Skocz do zawartości

Zmiana z samochodu ciężarowego na osobowy bez kratki. PILNE!

ADHD 13

Rekomendowane odpowiedzi

Temat jest taki;

HONDA CIVIC KOMBI data pierwszej rejestracji 26/05/1999 zarejestrowana jako samochód cięzarowy z liczbą miejsc siedzących 5. Auto nie posiada kratki gdyż była wymagana od 29/05/1999.

Jakie badanie wykonać aby z cięzarowego zostało zakwalifikowane na osobowe.

Trzeba wykonać zmiany konstrukcyjne z tym, że de facto w tym aucie nic nie zostanie zmienione. W tym wypadku jest to operacja czysto formalna, za którą trzeba będzie sporo zapłacić.

Trzeba wykonać zmiany konstrukcyjne z tym, że de facto w tym aucie nic nie zostanie zmienione. W tym wypadku jest to operacja czysto formalna, za którą trzeba będzie sporo zapłacić.

Jak dla mnie podpada takie rozwiązanie pod POTWIERDZENIE NIEPRAWDY, bo faktycznie żadne zmiany nie zostały wykonane.

A co napiszecie w opisie zmian?!?!?!

hugol22 napisał/a:

+powypadkowe

Taką teorię lansuje TDT...Ja robię bez tego dodatku i tez jest dobrze...

To trochę nie tak. Robimy tylko dodatkowe BT (zmiany konstrukcyjne), natomiast cena za to BT ma być sumą cen za OBT+powypadkowe+zmiany konstrukcyjne.

A co napiszecie w opisie zmian?!?!?!

Zmiana z cięzarowego na osobowy bez konieczności demontazu kratki i montazu pasa bezp.dla 5 osoby...Przeciez WK na gębę nie zmieni klientowi rodzaju pojazdu.To Ty masz właśnie napisać co jest co...

[ Dodano: 14-04-2011, 08:49 ]

natomiast cena za to BT ma być sumą cen za OBT

OK...Moze nie tak to ująłem ale wiadomo o co chodzi...

Ale czy to dotyczy tez tego akurat przypadku....

Myślę, że tak, bo konieczność przedstawienia takiego zaświadczenia wynika z PORD.

Tak to już jest jak prawo nie przewiduje wszystkich mozliwych przypadków zmian konstrukcyjnych. Podobną sytuację mamy w przypadku zmiany przyczepy ciężarowej na rolniczą.

Najgorsze jest to, że to mój prywatny samochód :D . Zawsze myslałem ze o zmianach konstrukcyjnych możemy mówić gdy FAKTYCZNIE , FIZYCZNIE coś zostało zmienione.

FAKTYCZNIE , FIZYCZNIE coś zostało zmienione.

Bo faktycznie fizycznie zmieniasz rodzaj pojazdu w DR ,,,

[ Dodano: 14-04-2011, 09:21 ]

okresowe+zmiany konstrukcyjne

Dlaczego okresowe?

Dlatego,,,

— obejmuje

sprawdzenie i ocen´ speΠnienia warunków technicznych,

w sposób określony dla okresowego badania

technicznego oraz zakres czynności ....

DODATKOWE badanie techniczne pojazdu w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6 ustawy, z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem.

O zmianach konstrukcyjnych mówimy gdy DOKONANO ZMIAN KONSTRUKCYJNYCH lub WYMIANY ELEMENTÓW.............. W tym przypadku NICZEGO nie zmieniam.

Dlatego,,,

— obejmuje

sprawdzenie i ocen´ speΠnienia warunków technicznych,

w sposób określony dla okresowego badania

Zgadza się, że w zakresie tego badania są czynności z badania okresowego ale w dalszym ciągu jest to tylko dodatkowe BT, chyba, że jednocześnie określimy termin następnego BT to wówczas będzie to dodatkowe BT + OBT.

A może tylko ustalenie danych za 60 PLN i samo zaświadczenie tylko? "Pojazd spełnia warunki pojazd osobowego bez zmian konstrukcyjnych. Pozostałe dane zgodne z DR"

Pojazd spełnia warunki pojazd osobowego bez zmian konstrukcyjnych.

Dla niektórych WK to by była rewolucja,,, co nie zmienia faktu, że można tak spróbować ,,,

A, że tak wtrącę swoje trzy grosze. Żeby wilk był syty i owca cała. To, że w pojeździe nie wymaga się kraty to nie znaczy, że nie mogło jej być ;)

Można napisać, że była i została zdemontowana. Wiem, wiem, małe naciągnięcie rzeczywistości, ale jak mamy takie naciągane prawo to czasem z rozsądkiem (z naciskiem na rozsądek) można rzeczywistość też naciągnąć.

Rodzaj badania DODATKOWE

Opłata jak za OKRESOWE i DODATKOWE

Taka cena jest u nas.