Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry....

temat wkładam w ogólnych bo jakoś bardziej tu chyba pasuje niż tylko do SAM-ów

Panowie pomóżcie rozwiązać niejasność,

nasza OSKP znajduje się na pograniczu dwóch powiatów . Większość naszych klientów jest przypisanych administracyjnie do WK odległego od naszej OSKP o 60 km a są naszymi klientami bo do nas mają jak to się mówi rzut beretem.

I nie było by nic w tym dziwnego ale …...powstał problem umieszczenia cech identyfikacyjnych marki SAM.

Kierownik z mojego WK zakazał mi wykonywania tabliczek i numerów na podstawie innych decyzji niż jego ?!

A Kierownik z WK odległego czyli z sąsiedniego powiatu nie widzi w tym nic złego i wydaje decyzje na naszą stację......

Kuźwa kto ma rację ? Ja chce wykonywać te badania ale nie mogę bo mam zakaz …. :sad:

nic nie znalazłem na ten temat konkretnego że tylko w swoim powiecie i koniec.....a w Dzienniku Ustaw z 2003 r. Nr 227 poz. 2249

cytat :

„......§ 5. 1. Cechę identyfikacyjną umieszcza stacja, o której mowa w art. 83 ust. 4 ustawy, upoważniona do umieszczania cech identyfikacyjnych, zwana dalej "stacją", wskazana w decyzji starosty właściwego w sprawach rejestracji pojazdu. ….......”

jeden WK mówi ze wskazana przez niego i tylko dla niego ,a drugi WK mówi ze wskazana przez innego ale dla wszystkich co dadzą decyzję na ta konkretną SKP …..?

ludzie płaczą ze nie będą zapitalać 60 km jak do nas mają 1 km, pomóżcie im i nam 8)

Napisano

Podobny temat był już na forum,teoretycznie nie ma rejonizacji w praktyce jest tak że na ogół starostwa nie dają skierowań do stacji z innego powiatu.Tak mi przyszło do głowy czy teoretycznie nie może dojść do zdublowania numeru.

Napisano

Poproś o zakaz na piśmie. Musi być wydany w formie decyzji, czy postanowienia. Musi tam być uzasadnienie prawne i faktyczne, a nie "widzi mi się" starosty. Jak już starosta coś takiego spłodzi, odwołujesz się od tego. Od razu prosząc o to pismo mów, że to w celach odwoławczych. Nie daj sobie odbierać klientów i kasy głupią, bezpostawną decyzją starosty!!

Napisano

Moja stacja też jest na "granicy" miasta z jednej strony i powiatu z drugiej strony i nie ma problemów w wykonywaniem przeze mnie TZ i numerów nadwozia dla obu "okręgów" :) WK "powiatowy" wydaje skierowania na naszą SKP a stacja "należy do miasta", miasto daje skierowania ze swoim wyróżnikiem na naszą SKP a powiat ze swoim wyróżnikiem a my robimy i jak narazie nikt się nie czepiał :-P

Napisano
TZ zastępczą może wykonać dowolna SKP z h

a nr ramy w swoim powiecie

Tak u nas tak jest i brzmi to dość sensownie.ale .......życie

Napisano

A mój WK pozostawia wybór klientowi bez określenia konkretnej stacji :lol:

Napisano
A mój WK pozostawia wybór klientowi bez określenia konkretnej stacji

Bo Twój, to chyba jeden z tych normalnych ,,,

Napisano
Tak mi przyszło do głowy czy teoretycznie nie może dojść do zdublowania numeru

Nie może do tego dojść, bo numer zawiera wyróżnik powiatu który wydał decyzję i numer kolejny z rejestru tego powiatu. W takiej sytuacji nie ma znaczenia jaki zostanie wpisany numer SKP, bo jaki on by nie był to i tak nie dojdzie do zdublowania numeru.

Napisano

WK wydając decyzję, pisze kto jest odbiorcą decyzji (konkretna stacja) - tak mi przyszło do głowy. :x

[ Dodano: 14-04-2011, 10:12 ]

A skąd ma wiedzieć czy dana stacja z innego powiatu ma uprawnienia do nabijania numeru :idea:

Napisano

mój WK zakazując mi wykonywania numerów z innego powiatu twierdzi ze nie będzie można jednoznacznie określić po numerze nadwozia jaka to SKP wykonała , tłumacząc to tak ....

cytat:

b) człon drugi (3 znaki) - numer upoważnienia stacji do wykonywania badań technicznych (przy numerze dwucyfrowym uzupełniony na pierwszej pozycji cyfrą zero),

przykład :

numer z mojego WK ABC032..............

numer z sąsiedniego WK ACD032..............

pierwsze 3 wiadomo literowy wyróżnik województwa , następne 3 to nasza SKP i tu kierownik pyta " a co jeżeli u nich tez jest SKP o numerze 032 tylko z ich wyróżnikiem ? "

nie wiem czy faktycznie jest taka SKP bo jeszcze nie sprawdziłem ale co Wy na takie tłumaczenie ?

Napisano
nie będzie można jednoznacznie określić po numerze nadwozia jaka to SKP wykonała

A gdzie przepraszam jest zapis, że nr ten ma to gwarantować??

A skąd ma wiedzieć czy dana stacja z innego powiatu ma uprawnienia do nabijania numeru :idea:

A to ju sprawa klienta - on wnioskuje o przydział na konkretną SKP - jak chce, to niech najpierw sprawdzi co i jak.

Napisano
" a co jeżeli u nich tez jest SKP o numerze 032 tylko z ich wyróżnikiem ? "

A to, że jeżeli nabijasz nowy numer nadwozia to na pewno umieszczasz tez tabliczkę zastepczą a na niej jest miejsce na kod stacji :D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
" a co jeżeli u nich tez jest SKP o numerze 032 tylko z ich wyróżnikiem ? "

A to, że jeżeli nabijasz nowy numer nadwozia to na pewno umieszczasz tez tabliczkę zastepczą a na niej jest miejsce na kod stacji :D

:ok:ok:ok

A zaświadczenia nie wystawiasz po nabiciu numeru lub po zrobieniu tabliczki, a tam już jest wszystko (pieczęć SKP) łącznie z tym kto wykonał numer i tabliczkę, wiec jak widzisz to ich tłumaczenie jest mało logiczne :lol:

Napisano

ja tak samo to tłumacze w WK ale cały czas jest na nie :roll:

bo co będzie jak pojazd utraci tabliczkę :-D .... i .....

Napisano
bo co będzie jak pojazd utraci tabliczkę

Zostaje w aktach pojazdu jeszcze decyzja na podstawie której wykonano numer.

Napisano
ja tak samo to tłumacze w WK ale cały czas jest na nie :roll:

bo co będzie jak pojazd utraci tabliczkę :-D .... i .....

Którą, oryginalną czy zastępczą. A co będzie, nic nie będzie trzeba zrobić nową :P na podstawie decyzji :evil:

A jak zgubi drugą to decyzja i robimy trzecią itd. w czym problem :evil:

Napisano
A jak zgubi drugą to decyzja i robimy trzecią itd. w czym problem :evil:

:ok przecież diagnosta nie wie jaka TZ była zamontowana oryginalna czy zastępcza :evil: