pentagram Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Mam pytanie w jaki sposób podchodzicie do OBT sam. ciężarowego (np. VW-T4) zarejestrowanego w Polsce , ilość miejsc siedzących=9. Sprawdzając wg. wzoru LISAKA DŁ = 357 kg + n x 68 kg gdzie: * DŁ - oznacza dopuszczalną ładowność, * n - oznacza ilość miejsc (siedzeń) łącznie z miejscem dla kierowcy. wychodzi, że powinien być osobowy. Wiem, że był ten temat wcześniej poruszany ale nie mogę go namierzyć Jeszcze dodam - zamontowano oryginalne siedzenia VW, punkty mocowania+płyta podłogowa OK Cytuj
DARIO64 Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Cóż - musisz mu podrodzaj zmienić Tia na furgon zintegrowany,aleś upierdliwy Cytuj
pentagram Napisano 26 Kwiecień 2011 Autor Napisano 26 Kwiecień 2011 Cóż - musisz mu podrodzaj zmienić Ciekaw jestem na jaki, zresztą ktoś musiał robić zmiany konstrukcyjne a zostało dalej ciężarowe Cytuj
danielg539 Napisano 27 Kwiecień 2011 Napisano 27 Kwiecień 2011 ktoś musiał robić zmiany konstrukcyjne a zostało dalej ciężarowe Pewnie dlatego, że jeszcze niedawno w przypadku samochodów cięzarowych można było odliczyć VAT od paliwa. Cytuj
abcs Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Wg wzoru Lisaka to chyba nie ma co sprawdzać (nie wiem kiedy był zaklasyfikowany) , ale faktycznie T4 ciężarowy to maksymalnie 7 miejsc i to nie każdy. Chociaż widziałem takiego, który miał prawie 1200kg ładowności i 9 miejsc. Tylko, że TZ miał zastępczą więc nie wiem czy to fabryczne dane. Cytuj
mmiodzio Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Słuchajcie ,a taki ? >> pojazd samochodowy konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób ,to jest pojazdem ciężarowym.?????? [ Dodano: 28-04-2011, 17:23 ] o kurde ,ale walnołem pytanie. chyba jestem zmęczony. Cytuj
elliot Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Ale wzór Lisaka to wytyczne dla US. Co ma ten wzór do warunków technicznych? Nadmienię jeszcze, że z podrodzajem też nie ma nic wspólnego. Cytuj
blakop Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 Co ma ten wzór do warunków technicznych? ?? Paragraf 9a rozp. o warunkach?? Cytuj
jaka Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 Ale wzór Lisaka to wytyczne dla US. Co ma ten wzór do warunków technicznych? Nadmienię jeszcze, że z podrodzajem też nie ma nic wspólnego. I ta interpretacja mi się podoba Cytuj
wolf Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 Wg wzoru Lisaka to chyba nie ma co sprawdzać (nie wiem kiedy był zaklasyfikowany) , ale faktycznie T4 ciężarowy to maksymalnie 7 miejsc i to nie każdy. Chociaż widziałem takiego, który miał prawie 1200kg ładowności i 9 miejsc. Tylko, że TZ miał zastępczą więc nie wiem czy to fabryczne dane. A co ma TZ do ładowności i liczby miejsc? DMC - MW = DŁ A DŁ zawiera w sobie także liczbę miejsc - jako ładunek Cytuj
elliot Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 ??Paragraf 9a rozp. o warunkach?? Chyba nie wiesz co to jest wzór Lisaka, a wyraźnie podał go autor postu. Więc podpowiem, nie ma on nic wspólnego ze wzorem, o którym wspominasz z warunków technicznych - porównaj je sobie To właśnie wzór Lisaka spowodował pseudo odejmowanie tylnego miejsca siedzącego bo im więcej miejsc siedzących tym mniejsza była szansa iż pojazd spełni wymagania wzoru. Cytuj
blakop Napisano 29 Kwiecień 2011 Napisano 29 Kwiecień 2011 Dobrze - masz rację - nie o wzór Lisiaka chodzi, tylko o ten z par.9a No ale co z nim w takim układzie? Cytuj
rumcajsbandyta Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 VW TRANSPORTER sam. ciężarowy 9-cio osobowy. Witam! Mam podobny problem z Renault Rapid DPR 2000.03.15 ma w sumie 6 siedzeń. W DR ma wpisane CIĘŻAROWY. Właściciel upiera się że nigdy nie było kraty. Wg mnie jest to wał bo krata MUSI być. Puki co odwaliłem go na zawieszenie.... Proszę o pomoc! Cytuj
beja_ Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 Jak dla mnie wszystko jest ok. A co do karty to wcale nie musi być, zobacz co jest wpisane w DR. Cytuj
Regan55 Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 A co do karty to wcale nie musi być Kłania się DZ.U.32 Najpierw poczytaj a pozniej pisz... zobacz co jest wpisane w DR. beja_, -chyba widzisz co kol.wpisał w poście wyzej... Cytuj
mmiodzio Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 Może koledze "beja"" Reganku "chodzi o KARTE pojazdu , przecież wyrażnie napisał A co do karty to wcale nie musi być Cytuj
beja_ Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 I teraz mi głupio, tak chodziło mi o karte pojazdu Cytuj
Regan55 Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 tak chodziło mi o karte pojazdu Błedy popelniac to zadna sztuka ale sie do nich przyznac to juz cos... Cytuj
mmiodzio Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 I teraz mi głupio, tak chodziło mi o karte pojazdu Nie potrzebnie jest ci głupio ,każdy ma prawo sie pomylić. Cytuj
adam1501 Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 Nie dam głowy obciąć, ale karta pojazdu jest chyba "obowiązkowym wyposażeniem" pojazdu od 01.07.1999. Cytuj
blakop Napisano 3 Maj 2011 Napisano 3 Maj 2011 karta pojazdu jest chyba "obowiązkowym wyposażeniem" pojazdu od 01.07.1999. Karta pojazdu wyposażeniem?? Hmmm - oj dobrze, że tej głowy tak łatwo nie położyłeś, bo byś jej teraz nie miał Cytuj
abcs Napisano 4 Maj 2011 Napisano 4 Maj 2011 Wg wzoru Lisaka to chyba nie ma co sprawdzać (nie wiem kiedy był zaklasyfikowany) , ale faktycznie T4 ciężarowy to maksymalnie 7 miejsc i to nie każdy. Chociaż widziałem takiego, który miał prawie 1200kg ładowności i 9 miejsc. Tylko, że TZ miał zastępczą więc nie wiem czy to fabryczne dane. A co ma TZ do ładowności i liczby miejsc? DMC - MW = DŁ A DŁ zawiera w sobie także liczbę miejsc - jako ładunek No właśnie o to DMC chodzi, którego użyłeś wa wzorze. Na tabliczce zastepczej tego nie masz a w DR ta wartość była dość wysoka jak na T4. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi