pentagram Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 Moje pytanie brzmi - jaki określić TNBT samochodu osobowego sprowadzonego z terytorium UE, data I rej 11.04.2008 - na 1 rok, czy dopełnić do 5 lat . Dawno nie miałem takiego przypadku i gdzieś mi to wyleciało z głowy, niestety pamięć już nie ta Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 Jeśli nie miał OBT to okresowe z TNBT do 11.04.2013 Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 Czy ma aktualne bt?? Jak nie, to dopełnić do 5 lat Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 Szkoda, że nie piszesz z jakiego kraju, w większości unijnych pierwsze OBT jest po czterech latach, więc nie musiał mieć ,,, Cytuj
pentagram Napisano 12 Sierpień 2011 Autor Napisano 12 Sierpień 2011 Dzięki za odpowiedź, też udzieliłem koledze takiej jak piszecie. Auto z Francji, wiem że tam z urzędu mają na 4 lata. Badanie wykonuje kolega na innej stacji i dzwonił do mnie w tej sprawie , więc nie widziałem francuskiego DR i nie wiem co tam było napisane, czy miał ważne BT czy też nie, mogło być np. TAXI i termin krótszy Cytuj
blakop Napisano 12 Sierpień 2011 Napisano 12 Sierpień 2011 No pisze, że miał na rok - nie na 4. Więc się skończyło. Pytanie co było dalej... Cytuj
doli Napisano 15 Sierpień 2011 Napisano 15 Sierpień 2011 No pisze, że miał na rok - nie na 4. Więc się skończyło. Pytanie co było dalej... Jeśli przyjechał na BT po 4 latach od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 1 rok. Jeśli przyjechał przed trzecim rokiem od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 2 lata. Nie dobijamy do 5 lat. Jeśli przyjechał pomiędzy trzecim, a czwartym rokiem to dobijamy do 5 lat. 6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnejmasie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia Wydział komunikacji powinien przepisać BT jesli miał ważne. Jeśli jednak auto trafi na Stacje to badamy jak wyżej napisałem. Oczywiście bierzemy pod uwagę że to zwykłe auto, a nie TAXI, uprzywilejowany,ADR....itd. Cytuj
blakop Napisano 15 Sierpień 2011 Napisano 15 Sierpień 2011 Wydział komunikacji powinien przepisać BT jesli miał ważne. O ile pojazd była zarejestrowany za granicą (a nie już np. wyrejestrowany) a do tego w dokumentach nie było adnotacji o wypadku jakimś... Cytuj
Jacdiag Napisano 16 Sierpień 2011 Napisano 16 Sierpień 2011 Jeśli przyjechał na BT po 4 latach od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 1 rok.Jeśli przyjechał przed trzecim rokiem od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 2 lata. Nie dobijamy do 5 lat. Jeśli przyjechał pomiędzy trzecim, a czwartym rokiem to dobijamy do 5 lat. http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=60830#60830 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
JANUSZ60 Napisano 16 Sierpień 2011 Napisano 16 Sierpień 2011 No pisze, że miał na rok - nie na 4. Więc się skończyło. Pytanie co było dalej... Jeśli przyjechał przed trzecim rokiem od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 2 lata. Tylko okresowe po raz pierwszy możemy dać na dwa lata, jeśli więc z jakiegokolwiek powodu miał już okresowe badanie (np. taxi), to tylko na rok, pomimo, że nie minęło trzy lata od pierwszej rejestracji ,,, Cytuj
doli Napisano 16 Sierpień 2011 Napisano 16 Sierpień 2011 jeśli więc z jakiegokolwiek powodu miał już okresowe badanie (np. taxi), to tylko na rok Napisałem przecież jak wyżej na końcu A poza ty że nie jest to auto normalne tylko TAXI i inne tam wynalazki to oczywiście że na rok O ile pojazd była zarejestrowany za granicą (a nie już np. wyrejestrowany) a do tego w dokumentach nie było adnotacji o wypadku jakimś... A teraz to sie czepiasz ale masz w 1000% racje Pozdrawiam Cytuj
JANUSZ60 Napisano 16 Sierpień 2011 Napisano 16 Sierpień 2011 Napisałem przecież jak wyżej na końcu Fakt, zwracam honor ,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi