Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy na tylnych siedzeniach montowanych wzdłuż pojazdu są wymagane pasy bezpieczeństwa ?

Napisano
?? :shock:

Chodzi o ustawione bokiem do kierunku jazdy.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Pytanie jest zbyt ogólne żeby powiedzieć jednoznacznie tak lub nie,wszystko zależy od dat.

Pierwsze pytanie czy w tym pojeździe mogą być zamontowane siedzenia bokiem do kierunku jazdy

2a) (33) siedzenia nie mogą być skierowane bokiem do kierunku jazdy. Za siedzenia skierowane bokiem do

kierunku jazdy uwaŜa się takie, których pionowa środkowa płaszczyzna wzdłuŜna tworzy kąt nie mniejszy niŜ

10° z pionową środkową płaszczyzną wzdłuŜną pojazdu. Przepis nie dotyczy pojazdu zarejestrowanego przed

dniem 20 października 2007 r., pojazdu pogotowia ratunkowego, motoroweru, motocykla, pojazdu

czterokołowego oraz samochodu cięŜarowego, ciągnika samochodowego, samochodu specjalnego o

dopuszczalnej masie całkowitej większej niŜ 3,5 t, autobusu z miejscami dla pasaŜerów stojących, a takŜe

zarejestrowanego po raz pierwszy do dnia 20 października 2010 r. autobusu o dopuszczalnej masie całkowitej

większej niŜ 10 t, w którym siedzenia skierowane bokiem do kierunku jazdy są skupione w tyle pojazdu w celu

utworzenia zintegrowanej kanapy o najwyŜej 10 miejscach siedzących;

7) (47) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:

a) na przednich siedzeniach; warunek stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej

2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., do pojazdu o dopuszczalnej masie

całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r. i do pojazdu

o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20

października 2007 r.,

b) na siedzeniach innych niŜ przednie, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego

zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r. i do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy

po dniu 20 października 2007 r.

- przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym oraz autobusu przeznaczonego do

przewozu pasaŜerów stojących;

8 ) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposaŜonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:

a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu:

– 30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyŜej 1.400 cm3,

– 31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3 do 1.400 cm3,

– 30 czerwca 1972 r. - pozostałych,

b) siedzeń innych niŜ przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30

czerwca 1993 r.,

c) siedzeń w pojazdach innych niŜ wymienione w lit. a i b, wyposaŜonych w punkty kotwiczenia pasów

bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;

przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;

Napisano

Czy na tylnych siedzeniach montowanych wzdłuż pojazdu są wymagane pasy bezpieczeństwa ?

Pytanie jest zbyt ogólne

Pytanie zostało utworzone w tematach ogólnych, przez to jest ogólne rzecz biorąc :)

Napisano

Pytanie było ogólne ponieważ to nie ja nie miałem bezpośrednio do czynienia z tym pojazdem VW T4 i nie wiem czy był to samochód ciężarowy. Na pewno data 1-wszej rejestracji była po 1993r. Pamiętałem o zapisie z Dz. U. 32 o punktach kotwiczenia itd. natomiast nie pamiętałem w jakich poj. mogą te siedzenia być skierowane bokiem do kierunku jazdy.

Skoro mogą - jak wynika z cytatu DARIO64 (dziękuję za ten wpis) - to czy muszą mieć pasy , czy nie ?

Dzięki za odpowiedź - wiem, że może mało danych - nie miałem DR przed oczami a nie wiem czy taki wynalazek mi się nie trafi na dniach.

Napisano
Skoro mogą

Z tym mogą to może być problem ze względu na fabryczne punkty mocowania siedzeń a nie sądzę żeby T4 miał oryginalne umożliwiające zamontowanie siedzenia bokiem.

Napisano

Wszystkie pojazdy które miały ławki postawione bokiem, które widziałem, nie miały żadnych pasów, ani punktów kotwiczenia. Jednakowoż były to: GAZ69, UAZ, Tarpan HONKER (zwany HONEKEREM). Pojazdy te kotwiczeń pasów mieć nawet nie mogły, bo najnowszy z nich to był rocznik 1985.

