Norbert Jezierski Napisano 4 Sierpień 2011 Napisano 4 Sierpień 2011 Poczytajcie, skomentujcie. Kilka nowych rzeczy jest ... Na zachętę powiem, że tym razem jest szansa, aby Nasze uwagi przekazać odpowiednim osobom. http://212.160.99.106/bip/lista/2/projekt/4808/katalog/4816#4808 Projekt ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców (Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji - prace w toku, utworzony 2011-04-08) Wnioskodawca: Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Projekt jest opracowywany w trybie odrębnym Stały Komitet Rady Ministrów (utworzony 2011-04-08) projekt (utworzony 2011-04-08) projekt (utworzony 2011-04-08) - projekt ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców - KRM-10-21-11.pdf | pobierz [PDF, 19MB] (autor: Departament Komitetu Rady Ministrów | utworzony 2011-04-08) - nowy tekst projektu ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców KRM-10-21-11.pdf | pobierz [PDF, 19MB] (autor: Departament Komitetu Rady Ministrów | utworzony 2011-04-29) - nowy tekst II projektu ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców - KRM-10-21-11.pdf | pobierz [PDF, 34 MB] (autor: Departament Komitetu Rady Ministrów | utworzony 2011-05-19) pisma z uwagami (utworzony 2011-04-13) pisma zawierające odniesienie się Wnioskodawcy do uwag (utworzony 2011-04-13) ustalenia Komitetu (utworzony 2011-05-13) Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
brodatymazur Napisano 6 Sierpień 2011 Napisano 6 Sierpień 2011 Widzę, że zbytniego ruchu w temacie nie ma... Jednak jakby nie było po wejściu w życie zmian będzie DUŻO inaczej. Troszkę o niepewnościach związanych z NOWYM: http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Finanse_i_prawo/Platforma_Obywatelska_o_przyszlosci_polskiej_motoryzacji,a,193462.html Niektóre propozycje nie przypadły do gustu - i bardzo dobrze : http://korwin-mikke.pl/wazne/zobacz/nie_bedzie_ulatwien_dla_kierowcow/42658 Być może i ta również odpadnie: http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/16_13850.htm?idDzialu=16&idArtykulu=13850 - ale się narażam [ Dodano: 06-08-2011, 20:56 ] Pod tym linkiem założyłem ten sam temat u siebie: http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=873727#873727 Pewnie zainteresowanie nowością będzie takie same. Oczywiście skorzystałem z Twoich linków(o kogo chodzi to wiadomo ) Cytuj
DARIO64 Napisano 6 Sierpień 2011 Napisano 6 Sierpień 2011 Zacząłem czytać ,na razie moją uwagę zwróciło to: p) moc silnika/dla zasilania hybrydowego-łączna moc każdego rodzaju napędu co za tym pójdzie?,zmiany w DIP ?,dwie moce w DR ?,jak WK będą to wprowadzały?,czy kolejny martwy punkt ? [ Dodano: 06-08-2011, 21:10 ] 6) dane dotyczące badań technicznych pojazdu f)stan licznika pojazdu oj,będzie się działo [ Dodano: 06-08-2011, 22:47 ] Rozdział 4 Art.26.1 Dane zgromadzone w ewidencji pojazdów lub informacje uzyskane po przetworzeniu tych danych udostępnia się, w celu realizacji ich ustawowych zadań lub w związku z prowadzoną działalnością ,następującym podmiotom: 27) stacjom kontroli pojazdów 3.Podmiotom , określonym w ust.1. pkt.11-30,dane lub informacje udostępnia się wyłącznie z wykorzystaniem urządzeń teletransmisji danych,z zastrzeżeniem ust.4 Toż to rewolucja Cytuj
JANUSZ60 Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 zmiany w DIP ?,dwie moce w DR ? Dla mnie to jasne, jedna, łączna moc, ale znając życie Twoje obawy mogą okazać się słuszne,,, Co do rodzajów gromadzonych danych to prawie styl austriacki ,,, Rok produkcji niestety niezbędny jest i basta ,,, Cytuj
