Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Badanie samochodu sprowadzonego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje pytanie brzmi - jaki określić TNBT samochodu osobowego sprowadzonego z terytorium UE, data I rej 11.04.2008 - na 1 rok, czy dopełnić do 5 lat :?: . Dawno nie miałem takiego przypadku i gdzieś mi to wyleciało z głowy, niestety pamięć już nie ta :razz:

Napisano

Czy ma aktualne bt??

Jak nie, to dopełnić do 5 lat

Napisano

Szkoda, że nie piszesz z jakiego kraju, w większości unijnych pierwsze OBT jest po czterech latach, więc nie musiał mieć ,,,

Napisano

Dzięki za odpowiedź, też udzieliłem koledze takiej jak piszecie.

Auto z Francji, wiem że tam z urzędu mają na 4 lata. Badanie wykonuje kolega na innej stacji i dzwonił do mnie w tej sprawie , więc nie widziałem francuskiego DR i nie wiem co tam było napisane, czy miał ważne BT czy też nie, mogło być np. TAXI i termin krótszy

Napisano

No pisze, że miał na rok - nie na 4. Więc się skończyło. Pytanie co było dalej...

Napisano
No pisze, że miał na rok - nie na 4. Więc się skończyło. Pytanie co było dalej...

Jeśli przyjechał na BT po 4 latach od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 1 rok.

Jeśli przyjechał przed trzecim rokiem od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 2 lata. Nie dobijamy do 5 lat.

Jeśli przyjechał pomiędzy trzecim, a czwartym rokiem to dobijamy do 5 lat.

6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej

masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej

nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie

przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia

poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia :shock:

Wydział komunikacji powinien przepisać BT jesli miał ważne. Jeśli jednak auto trafi na Stacje to badamy jak wyżej napisałem.

Oczywiście bierzemy pod uwagę że to zwykłe auto, a nie TAXI, uprzywilejowany,ADR....itd. ::hey

Napisano
Wydział komunikacji powinien przepisać BT jesli miał ważne.

O ile pojazd była zarejestrowany za granicą (a nie już np. wyrejestrowany) :) a do tego w dokumentach nie było adnotacji o wypadku jakimś... :)

Napisano
Jeśli przyjechał na BT po 4 latach od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 1 rok.

Jeśli przyjechał przed trzecim rokiem od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 2 lata. Nie dobijamy do 5 lat.

Jeśli przyjechał pomiędzy trzecim, a czwartym rokiem to dobijamy do 5 lat.

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=60830#60830

:D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Jeśli przyjechał przed trzecim rokiem od dnia pierwszej rejestracji to dajemy na 2 lata.

Tylko okresowe po raz pierwszy możemy dać na dwa lata, jeśli więc z jakiegokolwiek powodu miał już okresowe badanie (np. taxi), to tylko na rok, pomimo, że nie minęło trzy lata od pierwszej rejestracji ,,,

Napisano
jeśli więc z jakiegokolwiek powodu miał już okresowe badanie (np. taxi), to tylko na rok

Napisałem przecież jak wyżej na końcu :-D

A poza ty że nie jest to auto normalne tylko TAXI i inne tam wynalazki to oczywiście że na rok :ok

O ile pojazd była zarejestrowany za granicą (a nie już np. wyrejestrowany) a do tego w dokumentach nie było adnotacji o wypadku jakimś...

A teraz to sie czepiasz :D ale masz w 1000% racje :ok

Pozdrawiam

Napisano
Napisałem przecież jak wyżej na końcu :-D

Fakt, zwracam honor ,,,