Jakieś siedzenia rozkładane są w "bagażniku" niektórych terenówek. Czy mają pasy??? Nie wiem.

Pozdrawiam

Napisano
Jakieś siedzenia rozkładane są w "bagażniku" niektórych terenówek.

Land Rover Discovery ma, tylko biodrowe ale są.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Jednakowoż były to: GAZ69, UAZ, Tarpan HONKER

i

Nysa towos

nysa6.jpg

Żuk - pseudo "blaszak"

zuk2.jpe

Aro

aro.jpg

:D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• 2 weeks later...
Napisano

a w jakich poj. mogą być montowane siedzenia tzw. tyłem do kierunku jazdy ?

Napisano
a w jakich poj. mogą być montowane siedzenia tzw. tyłem do kierunku jazdy ?

We wszystkich.

• 4 years later...
Napisano

Chcę wrócić do tematu,czy rzeczywiście nie ma przepisu o zakazie montaż foteli tyłem do kierunku jazdy,temat wrócił u mnie zmiany konstrukcyjne na specjalny -pogrzebowy i szczerze mówiąc zgłupiałem ,czy można.Proszę o jakieś szczegóły.

Napisano

Nie ma.

Popatrz na to z innej strony, jak podpowiedzieć mogę trochę, a dla bobasa fotelik jak jest montowany. To też jest miejsce siedzące.

Nie wiem czy dobry przykład, ale świadczy o tym, że są pasażerowie mali bo mali, ale jakże ważni, którzy podróżują tyłem do kierunku jazdy i wszystko odbywa się zgodnie z przepisami.

Poza tym są fotele obrotowe, owszem nikt na nich tyłem nie jeździ, bo podobnie jak w pociągu siedzi (jedzie) się raczej mało wygodnie.

Napisano
2. Nie dopuszcza się montażu miejsc siedzących w części przeznaczonej na umieszczenie zwłok albo szczątków ludzkich.

To wiem ,ale jest to zrobione profesjonalnie przegroda itp. także o tym nie ma mowy.Problem czy mogą być tyłem.

Ps. ten pogrzebowy to było np. chodzi o generalną zasadę,czy można.

• 4 years later...
Napisano

Trochę odświeżę temat, Żuk ciężarowy  7-osobowy pierwsza rejestracja 1996r, dwa siedzenia z przodu normalne z pasami a z tyłu ławki bokiem do kierunku jazdy bez pasów, może bez problemu przejść przegląd jeśli wszystko inne sprawne? bo z tego co widzę to punkty kotwiczenia wymagane są po 30.06.1995r ale tylko na siedzeniach skierowanych do przodu a pasy są wymagane dla siedzeń wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów.

Napisano
31 minut temu, BOY96 napisał:

punkty kotwiczenia wymagane są po 30.06.1995r ale tylko na siedzeniach skierowanych do przodu

I tego należy się trzymać. Niby przed czym miały by chronić pasy na miejscach umieszczonych bokiem? Podczas zderzenia czołowego to co najwyżej pasażer zapięty w takie pasy mógł by głowę stracić.

Napisano
17 godzin temu, danielg539 napisał:

I tego należy się trzymać

Czyli spokojnie może przejść badanie taki żuk?

Napisano
Cytat

7) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:

a) na przednich siedzeniach; warunek stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r. i do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 października 2007 r.,

b) na siedzeniach innych niż przednie, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r. i do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 października 2007 r.

– przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym oraz autobusu przeznaczonego do przewozu pasażerów stojących;

8 )w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:

a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu: – 30 czerwca 1971 r. – z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1400 cm3, – 31 grudnia 1971 r. – z silnikiem o pojemności skokowej od 1000 cm3 do 1400 cm3, – 30 czerwca 1972 r. – pozostałych,

b) siedzeń innych niż przednie – w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,

c) siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa – zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;

przepisów lit. a–c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym; 

Napisano
40 minut temu, BOY96 napisał:

Czyli spokojnie może przejść badanie taki żuk?

Tak.

• Lubię 1
Napisano (edytowane)

Dzięki za rozwianie wątpliwości.

Edytowane przez Jacdiag
cytat całego poprzedniego posta