Jackow Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 Przeczytałem ten projekt i oczy przecieram ze zdumienia. Normalnie Orwell. Po co komuś wiedzieć nawet to jaki jest radar w samochodzie? Niedługo każdy z nas będzie tylko rzędem cyfr a nie osobą. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 Po co komuś wiedzieć nawet to jaki jest radar w samochodzie? Na przykład policji ułatwi pracę ,,, Cytuj
Jackow Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 A co ma radar, z którego korzysta min. tempomat do pracy policji? Cytuj
brodatymazur Napisano 7 Sierpień 2011 Napisano 7 Sierpień 2011 Mnie zaciekawiły te zapisy projektu: Ewidencja pojazdów: Art. 5 pkt 5 Art. 5 pkt. 7 lit. J Art. 5 pkt. 9 lit G oraqz H Art. 7 ust. 2 oraz 3 Art. 11 Ewidencja kierowców: Art. 18 pkt. K oraz L P T ART. 59 Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 Toć to jest niespotykana rewolucja. Niemożliwe. I to przejdzie? 1) rezygnacja z centralnej personalizacji dowód rejestracyjnych na rzecz starostw? Wow znaczy MI i MSWIA pokłóciło się z PWPW i dowody rejestracyjne znowu starostwa będą drukować? 2) odmiejscowienia procedur rejestracji? Ciekawe co autor miał na myśli lokalne interpretacje i procedury czy zniesienie właściwości miejscowej. Czyli mieszkam w Warszawie a rejestruje w Wrocławiu? 3) uprawnienia do kierowania pojazdami nadają WORDy- znaczy referat praw jazdy do rozwiązania mamy redukcje w WK? 4) Rezygnacja z legalizacji tablic? To po co je wprowadzono. Tak z głowy gratuluje wiedzy diagnoście podczas OBTP. do identyfikacji: 1- tablice czarne, 2 - tablice białe z legalizacją i flagą polski, 3 - tablice białe z legalizacją i flagą UE, 4 - tablice białe bez legalizacji i flagą UE, nie wspomnę o podróbkach własnej roboty a więc na badaniu będą pojazdy z 5 różnymi ważnymi tablicami. A skoro można było bez legalizacji to po co ludzi naciągali na płatność za nalepki. Już wiem minister musiał przynieść przynitowane tablice do zalegalizowania się zdenerwował i przepis zmienił hehe 5) rezygnacja z aktualizacji adresu właściciela. Niesamowite nie z adresu tylko aktualizacji. Ciekawe jak to się ma do obowiązku aktualizacji danych przy działalności regulowanej, licencjonowanej, kredytowej, OC i tak dalej. Niech ktoś mnie poprawi ale to możliwe by 8.09. był 01.04? Jeśli nie znaczy niezła rewolucja w zmianach Przyjmujemy nowe wyzwania Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
DARIO64 Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 Już wiem minister musiał przynieść przynitowane tablice do zalegalizowania się zdenerwował i przepis zmienił hehe Chyba przeszedł cały proces rejestracji osobiście . Cytuj
Regan55 Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 Chyba przeszedł cały proces rejestracji osobiście . DARIO64, -on jak on ale chyba jego "fura".... Cytuj
wolf Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 A ja uważam, że jeśli to nie kiełbasa wyborcza to idzie ku lepszemu, przynajmniej petentom ulży trochę. Naklejki na szybę to bzdura i następna kasa z kieszeni kierowców Ale spokojnie od projektu do realizacji to zawsze było daleko Cytuj
Regan55 Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 Ale spokojnie od projektu do realizacji to zawsze było daleko I jak zwykle-po drodze zawsze mozna coś spieprzyć... Cytuj
blakop Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 Boguś - to wszystko jest w tym projekcie?? Bo przyznam, nie czytałem jeszcze... Cytuj
ijm Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Naklejki na szybę to bzdura Z tym sie nie zgadzam Cytuj
DARIO64 Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Z tym sie nie zgadzam W którym innym kraju Unii jest jeszcze taki wynalazek ? Cytuj
