kuba197877 Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Panowie mam pytanie co do dodatkowego badania technicznego polegającego na ustaleniu parametrów technicznych auta których nie ma w starym dowodzie rejestracyjnym np.masy własnej,mocy DMC przyczepy moje pytanie dotyczy czy musi być pojazd przy takim badaniu jak ma ważny przegląd dane przecierz bierzemy z katalogów np ITS w naszej miejscowości niektóre SKP nie wymagają żeby klijent na takie badanie przyjeżdżał ja wymagam ale sam już nie wiem czy mam racje co o tym sądzicie. Cytuj
Janusz1971 Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Dla mnie badanie bez pojazdu to POCZTA i tyle w temacie. Nie ma samochodu czy przyczepy nie ma badania. Cytuj
mirek.g Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Pojazd musi być w celu identyfikacji np.VIN itp Cytuj
JACEK GUZ Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Osobiście nie wyobrażam sobie badania bez pojazdu no np. skąd wezmiesz dane z tabliczki znamionowej pojazdu i stanu faktycznego w dniu badania Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 ...na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji - obejmuje ustalenie danych pojazdu określonych przez starostę w skierowaniu lub przez posiadacza pojazdu we wniosku, w sposób określony w pkt 1 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia; -identyfikacja pojazdu ,czyli pojazd musi być .ale szybko to forum działa... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 w naszej miejscowości niektóre SKP nie wymagają żeby klijent na takie badanie przyjeżdżał Bardzo ciekawa interpretacja, nie da się ukryć,,, w sposób określony w pkt 1 działu I załącznika nr1 do rozporządzenia; Dokładnie o to chodzi ,,, Cytuj
Jacdiag Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 bez pojazdu to można wydać odpis z rejestru Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Fredek Napisano 18 Marzec 2011 Napisano 18 Marzec 2011 Raz zadzwoniłem dla picu na jedną ze SKP, zapytałem Pana diagnostę o badanie celem ustalenia właśnie paru parametrów do rejestracji, odpowiedz padła znacząca " auta nie potrzebuję". Wiecie co żal du.... ściska jacy ludzie wykonują ten zawód Cytuj
pentagram Napisano 18 Marzec 2011 Napisano 18 Marzec 2011 Raz zadzwoniłem dla picu na jedną ze SKP, zapytałem Pana diagnostę o badanie celem ustalenia właśnie paru parametrów do rejestracji, odpowiedz padła znacząca " auta nie potrzebuję". Wiecie co żal du.... ściska jacy ludzie wykonują ten zawód A może JASNOWIDZ Cytuj
marbie Napisano 22 Marzec 2011 Napisano 22 Marzec 2011 A przy BT jak skończy się miejsce w DR i brakuje kilku danych wymaganych do DR, to ustalamy je i wpisujemy do zaświadczenia. Opłaty za to nie pobieramy i za DIP przy pierwszej także, a jak to jest na waszych stacjach? [ Dodano: 22-03-2011, 20:17 ] Mówię tu oczywiście o przypadkach gdzie trudno o konkretne dane tech. i badanie wtedy naprawdę się przeciąga w czasie. Cytuj
Migi60 Napisano 22 Marzec 2011 Napisano 22 Marzec 2011 Ja to robię za FREE,,, Ale mozna spotkać tez inne"szkoły".... Cytuj
SZYMON-OSKP Napisano 23 Marzec 2011 Napisano 23 Marzec 2011 jest wiele szkół ale ja też robię za free Cytuj
janmarek Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 Jak sie kończy stary dowód to zawsze robie ustalenie danych za 60 zeta. Jest w cenniku i to jest kasa która jeżeli ja nie wezmę to WK skieruje na jakąs inną stacje w mojej okolicy i oni zarobią. Ucieli za pierwsze badanie z zagranicy to chociaz za ustalenie danych można wziąść. Cytuj
