Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie mam pytanie co do dodatkowego badania technicznego polegającego na ustaleniu parametrów technicznych auta których nie ma w starym dowodzie rejestracyjnym np.masy własnej,mocy DMC przyczepy moje pytanie dotyczy czy musi być pojazd przy takim badaniu jak ma ważny przegląd dane przecierz bierzemy z katalogów np ITS w naszej miejscowości niektóre SKP nie wymagają żeby klijent na takie badanie przyjeżdżał ja wymagam ale sam już nie wiem czy mam racje co o tym sądzicie.

Napisano

Dla mnie badanie bez pojazdu to POCZTA i tyle w temacie.

Nie ma samochodu czy przyczepy nie ma badania.

Napisano

Osobiście nie wyobrażam sobie badania bez pojazdu no np. skąd wezmiesz dane z tabliczki znamionowej pojazdu i stanu faktycznego w dniu badania ::?

Napisano

...na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia

danych niezbędnych do jego rejestracji - obejmuje ustalenie danych pojazdu określonych przez starostę w

skierowaniu lub przez posiadacza pojazdu we wniosku, w sposób określony w pkt 1 działu I załącznika nr

1 do rozporządzenia;

-identyfikacja pojazdu ,czyli pojazd musi być

.ale szybko to forum działa... :shock::ok

Napisano
w naszej miejscowości niektóre SKP nie wymagają żeby klijent na takie badanie przyjeżdżał

Bardzo ciekawa interpretacja, nie da się ukryć,,,

w sposób określony w pkt 1 działu I załącznika nr

1 do rozporządzenia;

Dokładnie o to chodzi ,,,

Napisano

bez pojazdu to można wydać odpis z rejestru

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Raz zadzwoniłem dla picu na jedną ze SKP, zapytałem Pana diagnostę o badanie celem ustalenia właśnie paru parametrów do rejestracji, odpowiedz padła znacząca " auta nie potrzebuję". Wiecie co żal du.... ściska jacy ludzie wykonują ten zawód :shock:

Napisano
Raz zadzwoniłem dla picu na jedną ze SKP, zapytałem Pana diagnostę o badanie celem ustalenia właśnie paru parametrów do rejestracji, odpowiedz padła znacząca " auta nie potrzebuję". Wiecie co żal du.... ściska jacy ludzie wykonują ten zawód :shock:

A może JASNOWIDZ :D

Napisano

A przy BT jak skończy się miejsce w DR i brakuje kilku danych wymaganych do DR, to ustalamy je i wpisujemy do zaświadczenia. Opłaty za to nie pobieramy i za DIP przy pierwszej także, a jak to jest na waszych stacjach?

[ Dodano: 22-03-2011, 20:17 ]

Mówię tu oczywiście o przypadkach gdzie trudno o konkretne dane tech. i badanie wtedy naprawdę się przeciąga w czasie.

Napisano
Ja to robię za FREE,,,
:ok

Ale mozna spotkać tez inne"szkoły"....

Napisano

Jak sie kończy stary dowód to zawsze robie ustalenie danych za 60 zeta.

Jest w cenniku i to jest kasa która jeżeli ja nie wezmę to WK skieruje na jakąs inną stacje w mojej okolicy i oni zarobią.

Ucieli za pierwsze badanie z zagranicy to chociaz za ustalenie danych można wziąść.

Napisano
to WK skieruje na jakąs inną stacje w mojej okolicy i oni zarobią.

A przepraszam, na podstawie czego skierują?

Napisano
to WK skieruje na jakąs inną stacje w mojej okolicy i oni zarobią.

A przepraszam, na podstawie czego skierują?

WK moze tylko i wyłacznie wydac skierowanie na ustalenie brakujących danych kiedy klient ma wazne OBT ale wymienia DR...np:zmiana własciciela...

Napisano
WK moze tylko i wyłacznie wydac skierowanie na ustalenie brakujących danych kiedy klient ma wazne OBT ale wymienia DR...np:zmiana własciciela...

Ja się doczytałem, że może skierować na ustalenie danych niezbędnych do jego rejestracji, natomiast jak pojazd jest zarejestrowany to o jakim ustaleniu mowa i jaki § ma mnie ganiać zaś na stację i z powrotem do magistratu... bo na widzimisię urzędnicze to ja niekoniecznie mam czas i chęci.

Napisano
bo na widzimisię urzędnicze to ja niekoniecznie mam czas i chęci.

Ty tak ale normalny Kowalski nic nawet nie mruknie tylko bierze azymut na SKP ....

• 9 years later...
Napisano
W dniu 24.03.2011 o 12:50, adam1501 napisał:

Ja się doczytałem, że może skierować na ustalenie danych niezbędnych do jego rejestracji, natomiast jak pojazd jest zarejestrowany to o jakim ustaleniu mowa i jaki § ma mnie ganiać zaś na stację i z powrotem do magistratu... bo na widzimisię urzędnicze to ja niekoniecznie mam czas i chęci.

tematy wyskoczył mi z google ;)
Wyrejestrowana przyczepa ciężarowa rolnicza. WK -> da się zarejestrować. W DR trochę bałaganu (wątpliwości mam co do roku produkcji i wpisanego modelu) ale diagnosta -> wyprostuje się bo to fabryczna przyczepa a stary DR i ktoś pewnie się pomylił.
Zakładając że mam umowę to WK i tam wniosek o rejestrację i ustalenie danych na OSKP+ew. OBT. Z pobraniem tablic tymczasowych się liczę (i od tego czasu chyba też OC). W sensie, czy mając czerwone tablice da się zrobić ustalenie danych i OBT za jednym razem?
W sumie to dane z badania od diagnosty powinny powędrować do CEPa i zaświadczeń z badania w WK nie powinni chyba żądać? Potem zostanie wizyta w WK i zmiana tablic i DR. Dobrze myślę?

Napisano
15 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

czy mając czerwone tablice da się zrobić ustalenie danych i OBT za jednym razem?

Tak.

16 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

W sumie to dane z badania od diagnosty powinny powędrować do CEPa i zaświadczeń z badania w WK nie powinni chyba żądać?

Powinni żądać. Dane o badaniu jako takim jest widoczne w CEP, ale ustalone dane techniczne już nie.

Napisano

thx, co do zaświadczenia z ustalenia danych to faktycznie ale tego z OBT nie musiałbym dawać?

Napisano

A na co ci to zaświadczenie ? Braki w ilości domowej makulatury ?

Ogólnie nie rozumiem niechęci do zostawienia tego w WK.  Z srebra to zaświadczenie, czy jakieś kody ma uniemożliwiające skanowanie czy kopiowanie ?

Napisano
6 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

ale tego z OBT nie musiałbym dawać?

Jeśli będzie pieczątka w DR to nie musisz. Ale jeśli tak bardzo jesteś zakochany w tym zaświadczeniu to weź sobie od razu duplikat ze stacji.

• Haha 1