ijm Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Finanse_i_prawo/Platforma_Obywatelska_o_przyszlosci_polskiej_motoryzacji,a,193462.html Z chemii zawsze bylem slaby, ale w odpowiedzi pomylili weglowodany z weglowodorami W którym innym kraju Unii jest jeszcze taki wynalazek ? Moze nie ma, ale wydaje mi sie ze powstrzymalo to czesciowo kradzieze tablic i wizyty przy dystrybutorach na nie swoich blachach. Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Błażej zerknij tutaj w poście pierwszym ADMINA - nowy tekst II projektu ustawy o centralnej ewidencji pojazdów oraz centralnej ewidencji kierowców - KRM-10-21-11.pdf | pobierz [PDF, 34 MB] Jest to najaktualniejsze pismo i w przewodnim napisano, że uzgodniono z MI, MSWIA, Radą Ministrów, ABW, MF i poniżej podsumowano te 5 rewelacji a za tym jest projekt zatwierdzony II ustawy o CEPIK z maja a tamten wcześniejszy w poście jest z kwietnia a więc ten z maja jest najaktualniejszy. Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
blakop Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Boguś - a jesteś w stanie mi powiedzieć, czy poniższy tekst (jeden z wielu, jakie pojawiły się w prasie i ogólnie w środowisku): http://wartowiedziec.org/index.php/start/felietony/3158-abw-broni-samorzdow-wic-zmiany-w-cepik-odroczone dotyczy tegoż pierwszego projektu z kwietnia, czy tego drugiego z maja właśnie?? Cytowane przez mnie fragmenty są z czerwca, co sugeruje, że i ten II projekt na razie nie ma szans na przejście... A w ogóle - minął kolejny kwartał - co w tym czasie się wydarzyło w kwestii legislacji tego projektu?? Może admin coś wie??? Bo jak dla mnie to właśnie odgrzanie tego martwego kotleta... Cytuj
winerek Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 W którym innym kraju Unii jest jeszcze taki wynalazek ? Na Węgrzech. Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Ciekawy artykuł. Faktycznie wynika z niego, że projekt idzie do poprawki jednak ABW zakwestionowała tylko koszty drukowania dowodów w starostwach. MSWIA troszeczkę zaniżyła koszty bo im wyszło 6 mln a ABW 100 mln cóż różnicę 94 mln mogła umknąć niechcący Nie mam innego projektu ale z treści artykułu wynika, że pozostałe zmiany są poważnie brane pod uwagę nawet do tego, że Urząd Celny będzie rejestrował pojazdy. Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
blakop Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Z tego co ja nieoficjalnie wiem, cały ten projekt jest do uwalenia... Ale może macie inne informacje... ja już o tym artykule mówiłem dawno temu... Cytuj
wolf Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Finanse_i_prawo/Platforma_Obywatelska_o_przyszlosci_polskiej_motoryzacji,a,193462.htmlZ chemii zawsze bylem slaby, ale w odpowiedzi pomylili weglowodany z weglowodorami W którym innym kraju Unii jest jeszcze taki wynalazek ? Moze nie ma, ale wydaje mi sie ze powstrzymalo to czesciowo kradzieze tablic i wizyty przy dystrybutorach na nie swoich blachach. Teraz zakładają jakieś lewe tablice np z Niemiec i po paliwko na stację benzynową. Także to nie ma uzasadnienia. Jakby coś te naklejki dawały to inne kraje też by wprowadziły. Kiedyś gdy więcej kradli aut to może miało jakiś sens [choć od tego są inne organy], ale teraz to utrucie dla kierowców Bzdura jeszcze raz napiszę Cytuj
blakop Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Bzdura jeszcze raz napiszę Ijm - z całym szacunkiem, ale zgadzam się z wolfem... I legalizacja tablic i naklejki to głupota. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi