klosek Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 Witam. Tak czytam i czytam ten dział i nie moge wyczytać, więc piszę. Ma do mnie przyjechać ciągnik samochodowy na badanie okresowe i dodatkowe ADR. A ponieważ nie miałem nigdy wcześniej okazji robienia takiego badania , to proszę o poradę. 1. Jakie dokumenty ma mi klient pokazać do badania, 2. Na co szczególnie zwrócić uwagę podczas badania, 3. i w zaświadczeniu do badania "Termin następnego badania" daję datę badania okresowego? P.S. Za dużo tego słowa "badanie" używam. Cytuj
adamos Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 1. Zaświadczenie na ogranicznik prędkości, ABS - kat. 1, zwalniacz do DMC zespołu typ IIA. 2. na wnęce drzwi szukaj tabliczki, która mówi jakie kat. spełnia ciągnik, może spełniać wszystkie, ale najczęściej robi się dla FL, poza tym wyposażenie kierowców, peszle na instalacji elektr. na klemach z aku, gaśnice, tachograf, wyłącznik aku w kabinie itd 3. badanie adr jest badaniem dodatkowym, niezwiązanym z okresowym, więc dajesz termin nast.bad.adr. - w norcomie trzeba kombinować z datą i wynikiem badania ;/ chyba że ktoś ma inny pomysł... Jeśli kierowca ma to możesz poprosić o "czerwony pasek" to zaświadczenie TDT, które wydawane jest na pojazd po Twoim BT, kierowca może mieć z poprzedniego roku to zaświadczenie, to powinno pomóc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi