Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę kolegów odnieść się do następującego zagadnienia: Na SKP przyjeżdża autobus szkolny na OBT, pierwsza rejestracja kwiecień 2005 r. AUTOSAN. Pomalowany – według mnie - barwa żółta a według kierowcy na pomarańczowo. Czy kolor nadwozia autobusu szkolnego należy uwzględnić w zakresie badań a jeśli tak to, jaki to będzie pkt załącznika nr 1 Dz.U 155 Czy barwa tej karoserii ma wpływ na wynik P lub Negative. Jedynym mi znanym dokumentem gdzie diagnosta wpisuje kolor podstawowy pojazdu to DIP.

Napisano

Wymóg odnośnie koloru autobusu szkolnego wynika z zapisu PORD:

41a) autobus szkolny - autobus przeznaczony do przewozu dzieci do szkoły, barwy pomarańczowej,oznaczony z przodu i z tyłu prostokątnymi tablicami barwy białej, z napisem barwy czarnej "autobus szkolny";

W uwagach do zał 1 Dz U 155 jest zapis:

2. Wykaz czynności, oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego nie wyczerpują wszystkich mozliwych przypadków niesprawności

Uważam, że niezgodność koloru można podciągnąc właśnie pod to stwierdzenie i z czystym sumieniem można dać wynik N.

Napisano
Na SKP przyjeżdża autobus szkolny na OBT,

Czy na pewno z DR wynika, że jest to autobus szkolny. Posiadanie przez niego atrybutów szkolnego jeszcze nie czyni z niego takiego, tak jak spanie w garażu nie czyni ze śpiącego mechanika? Bo jeżeli nie to wynik negatywny za kolor nie wchodzi w grę. Następnie, poprosiłbym o opinię rzeczoznawcy jeżeli kierowca nie zgadza się ze mną.

Napisano
Czy na pewno z DR wynika, że jest to autobus szkolny

A w którym szkolnym wynika to z DR ??? i gdzie to jest zapisane ???

Napisano
A w którym szkolnym wynika to z DR ??? i gdzie to jest zapisane ???

O to się właśnie rozchodzi.

Napisano

Zastanawiam się tylko po co w cenniku jest pozycja 7.5 i objaśnienie nr 4 , skoro w DR nie ma adnotacji ,,,

Napisano
Zastanawiam się tylko po co w cenniku jest pozycja 7.5 i objaśnienie nr 4 , skoro w DR nie ma adnotacji ,,,

Do poz. 7.2; 7.3; 7.4 tez nie ma adnotacji w DR.

Napisano

Panowie

W Ustawie Prawo o Ruch Drogowym jest podana definicja autobusu szkolnego z której wynika że ma on być pomarańczowy. To diagnosta ma stwierdzić w jakim kolorze jest autobus. Jeżeli nie jest on pomarańczowy wynik musi być negatywny bo zgodnie z definicją w ustawie nie jest to autobus szkolny.

Napisano

Jeśli przy okresowym pobieramy opłatę za dodatkowe, należałoby chyba wystawić zaświadczenie z tego badania,,,

Jak to w praktyce wygląda ??

Napisano
Panowie

W Ustawie Prawo o Ruch Drogowym jest podana definicja autobusu szkolnego z której wynika że ma on być pomarańczowy. To diagnosta ma stwierdzić w jakim kolorze jest autobus. Jeżeli nie jest on pomarańczowy wynik musi być negatywny bo zgodnie z definicją w ustawie nie jest to autobus szkolny.

Zgadza się kolego, tylko jest jedno małe ale... Jeżeli przyjedzie do Ciebie autobus, który ma wszystkie atrybutu autobusu szkolnego ale jest jasnopiorunkowy w kratkę i w DR masz wpis AUTOBUS, to jaki wynik badania? Tylko i wyłącznie P, ponieważ wg dokumentów to jest tylko autobus a takowy pojazd nie musi być właściwego koloru. Dopóki będziemy mieli bajzel w przepisach to niestety dzieci będą wożone tym czym są, czyli wszystkim czym się da niekoniecznie bezpiecznie, zmieni się to dopiero kiedy stanie się tragedia, wówczas jak to u nas bywa przez parę dni zrobi się nagonkę tak jak na "BUSy"...

Napisano

adam1501, Szanowni koledzy Wywolalem temat Pomaranczowego Szkolnego bo uwazam że :

§ 1.

Badania techniczne polegają na:

1) sprawdzeniu, czy pojazd odpowiada warunkom technicznym

określonym w:

a) ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. — Prawo o ruchu

drogowym, zwanej dalej „ustawą”, to jest cytat ktory znacie z dz.u 155

a DOPiERO POTEM napisane jest :

§ 2.

1. Zakres okresowego badania technicznego obejmuje:

czyli ze jezeli jest deficja Szkolnego Autobus ktorą znacie z PoRD to jezeli nie jest on pomaranczowy , to niezaleznie czy spelni czy nie spelni warunek paragrafu 2 dz.u 155 to o wyniku "P lub N " decyduje najpierw kolor a dopiero potem czy spelnione są pozostale przeslanki. W pierwszej kolejnosci powiniec wiec byc spelniony warunek PoRD a dopiero potem warunki techniczne .

pozdrawiam oportunistów

Napisano
W pierwszej kolejnosci powiniec wiec byc spelniony warunek PoRD a dopiero potem warunki techniczne .

