Dabek Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 marca 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2011104060401.pdf ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 4 maja 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2011104060701.pdf Cytuj
danielg539 Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 „6. W przypadku badania technicznego pojazduz zamontowanym urządzeniem technicznym, o którym mowa w art. 81 ust. 12 ustawy, uprawniony diagnosta w rejestrze zamieszcza informację o dopuszczeniu urządzenia technicznego do eksploatacji, podając numer i datę wystawienia protokołu oraz decyzji dopuszczającejurządzenie do eksploatacji wydanej przez właściwy organ dozoru technicznego. Dla zbiorników gazu LPG, dla których nie określono numeru protokołu lub numeru decyzji wydanej przez Dyrektora TDT zamieszcza się numer zbiornika oraz datę ważności decyzji wydanej przez Dyrektora TDT.”; Szkoda, że dopiero tak późno wyjaśniono tą kwestję. § 10. Pojazd zasilany gazem może być używany pouzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym przewidzianej odrębnymi przepisami. Przy takim zapisie już nie powinno być watpliwości, że brak adnotacji ''GAZ'' w DR jest równoznaczny z negatywnym wynikiem BT. Cytuj
Psuj Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 Szkoda, że dopiero tak późno wyjaśniono tą kwestję Dokładnie. sprawa dotyczy głównie zbiorników Stako, dosyć starych gdzie TDT nie dawało numeru decyzji (żeby zaraz ktoś sobie nie pomyślał, że dopuszcza się dokumenty wydane przez producentów ) Chodzi np o coś takiego Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
danielg539 Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 sprawa dotyczy głównie zbiorników Stako, dosyć starych Jak to zwykle bywa w naszym kraju jest to musztarda po obiedzie albo co najwyżej na deser , bo zbiorniki te za 2-3 lata wyjda z obiegu (skończy sie okres wazności poświadczenia). Cytuj
winerek Napisano 24 Maj 2011 Napisano 24 Maj 2011 Cytat: § 10. Pojazd zasilany gazem może być używany po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym przewidzianej odrębnymi przepisami. Przy takim zapisie już nie powinno być watpliwości, że brak adnotacji ''GAZ'' w DR jest równoznaczny z negatywnym wynikiem BT. Ten zapis przecież nie jest nowością, istnieje od kilku lat. A co do wątpliwości... jak zwykle będą, dywagacje co to jest używanie pojazdu itp. Cytuj
danielg539 Napisano 25 Maj 2011 Napisano 25 Maj 2011 Ten zapis przecież nie jest nowością, Wiem o tym ale jak dla mnie jest to jednoznaczna informacja, że pojazd bez adnotacji GAZ w DR nie może poruszać sie po drogach. Cytuj
Qnick Napisano 25 Maj 2011 Napisano 25 Maj 2011 Wiem o tym ale jak dla mnie jest to jednoznaczna informacja, że pojazd bez adnotacji GAZ w DR nie może poruszać sie po drogach. To jak Ci się taki trafi na badaniu to go na parking trzeba dać przy SKP do czasu uzyskania adnotacji (oczywiście płatny) Cytuj
danielg539 Napisano 27 Maj 2011 Napisano 27 Maj 2011 jak Ci się taki trafi na badaniu to go na parking trzeba dać przy SKP do czasu uzyskania adnotacji Nie widzę problemu, bo parking jest duży i z 50 szt dało by radęna nim przechować. Cytuj
Qnick Napisano 27 Maj 2011 Napisano 27 Maj 2011 Nie widzę problemu, bo parking jest duży i z 50 szt dało I kasa za parking też by się sypnęła Cytuj
mirek.g Napisano 28 Maj 2011 Napisano 28 Maj 2011 Zwróćcie uwagę,że w nowym rozporządzeniu zabrania się instalowania zbiorników również w przestrzeni pasażerskiej (w starym nie było tego zapisu).Co z autami typu np.Van (7 osób)gdzie są zamontowane zbiorniki za siedzeniami bez wydzielonego bagażnika Cytuj
JANUSZ60 Napisano 28 Maj 2011 Napisano 28 Maj 2011 Zwróćcie uwagę,że w nowym rozporządzeniu zabrania się instalowania zbiorników również w przestrzeni pasażerskiej Mam nadzieję, że będzie to dotyczyć tylko montowanych po wejściu zmian w życie ,,, Cytuj
mirek.g Napisano 28 Maj 2011 Napisano 28 Maj 2011 Kurde nie jestem tego pewny,ale zobaczymy,okresu przejściowego nie ma. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi