmowę zawsze należy zacząć od numeru UN towaru i na tej podstawie dobieramy pojazd i sposób przewozu. pozdrawiam

wg mnie jest to pojazd ciężarowy inny utylizacyjny (tutaj mogę się mylić, ale tak bym go zakwalifikował - jeżeli ma jakąś specjalną zabudowe), ale pod adr ten pojazd nie podlega

jeszcze raz pozdrawiam

Napisano

wojtek1k, No powoli nie rozpedzaj sie - masz azbest np UN 2590 lub UN 2212 jak by poszukac o sie cos tam znajdzie jako UN. Po drugie mirko, nie podał czym bedzie przewozone , luzem na skrzyni ? w kontenerze ? cysternie o dziwo abest tez moze byc przewozony typ AT, wiec jak ? tu potzreba uzupelnienia informacji

pozdrawiam

Napisano

skojarzyły mi się te "odpady" z takim azbestem sciągniętym z dachu - ale faktycznie może to być co innego, ale wtedy należy pytać raczej o pojazd być może AT (nie chce mi się tego szukać).

jeżeli luzem na skrzyni lub w kontenerze to dalej pojazd nie jest pojazdem "adr" - tylko musi być na drodze właściwie oznakowany, a jeżeli przyjeżdza cysterna to w zasadzie nie ważne czy przewozi tym wodę, mleko, czy azbest, jeżeli AT to musi spełniać warunki i tyle. pozdrawiam

i po mału zaczynam bać się pisać odpowiedzi.

Napisano

wojtek1k, Słuchaj kolego zaczynasz zabierac glos w ADR-ach ale guzik widze sie na tym znasz. zamknij glos.Innych w bląd wprowadzasz. Dla mnie to jestes PACEK bo jezli cysterna na mleko lub wode ma tez związek z ADR-ami to go wszyscy koledzy nie sluchajcie. Wode i Myn dla odwetowców robisz. A paszol z taką twoją opinią.

A popatrz kolego Kolanko, co za bzdety pisze WOJTEK1K

Napisano

SUOMI, opanuj się chłopie... opanuj... :?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
po mału zaczynam bać się pisać odpowiedzi.

Długo nie czekałeś :D

Napisano

Cyryl forum wagaciężka.com

azbest jest w transporcie traktowany jako materiał niebezpieczny wdychany w postaci drobnego pyłu mogące zagrażać zdrowiu, klasy 9 (inne) pod numerem UN 2590 (azbest biały) i UN 2212 (azbest brunatny i niebieski). również talk z termolitem lub z aktynolitem jest pod UN 2590.

UN 2590 jest ładunkiem niebezpiecznym dopiero gdy opakowania są większe od 100kg, a UN 2212 - 50kg.

normalnie traktujemy ten towar jak ADR w sztukach przesyłki, czyli oznaczenie pojazdu, wyposażenie: 2 skrzynki, latarnie, druga gaśnica, drugi trójkąt, instrukacja, list przewozowy i prawidłowe zabezpieczenie i to wszystko.

natomiast zupełnie inaczej będzie się rzecz miała, gdy ładunkiem będą odpady azbestowe.

firma przewozowa będzie musiała mieć zezwolenie na transport odpadów, a firma ładująca (warto razem ze zleceniem poprosić o kopię uprawnień) musi mieć uprawnienia do rozbiórki, pakowania i musi mieć uznane miejsce przeznaczenia, utylizacji tych odpadów. również warto do zlecenia zażądać kopię uznania takiego miejsca.

dzisiaj większość służb ma bzika na punkcie odpadów, a kary są astronomiczne.

i jeszcze Dariusz Polak z towary-niebezpieczne.pl

W przypadku azbestu radzę zwrócić baczną uwagę na na wymagania:

ustawy z 19-06-1997 o zakazie stosowania wyrobów zawierajacych azbest (Dz.U. z 2004 r. Nr 3, poz. 20 z późn. zm.)

rozporzadzenia MGPiPS z 02-04-2004 r. w sprawie warunków bezpiecznego użytkowania i usuwania wyrobów zawierajacych azbest (Dz.U.Nr 71, poz. 649)

rozporzadzenie MGiP z 14-10-2005 r. w sprawie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przy zabezpieczaniu i usuwaniu wyrobów zawierajacych azbest oraz programu szkolenia w zakresie bezpiecznego użytkowania takich wyrobów (Dz.U. Nr 216, poz. 1824)

Napisano
wojtek1k, Słuchaj kolego zaczynasz zabierac glos w ADR-ach ale guzik widze sie na tym znasz. zamknij glos.Innych w bląd wprowadzasz. Dla mnie to jestes PACEK bo jezli cysterna na mleko lub wode ma tez związek z ADR-ami to go wszyscy koledzy nie sluchajcie. Wode i Myn dla odwetowców robisz. A paszol z taką twoją opinią.

A popatrz kolego Kolanko, co za bzdety pisze WOJTEK1K

Wszyscy "pojechali", a on nie wie o co chodzi - pozwoliłem podkreślić wyrazy bez których, jest to głos w dyskusji a nie żale do nie wiadomo kogo. Każdy może pisać na tym forum i jak się pomyli to można mu to spokojnie uświadomić - Czasami ktoś zada pytanie dla jednych odpowiedż jest banalna, a dla drudzy nie znają odpowiedzi - i chyba po to jest to forum.

Napisano

Może SUOMI pracuje w TDT bo tam "wszystko" najlepiej wiedzą :D:D:D:D:D

Napisano

to mi pojechali

trzeba czytać ze zrozumieniem kolego SUOMI

chodzi o to że jeżeli pojazd jest mówiąc kolokwialnie ADR to musi takowe warunki spełniać, a że klient będzie woził mleko, wodę czy coś innego to jego sprawa,

i tak jest z azbestem

diagnosta bada pojazd - jako pojazd adr, a nie jako do przewozu odpadów .....

pozdrawiam Kolegę Suomi i zapraszam do zrobienia kursu doradców dgsa i zdania egzaminu

• 8 months later...
Napisano

też mi się wydaje że to nie nasza sprawa kto co czym wozi. jeśli jest to ADR robisz odpowiednie badanie w zależności od rodzaju pojazdu i nie obchodzi cię to czy będzie woził wodę, benzynę czy ciekły uran - to jego problem