Też tak uważam. Ustawa ma range wyższa od rozporządzenia.

Napisano
o wyniku "P lub N " decyduje najpierw kolor a dopiero potem

My to wszystko wiemy i rozumiemy, ale dopóki w DR nie będzie stało AUTOBUS SZKOLNY dopóty nie możesz dać wyniku negatywnego za kolor czy za zdemontowane inne elementy wymagane dla takiego pojazdu. Autobusów pomarańczowych na moim terenie, jak pracowałem na okręgówce jeździło kilkadziesiąt i prawie wszystkie to były typowe (fabryczne) autobusy szkolne ze wszystkimi atrybutami ale w DR stało tylko AUTOBUS i gdyby ktoś go przemalował lub usunął niezbędne elementy dla szkolnego to nie mogłem mu dać N bo autobus może być w dowolnym kolorze i nie musi posiadać elementów niezbędnych dla szkolnego. Jest to kolejna dziura w przepisach, której nikt nie naprawia, choć każdy zainteresowany tematem o niej wie.

Napisano

Ale przeciez w DR nigdy nie bedzie wpisu "Autobus Szkolny" . Przeciez tam sie wpisuje kod Rodzaju 04 -Autobus. natomiast kod Podrodzaju - tez 04 Szkolny juz tam sie nie wpisuje. Uwazam ze powinno sie wtedy żądac wyciągu ze swiadectwa homologacji ze spelnia atrybuty Szkolnego bo tam juz powinno tez byc o kolorze nadwozia.

Napisano

Czy w kodzie 2D w DR jest zapisany podrodzaj?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Ja rozumiem ze pytasz sie o rubryke D-2. Niepowiem autobusu juz nie ma . Bylem sie pytac / WK/o to gdzie sie wpisuje podrodzaj autobusu szkolnego. Z-ca Naczelnik WK powiedzial ze wprzypadku tego pojazdu w rubryce D-2 oni wpisują tylko kod Rodzaju przypisany do Autobusu. Powiedzieli ze nie wpisuja kodu podrodzaju a wiec ze nie wpisują kodu miejskiego , szkolnego itp.

dlatego ja uwazam ze trzeba siegac do homologacji

Napisano
Ja rozumiem ze pytasz sie o rubryke D-2.

Pytam się o kod 2D który jest nadrukowany w nowych DR (niebieskich) i zawiera dane pojazdu.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
zawiera dane pojazdu.

Zawiera dane zapisane w DR na "głównych" stronach,jeśli nie ma czegoś zapisanego w DR to i w kodzie nie będzie.Nie masz czytnika?

Napisano
Nie masz czytnika?

No właśnie nie. Niestety za darmo ich Norbert nie rozdaje (zresztą nic w tym dziwnego) a ciężko mi przekonać kierownictwo w zainwestowanie, bo przerobu nie mamy wielkiego.

Napisano
Powiedzieli ze nie wpisuja kodu podrodzaju a wiec ze nie wpisują kodu miejskiego , szkolnego itp.

I tu jest właśnie dowcip...

Napisano

Fakt przewożenia dzieci nie czyni z autobusu "Autobusu szkolnego". Jeżeli gmina podpisze umowę na dowóż dzieci z przewoźnikiem to nie zobowiązuje go przez to do przemalowania swoich autobusów.

Napisano
W pierwszej kolejnosci powiniec wiec byc spelniony warunek PoRD a dopiero potem warunki techniczne .

Też tak uważam. Ustawa ma range wyższa od rozporządzenia.

Oczywiście tak jest. Ale w ustawie pisze też, że w rozporządzeniu będą szczegółowe przepisy i do rozporządzenia właśnie odsyła.

Napisano

Jackow, W porządku. Jezli mowisz :

"że w rozporządzeniu będą szczegółowe przepisy i do rozporządzenia właśnie odsyła."

To czemu nie podasz gdzie nas odsyla. ?? Znasz ten przepis gdzie nas odsyla ??

Udziel mnie i nam tej informacji , bo ja to dopiero stawiam pierwsze kroki w diagnostyce i przyznaje sie ze jeszcze malo umiem.

Jedynie co moge powiedziec to że Autosan jest FABRYCZNIE pzrzystosowany jako szkolny. A starostwo powiatu po rozpisaniu przetargu zażyczylo sobie kolor zólty jako lokalny kolor na fladze i godle regionu. Dlatego producent spelnil to wymaganie oferenta Starostwa

Napisano
A starostwo powiatu po rozpisaniu przetargu zażyczylo sobie kolor zólty jako lokalny kolor na fladze i godle regionu.

Żółte to sa taksówki w New Yorku, jakieś mocno amerykańskie to starostwo.

Dlatego producent spelnil to wymaganie oferenta Starostwa

Liczy się kasa. Producent mógł wyprodukować pojazd w paski lub ciapki, ale w wyciągu ze świadectwa homologacji takiego autobusu na pewno nie będzie zapisu, że jest to autobus szkolny.