Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja się zastanawiam co postanowią organa ścigania jeżeli ta masa jest określona na podstawie opinii rzeczoznawcy.

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tytus

9

• Psuj

8

• Qnick

5

• duchu

5

Top Posters In This Topic

Napisano
co postanowią organa ścigania jeżeli ta masa jest określona na podstawie opinii rzeczoznawcy.

Nic....Temat umrze smiercią naturalną i tyle... :razz:

Napisano

Siemka

co postanowią organa ścigania jeżeli ta masa jest określona na podstawie opinii rzeczoznawcy.

Nic....Temat umrze smiercią naturalną i tyle... :razz:

Nie bylbym tego taki pewien biorac pod uwage sprawe naszego kolegi skazanego przez sad pomimo opinii bieglych. Sprawa z peknietym dyszlem w przyczepie.

Jak to mowia kowal zawinil cygana powiesili. To diagnosta dopuszcza pojazd do ruchu. Malo widzieliscie opinii rzeczoznawcow przeklejonych z internetu???

Tak dla rozluznienia - w temacie, robie OBT ciezarowki.

G=0 kg

ładownosc=67 000 kg

he he dla urzednika nie tylko przepisy nie istnieja - nie istnieje rowniez fizyka...

Poprawka wydawala sie rzecza banalna ot komus kliknelo sie o jedno zero za duzo...

Wystawilem zaswiadczenie z ustalona G=8300 kg (z homologacji) Ład.=6700 kg.

Klient pojechal do WK za dwie godziny wraca, zagladam do DR a tam co???

Nieprawidlowo wpisane G=6700kg

Ładownosc nie zmieniona - bo przeciez jest wpisana "to co sie diagnosta czepia".

Tylko polgodziny zajelo mi telefoniczne wyjasnienie BWPzO (bardzo waznej pani z okienka)

co trzeba poprawic z tego ok 10 min zajelo szukanie osoby ktora tego wpisu dokonala. No bo w tym WK pracuja 4 osoby z naczelnikiem wlacznie...

Napisano

Odpowiedzialność powinni ponieść także opiekunowie dzieci !!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Brawo dla drogówki to moja ulubiona jednostka dzięki niej mam co robić :D a dużo DR zabierają oj dużo, a może i tego durnego busiarza znam ale za mało danych żeby rozpoznać.

Napisano
Odpowiedzialność powinni ponieść także opiekunowie dzieci !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przedewszystkim opiekunowie.Nie umią liczyć... :evil::evil:

Napisano

Bo w naszym kraju w dalszym ciągu pokutuje jeszcze zasada, że musi stać się tragedia aby zaczęto postrzegać zagrożenie i niebezpieczeństwo a służby odpowiedzialne za taki stan rzeczy przymykają oczy i nie wyciągają konsekwencji na co dzień tylko ruszają do boju jak już dla co niektórych jest za późno. Smutne to i optymizmem nie napawa...

Napisano

Ostatnio drogówka wraz z ITD zaczeła "mierzyć" busy tzn wysokość od podłogi do sufitu przy miejscach stojących i znowu poleciało pare DR

Napisano

Ostatnio drogówka wraz z ITD zaczeła "mierzyć" busy tzn wysokość od podłogi do sufitu przy miejscach stojących i znowu poleciało pare DR

A jaka powinna być ta wysokość i gdzie to pisze???

Napisano

A jaka powinna być ta wysokość i gdzie to pisze???

Dla autobusu przyjmowało się zazwyczaj że, wysokość wolnej przestrzeń co najmniej 180 cm , ale jakie wytyczne ma ITD co do takich busów to naprawdę nie wiem.

Napisano

klasa I, II,III 190cm a podane tu wcześniej 180 cm tylko i wyłącznie autobus szkolny na tylnej osi i po za nią.

Napisano
190 cm a nad tylną osią 180 zgodnie z regulaminem 36

Dokładnie tak jest.następnie Hugol22 pamiętaj autobus klasy III nie może mieć miejsc stojących.

Napisano

PN nr cośtam cośtam - kiedyś czytałem, ale gdzie ta pamięć

dla autobusów miejskich dopuszcza coś około 160 cm za tylną osią

jak znajdę papiery, to skany na 100% umieszczę :!:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

a panowie spytam się jeszcze może wiecie gdzie jeszcze można zrobić badanie techniczne autobusu do 3,5t na lubelszczyźnie bez ważenia??

Napisano
a panowie spytam się jeszcze może wiecie gdzie jeszcze można zrobić badanie techniczne autobusu do 3,5t na lubelszczyźnie bez ważenia??

A może tak w ogóle bez autobusu? :)

Napisano
A może tak w ogóle bez autobusu?

bo właśnie jest w Chorwacji :shock:

Napisano

MERCEDES SPRINTER-3 osobowy w DR .

DR zatrzymany za niesprawne światła :D:shock:

Napisano

Ja nie prowokuję tylko wiem gdzie jeszcze można to zrobić bez ważenia. Przyszło pismo do naszej stacji w tej sprawie, ale są i tacy co "oni go nie przerabiali z ciężarowego na autobus" to robią je bez skrupółów bo oni przecież z INSPEKCJI nie dostaną zawiadomienia poświadczenia nieprawdy . U mnie niema mowy żeby bez ważenia czy to będzie dmc 4,6 czy 3,5t ale ludzie nie róbmy wśród siebie wrogów. Jadą ode mnie i mówią i tak będziemy mieli zrobiony. I MAJĄ :shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:

niech inspekcja bierze też ostatni wpis w DR pod uwagę.

Napisano
niech inspekcja bierze też ostatni wpis w DR pod uwagę

Nie ma podstawy prawnej, która nakazywała by ważenie pojazdu podczas OBT, poza tym waga nie jest obowiązkowym wyposażeniem SKP.

Na mojej SKP nie ma wagi w rolkach, mogę tylko posiłkować się wagą z przyrządu do sprawdzania amortyzatorów.

Przed chwilą z ciekawości zważyłem Sprintera z kuferkiem z tyłu.

Oto wyniki:

- nacisk osi przedniej 1302 kg,

- nacisk osi tylnej 2440 kg.

----------

3742 kg

W DR jest G-3100 kg, DMC- 5000 kg, S1-23, S2-2.

S1+S2=1779 kg z tego wynika, że DMC powinna wynosić 5521 kg.

Takie sa niestety polskie realia.

Dobrze, że pojazd był na sprawdzenie zawieszenia a nie na OBT.

Napisano

A pamiętamy o zapisie, że jak diagnosta ma wątpliwości albo nie wie jak ustalić to ma prawo zażądać opinii rzeczoznawcy? Tak temat wróci jak bumerang.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]