Tytus Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Czesc Wczoraj trafil do mnie taki prostokatny amerykanski kamper z lat 90 u.w, i w nim zamontowany zbiornik stacjonarny o pojemnosci ok 80 l na LPG do zasilania lodowki i ogrzewania. Zbiornik ten byl fabrycznie przyspawany do ramy pojazdu. Czy taki zbiornik podlega TDT??? Cytuj
pentagram Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Czy taki zbiornik podlega TDT??? Moim zdaniem nie, ponieważ nie jest to zbiornik na paliwo do zasilania pojazdu. Cytuj
DARIO64 Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Proponuję podpytać się w TDT czy podlega dozorowi, my mamy wymagać protokołu do urządzenia zamontowanego a tu jak kolega pisze jest stacjonarny. Cytuj
szombi Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Moim zdaniem podlega .Jeśli jest zamontowany na stałe to podlega dozorowi jako urządzenie techniczne, a jeśli jest przewożony jako "ładunek" to nie Cytuj
Natasza Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Proponuję podpytać się w TDT czy podlega dozorowi, my mamy wymagać protokołu do urządzenia zamontowanego a tu jak kolega pisze jest stacjonarny. Rozmawiałem przed chwilą z TDT w Gdańsku. Nie otrzymałem jednak jednoznacznego stanowiska. inspektor TDT-u poinformował mnie, że zbiornik taki może podlegać pod przepisy, dotyczące zbiorników użytkowych (butli gazowych itd...) , ale musiałby to sprawdzić w przepisach za nim dałby jednoznaczną odpowiedź. Cytuj
Wojciech Jania Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Moim zdaniem podlega - jest urządzenie ciśnieniowe zabudowane na pojeździe i nie widzę tutaj żadnej róznicy pomiędzy takim zbiornikiem, a zbiornikiem gazu używanego jako paliwo silnikowe. Zresztą przenośne butle gazowe (i te do kuchenek i te z róznymi gazami technicznymi) też muszą mieć dopuszczenie do eksploatacji - ale to już nie nasza broszka... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Moim zdaniem podlega - jest urządzenie ciśnieniowe zabudowane na pojeździe Widzę, że bardzo lubicie sobie utrudniać życie,,, Mamy wyraźnie zapisane w Dz. U.155, że interesuje nas Pojazd zasilany gazem ,,, Cytuj
pentagram Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Moim zdaniem nie, ponieważ nie jest to zbiornik na paliwo do zasilania pojazdu. Mamy wyraźnie zapisane w Dz. U.155, że interesuje nas Pojazd zasilany gazem ,,, Przypuszczam, że jeśli taki zbiornik jest obudowany to nawet nie zauważycie go podczas wykonywania OBT. Cytuj
praktyk Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Pojazd nie jest napędzany gazem i niema wpisu w DR więc nie podlega ocenie przez diagnostę. Pozdrawiam. Cytuj
adam1501 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Pojazd nie jest napędzany gazem Moim zdaniem nie, ponieważ nie jest to zbiornik na paliwo do zasilania pojazdu. W którym miejscu jest powiedziane że musi to być do zasilania pojazdu? Cytuj
blakop Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 W którym miejscu jest powiedziane że musi to być do zasilania pojazdu? W żadnym!! Nie patrzcie na 155 tylko na PoRD - stoi jak byk: badanie pojazdu z urządzeniem podlegającym dozorowi tylko po okazaniu dozoru!!! To co - na windy i wszelakie inny urządzenia też nie wołacie, bo to nie służy do napędu auta, a po co komplikować sobie życie? Jeżeli jest to stały element pojazdu to dozór i tyle. Jeśli wyposażenie, to nie. Oczywiście zgadzam się, że w praktyce często trudno będzie Wam wszystkie takie urządzenia wyłapać - szczególnie w pojazdach specjalistycznych, jednak jeśli już prawimy jak powinno być w teorii, to tu akurat przepis jest jasny. Błędnie skupiacie się na dod.warunkach technicznych i metodach badania pojazdów zasilanych paliwem LPG i traktujecie to jako wyznacznik wymagania dozoru w przypadku substancji gazowych w ogóle. A tak nie jest. 1. Pojazd zasilany gazem - dozór, a do tego spełnianie dod.warunków i dod.badanie 2. Pojazd niezasilany gazem, ale mający zbiorniki gazu - dozór, ale zakres badania normalny Cytuj
JANUSZ60 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Jeżeli jest to stały element pojazdu to dozór i tyle. Życzę powodzenia w uzyskaniu protokołu na butlę kuchenną, możesz sobie co najwyżej sprawdzić datę ważności na TZ takiej butli ,,, Cytuj
praktyk Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 W którym miejscu jest powiedziane że musi to być do zasilania pojazdu? W żadnym!! Nie patrzcie na 155 tylko na PoRD - stoi jak byk: badanie pojazdu z urządzeniem podlegającym dozorowi tylko po okazaniu dozoru!!! § 1. Badania techniczne polegają na:1) sprawdzeniu, czy pojazd odpowiada warunkom technicznym określonym w: a) ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, zwanej dalej "ustawą", ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.3)), ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.4)) lub ustawie z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000 r. Nr 54, poz. 654, z późn. zm.5)), b) rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.6)), zwanego dalej "rozporządzeniem o warunkach technicznych", c) przepisach wydanych na podstawie art. 66 ust. 5a ustawy, d) rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz. U. z 2007 r. Nr 186, poz. 1322 oraz z 2009 r. Nr 74, poz. 634), e) przepisach o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych, jeżeli pojazd jest przystosowany do przewozu tych towarów, f) międzynarodowych porozumieniach dotyczących transportu drogowego, oraz 2) ocenie prawidłowości działania pojazdu. To należy do obowiazków diagnosty. Cytuj
adam1501 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Obowiązki diagnosty znam, chodziło mi o to na czym skupił się Blakop. Zastanawiamy się nad problemem pod kątem zasilania pojazdu w paliwo i na tej podstawie albo ma być odbiór albo nie, a przepisy nie precyzują do czego to służy, a tylko czy jest to na wyposażeniu. Skoro tak stanowią przepisy to "nie interesuje mnie" do czego to służy ale czy jest i czy podlega to pod dozór a jeżeli tak to ma być i już. Tak chciałem u kierunkować ten temat. Cytuj
DARIO64 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Nie patrzcie na 155 tylko na PoRD Dlaczego nie? 6. W przypadku badania technicznego pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym, o którymmowa w art. 81 ust. 12 ustawy, uprawniony diagnosta w rejestrze zamieszcza informację o dopuszczeniu urządzenia technicznego do eksploatacji, podając numer i datę wystawienia protokołu oraz decyzji dopuszczającej urządzenie do eksploatacji wydanej przez właściwy organ dozoru technicznego. Osobiście to bym wolał żeby TDT na piśmie określiło się czy podlega czy też nie. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Osobiście to bym wolał żeby TDT na piśmie określiło się czy podlega czy też nie. Oczywistym jest, że butle kuchenne podlegają pod dozór i na każdej butli widnieje data.Obowiązkiem zakładów napełniających takie butle jest wyłapanie butli do ponownego badania. Wystarczy, że przy zakupie pełnej sprawdzisz tę datę na wypadek gdyby ktoś przegapił. Cytuj
DARIO64 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Janusz wszystko było by proste gdyby to była zwykła butla na gaz. zamontowany zbiornik stacjonarny o pojemnosci ok 80 l na LPG do zasilania lodowki i ogrzewania.Zbiornik ten byl fabrycznie przyspawany do ramy pojazdu. Tutaj klient nie ma możliwości samodzielnej wymiany butli,musi jechać do cpn zatankować. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 gdyby to była zwykła butla na gaz. Fakt, nie doczytałem, tu powinien być protokół z badania ,,, Cytuj
blakop Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Powtarzam - nie rozmawiamy o butlach "kuchennych". mam pojazd z zamontowanym zbiornikiem ciśnieniowym - podlega pod dozór i tyle!! A z opisu wynika, że właśnie z takim czymś mamy do czynienia, a z butlą turystyczną leżącą na siedzeniu... Cytuj
Natasza Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Obowiązki diagnosty znam, chodziło mi o to na czym skupił się Blakop. Zastanawiamy się nad problemem pod kątem zasilania pojazdu w paliwo i na tej podstawie albo ma być odbiór albo nie, a przepisy nie precyzują do czego to służy, a tylko czy jest to na wyposażeniu. Skoro tak stanowią przepisy to "nie interesuje mnie" do czego to służy ale czy jest i czy podlega to pod dozór a jeżeli tak to ma być i już. Tak chciałem u kierunkować ten temat. Jak uważnie przeczytałeś mój wcześniejszy post masz obraz kompetencji ze strony TDT-u !!! Inspektor z którym rozmawiałem nie dał jednoznacznej odpowiedzi !!! Nie wykluczył też możliwości, że zbiornik takowy podlega pod dozór !!! Bezpieczniej dla diagnosty jest jest żądać decyzji TDT-u o dopuszczeniu takiego zbiornika do eksploatacji. Skoro wymaga się decyzji dopuszczenia od innych urządzeń technicznych zamontowanych na pojeździe (urządzenia dźwigowe), to powinno wymagać się również od takiego zbiornika. Jedyne wyjście z tej sytuacji to wysłać pismo do TDT z prośbą o interpretacje prawną takiego zbiornika. Cytuj
Psuj Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Czesc Zbiornik ten byl fabrycznie przyspawany do ramy pojazdu. Jeśli już będziemy wymagali dozór - a bądź co bądź jest to urządzenie techniczne to trzeba jeszcze spojrzeć jak jest przyspawany. Toroidalny można przystawać za elementy środkowe nie stanowiące płaszcza butli, ale 80 l to będzie walcowy. Więc jak jest przyspawany? płaszczem do konstrukcji?? Jeśli tak to cały dozór może sobie w ramki oprawić i powiesić tam gdzie król (a podobno jest tylko jeden) chodzi piechotą... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
marbie Napisano 5 Wrzesień 2011 Napisano 5 Wrzesień 2011 Zbiornik ten byl fabrycznie przyspawany do ramy pojazdu. Wątpie żeby był fabrycznie przyspawany. W jakich pojazdach z homologazją mamy zbiorniki na paliwo przyspawane? Dziwne. Cytuj
llary Napisano 6 Wrzesień 2011 Napisano 6 Wrzesień 2011 Wątpie żeby był fabrycznie przyspawany. W jakich pojazdach z homologazją mamy zbiorniki na paliwo przyspawane? Dziwne. również uważam że nie jest przyspawany do ramy tylko ma przyspawane przez producenta uchwyty typowo dla tej konstrukcji ramy dla tego kampera. Stako np robi takie zbiorniki do jakiejś terenówki do australii (oglądałem na targach w W-wie) z uchwytami pasującymi pod otwory montażowe tylko dla tego pojazdu. A co do poświadczenie dla tego zbiornika to uważam że powinien być, choćby z tego powodu że jeżeli zamontował bym sobie zbiornik gazowy np do ogrzewania samochodu na stałe w pojeździe to każdy diagnosta widząc go chciałby poświadczenie na niego. Toroidalny można przystawać za elementy środkowe nie stanowiące płaszcza butli, ale 80 l to będzie walcowy. Więc jak jest przyspawany? płaszczem do konstrukcji?? Jeśli tak to cały dozór może sobie w ramki oprawić i powiesić tam gdzie król (a podobno jest tylko jeden) chodzi piechotą... A widziałeś uchwyty w torusach przyspawane do płaszcza zbiornika na których to uchwytach wisi zbiornik, a wspomniany wyżej zbiornik stakowski to terenówek ma dospawany uchwyt do płaszcza walca i jest na nich umocowany do ramy. Oczywiście to już co innego niż bezpośrednie przyspawanie do ramy Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 6 Wrzesień 2011 Napisano 6 Wrzesień 2011 A widziałeś uchwyty w torusach przyspawane do płaszcza zbiornika na których to uchwytach wisi zbiornik, a wspomniany wyżej zbiornik stakowski to terenówek ma dospawany uchwyt do płaszcza walca i jest na nich umocowany do ramy. Ale on jest tak homologowany.Co innego przyspawanie zbiornika do "jakiejś"tam konstrukcji np: http://www.stako.pl/index.php?id=product&prod=2&kat=1&alias=T11L&lang=pl# Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi