Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam prosze o podpowiedż.Przyjechał klijen przejezdny na okresowe badanie techniczne.

Badanie wykonane z wynikie pozytywnym lecz wydane zostało zaświadczenie z powodu braku miejsca na adnotacje z badania tech. W zaświadczeniu uzupełniłem brakujące dane pojazdu potrzebne celem rej.pojazdu oraz po poruwnaniu zapisów w dowodzie rej z tabliczką pojazdu

sprostowałem zapis d.m.c. pojazdu zgonie z zapisem z tabliczki.

Po tygodniu pani z WK dzwoni że nieprawidłowo ustaliłem dmc ponieważ w zapisie z homologacji pojazdu jest inna wartość dmc niż ta którą ustaliłem podzczas badania.

Czy w takiej sytuacji mamy żądać od klijentów wyciąg z homologacji pojazdu.?

i skąd rozbieżność mas między tabliczką a wyciągiem z homologacji

Pozdrawiam

Napisano

tabliczkę nadał producent pojazdu i to co jest na niej wypisane to jest prawdziwe ,a homo wydaje Urząd, ja trzymam się tabliczki

Napisano

To wina dealera, że pod jedną homologację podpięli różne samochody i nie sprawdzili nawet tabliczek przed sprzedażą. Powinni teraz wymienić TZ.

Napisano
To wina dealera, że pod jedną homologację podpięli różne samochody i nie sprawdzili nawet tabliczek przed sprzedażą. Powinni teraz wymienić TZ.

Jest dokładnie tak jak piszesz, już kilka razy przerabiałem ten temat.

Napisano

Dzięki za odpowiedż ale pani z WK trzyma się swojego i nie chce wydać nowego dowodu

[ Dodano: 25-05-2011, 10:28 ]

Chyba poczekam na decyzje administracyjną z odmową rejestracji z podaniem przyczyny.

Myśle że ja mam racje ustalając z tabliczki a nie z dokumentów w których mógł przecież się ktoś pomylić i my mamy powielać błąd?

Napisano
Myśle że ja mam racje ustalając z tabliczki a nie z dokumentów w których mógł przecież się ktoś pomylić i my mamy powielać błąd?

Z mojej praktyki wynika, że to ŚH ma wyższa rangę niż TZ i zarówno pani z WK jak i Ty macie racje. Jest niezgodność zapisów w dokumentach i pojazd powinien być dopuszczony do ruchu dopiero po jej sprostowaniu.

Napisano

Nawet na pewno masz rację, a piłeczka powinna być odbita nie do Ciebie tylko sprzedawcy pojazdu, który wydał pojazd niezgodny z homologacją czyli nie ten pojazd. Tematem powinien zainteresować się minister, który nadzoruje proces homologacyjny, dlaczego ktoś sprzedaje produkt niezgodny z homologacją.

Napisano
Nawet na pewno masz rację, a piłeczka powinna być odbita nie do Ciebie tylko sprzedawcy pojazdu, który wydał pojazd niezgodny z homologacją czyli nie ten pojazd

Dokładnie u mnie tez kilka razy wystąpił ten problem i najczęściej kończyło się to:

1. Wymiana TZ przez dealera :)

2. Nowe świadectwo homologacji na dane zgodne z TZ :lol:

A ile rozmów z WK to moje :lol::lol::lol: bo się Pan uparł, a przecież mogło być po staremu, tylko dlaczego to ja mam naginać fakty a nie WK :!:

Napisano
a homo wydaje Urząd

Jaki Urzad masz na myśli?

zarówno pani z WK jak i Ty macie racje

I to jest sedno sprawy, z którego trzeba sobie zdać sprawę.

Napisano
I to jest sedno sprawy, z którego trzeba sobie zdać sprawę.

I jeszcze trzeba znaleźć rozwiązanie a tu już ktoś musi popuścić :oops: i trzeba się zorientować czy szybciej jest nowy wyciąg ze ŚH czy szybciej jest wyrobić TZ u dealera czy TZ ma ...... :x i po kłopocie.

Napisano
trzeba się zorientować czy szybciej jest nowy wyciąg ze ŚH czy szybciej jest wyrobić TZ

Z doświadczenia wiem ze jednak TZ.Nie jeden klient juz to u mnie przerabial...

Napisano
Z doświadczenia wiem ze jednak TZ.Nie jeden klient juz to u mnie przerabial...

U mnie też ale jeden się uparł i zmienili mu wyciąg ze ŚH czekał miesiąc ale się doczekał (powiedział że nie popuści sprzedawcy i nic nie będzie usuwać z samochodu chodziło o TZ i wystawili mu po kilku latach nową homologację) A i jeszcze u cwańszych TZ ginie :x niestety, i wtedy to już nikt się nie czepi bo WK ma homo a Ty nie masz nic oprócz VIN, marki i modelu :?

Napisano
A i jeszcze u cwańszych TZ ginie

Ponieważ, brak nadzoru nad importerem-sprzedawcą pojazdów nowych doprowadza do tego, że ludzie dla świętego spokoju wolą zakombinować niż odkręcać za własne pieniądze i czas. Gdyby każdą taką nieścisłość z dokumentami homologacyjnymi pojazdu WK przekazywał jednostce nadrzędnej w sprawach homologacyjnych a ta wyciągnęła by konsekwencje z tego tytułu to nie było by problemu i "wolnej amerykanki".

Napisano
Gdyby każdą taką nieścisłość z dokumentami homologacyjnymi pojazdu WK przekazywał jednostce nadrzędnej w sprawach homologacyjnych a ta wyciągnęła by konsekwencje z tego tytułu to nie było by problemu i "wolnej amerykanki".

Dla pocieszenia pozostaje fakt że teraz już rzadziej takie przypadki się trafiają (chodzi mi o to że w młodych autach te nieścisłości między DR a TZ występują bardzo rzadko) przynajmniej ja mam takie spostrzeżenie :)