Skocz do zawartości

PORSCHE CAYENNE S DANE do DIP-u POTRZEBUJE

Featured Replies

Napisano
25 minut temu, wojteczek napisał:

mi się wydaje

W moim przypadku dobrze ci się wydaje :wink:, a wpis jest ogólny i dotyczy metodologii badania. 

Napisano

Ogólnie powiem tak - jest niedaleko mnie firma sprowadzająca pojazdy z USA - klepią je i jadą do niemcowni gdzie idą do jakiejś komórki STIVO dostają odstępstwa i śmigają bez przeróbek - da się /da

Napisano

Ale skoro jesteśmy przy temacie okresowego przed 1 rej to jak Panowie wypełniacie punkt moc silnika? Bo tam nie ma / jak w przypadku punktu rodzaje paliw. Ja w uwagach pisze z palca -moc silnika elektrycznego xx.

Napisano

Jak wybierzesz P/EE - w DIP uruchamia się okno z mocą silnika elektrycznego - ale to zależ od systemu na jakim pracujesz  

Napisano

Patron.t,  no właśnie nie uruchamia się, chyba że coś z tym programem bo czasami mam wrażenie że przy korekcie DIP zasysa dane z innych pojazdów.

Napisano
7 godzin temu, IVVO napisał:

Ogólnie powiem tak - jest niedaleko mnie firma sprowadzająca pojazdy z USA - klepią je i jadą do niemcowni gdzie idą do jakiejś komórki STIVO dostają odstępstwa i śmigają bez przeróbek - da się /da

Ale to chyba wygląda trochę inaczej.

U zachodnich sąsiadów auto, które nie spełnia WT i tak jest zarejestrowane tylko musi wystąpić o dopuszczenie jednostkowe. Jak nie dostanie to wycofywana jest rejestracja.
I z tego korzystają Polacy. Sprowadzają auto z np. USA, rejestrują je w Niemczech i od razu z briefem jadą do polskiej SKP z tekstem "przecież auto jest zarejestrowane w Niemczech więc spełnia WT"

Napisano

Tak jak spełniało niemieckie warunki pomocy drogowej np. Porsche, przed samym wywozem do Polski, kilka lat wstecz.

Napisano
Godzinę temu, radekd2 napisał:

dopuszczenie jednostkowe 

Ale niemieckim DR będzie w uwagach informacja i pacjent powinien udać się do tdt wnioskować o uznanie tego ich niego dopuszczenia. Tylko kto ma takiego interesanta tam kierować SKp cz WK.

Napisano
W dniu 13.11.2024 o 20:40, radekd2 napisał:

Sprowadzają auto z np. USA, rejestrują je w Niemczech i od razu z briefem jadą do polskiej SKP z tekstem "przecież auto jest zarejestrowane w Niemczech więc spełnia WT"

To chyba o tym traktuje pewien film na Jutubie ;)

W dniu 13.11.2024 o 11:01, Galaxy_13 napisał:

Parametru F.3 nie określam i do dipu nie wpisuję, O.1 i O.2 ustaliłem to wpisuję

Nie dopuszczalna sytuacja, szczególnie w kontekście MMC O.1, które w wielu wypadkach zależne jest od ładowności pojazdu ciągnącego. Nie jesteś w stanie określić F.3 to po co ruszasz przyczepy?

Napisano
9 godzin temu, mirek_handlarz napisał:

Nie dopuszczalna sytuacja, szczególnie w kontekście MMC O.1, które w wielu wypadkach zależne jest od ładowności pojazdu ciągnącego. Nie jesteś w stanie określić F.3 to po co ruszasz przyczepy?

A w kontekście poniższego przepisu to jakim wynikiem powinno zakończyć się takie badanie?

g) Brak możliwości ustalenia co najmniej jednego wymaganego dla danego rodzaju pojazdu parametru zawartego w załączniku nr 4 do rozporządzenia. 
Napisano
46 minut temu, danielg539 napisał:

zakończyć się takie badanie

Załącznik 4 mówi o TZ i co na niej powinno się znajdować - i tak w skrócie to TZ z USA w tym kontekście to lipa - pojazdy z USA omijają mnie dużym łukiem więc na ten temat nie mam niewiele do powiedzenia - jedyny który miałem w tym roku to Audi przygotowane przez ASO - a tam TZ była Europa

Napisano
W dniu 13.11.2024 o 20:40, radekd2 napisał:

jadą do polskiej SKP z tekstem "przecież auto jest zarejestrowane w Niemczech więc spełnia WT"

Diagnosta może zrobić badanie jak najbardziej, ma dokumenty zgodne z wzorem (w Niemczech DR czasowy wygląda tak samo jak normalny), ale ma sprawdzić auto zgodnie z naszymi WT. 

To co w innym kraju, zostaje w innym kraju. 

Nie mniej jednak to WK jest od weryfikowania jakie dokumenty ma do rejestracji, a jakie powinien jeszcze wymagać.

Napisano
W dniu 12.11.2024 o 14:16, aboz napisał:

Właśnie zauważyłem, że w instrukcji nie ma mas przyczep przy hybrydzie, więc przyczep ciągnąć nie może. Przy pozostałych modelach jest w przeliczeniu na kilogramy 750/3500.

Wracając do tematu. Poszukałem i zgadza się ta hybryda z tym silnikiem nie jest przystosowana aby ciągać przyczepy.

Napisano
W dniu 16.11.2024 o 11:24, Galaxy_13 napisał:

hybryda z tym silnikiem nie jest przystosowana aby ciągać przyczepy.

Zapewne masa akumulatorów tak obciąża oś tylną, że brak nośności na pionową siłę wywieraną na urządzenie sprzęgające.