adam1501 Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 to WK skieruje na jakąs inną stacje w mojej okolicy i oni zarobią. A przepraszam, na podstawie czego skierują? Cytuj
Regan55 Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 to WK skieruje na jakąs inną stacje w mojej okolicy i oni zarobią. A przepraszam, na podstawie czego skierują? WK moze tylko i wyłacznie wydac skierowanie na ustalenie brakujących danych kiedy klient ma wazne OBT ale wymienia DR...np:zmiana własciciela... Cytuj
adam1501 Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 WK moze tylko i wyłacznie wydac skierowanie na ustalenie brakujących danych kiedy klient ma wazne OBT ale wymienia DR...np:zmiana własciciela... Ja się doczytałem, że może skierować na ustalenie danych niezbędnych do jego rejestracji, natomiast jak pojazd jest zarejestrowany to o jakim ustaleniu mowa i jaki § ma mnie ganiać zaś na stację i z powrotem do magistratu... bo na widzimisię urzędnicze to ja niekoniecznie mam czas i chęci. Cytuj
Regan55 Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 bo na widzimisię urzędnicze to ja niekoniecznie mam czas i chęci. Ty tak ale normalny Kowalski nic nawet nie mruknie tylko bierze azymut na SKP .... Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 31 Styczeń 2021 Napisano 31 Styczeń 2021 W dniu 24.03.2011 o 12:50, adam1501 napisał: Ja się doczytałem, że może skierować na ustalenie danych niezbędnych do jego rejestracji, natomiast jak pojazd jest zarejestrowany to o jakim ustaleniu mowa i jaki § ma mnie ganiać zaś na stację i z powrotem do magistratu... bo na widzimisię urzędnicze to ja niekoniecznie mam czas i chęci. tematy wyskoczył mi z google Wyrejestrowana przyczepa ciężarowa rolnicza. WK -> da się zarejestrować. W DR trochę bałaganu (wątpliwości mam co do roku produkcji i wpisanego modelu) ale diagnosta -> wyprostuje się bo to fabryczna przyczepa a stary DR i ktoś pewnie się pomylił. Zakładając że mam umowę to WK i tam wniosek o rejestrację i ustalenie danych na OSKP+ew. OBT. Z pobraniem tablic tymczasowych się liczę (i od tego czasu chyba też OC). W sensie, czy mając czerwone tablice da się zrobić ustalenie danych i OBT za jednym razem? W sumie to dane z badania od diagnosty powinny powędrować do CEPa i zaświadczeń z badania w WK nie powinni chyba żądać? Potem zostanie wizyta w WK i zmiana tablic i DR. Dobrze myślę? Cytuj
michal_k Napisano 31 Styczeń 2021 Napisano 31 Styczeń 2021 15 minut temu, Nikita_Bennet napisał: czy mając czerwone tablice da się zrobić ustalenie danych i OBT za jednym razem? Tak. 16 minut temu, Nikita_Bennet napisał: W sumie to dane z badania od diagnosty powinny powędrować do CEPa i zaświadczeń z badania w WK nie powinni chyba żądać? Powinni żądać. Dane o badaniu jako takim jest widoczne w CEP, ale ustalone dane techniczne już nie. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 31 Styczeń 2021 Napisano 31 Styczeń 2021 thx, co do zaświadczenia z ustalenia danych to faktycznie ale tego z OBT nie musiałbym dawać? Cytuj
Mecher Napisano 31 Styczeń 2021 Napisano 31 Styczeń 2021 A na co ci to zaświadczenie ? Braki w ilości domowej makulatury ? Ogólnie nie rozumiem niechęci do zostawienia tego w WK. Z srebra to zaświadczenie, czy jakieś kody ma uniemożliwiające skanowanie czy kopiowanie ? Cytuj
michal_k Napisano 31 Styczeń 2021 Napisano 31 Styczeń 2021 6 godzin temu, Nikita_Bennet napisał: ale tego z OBT nie musiałbym dawać? Jeśli będzie pieczątka w DR to nie musisz. Ale jeśli tak bardzo jesteś zakochany w tym zaświadczeniu to weź sobie od razu duplikat ze stacji. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi