stas239 Napisano 11 Wrzesień 2011 Napisano 11 Wrzesień 2011 Czy klapa tylnia w Hatchbacku jest częścią konstrukcyjną w samochodzie? I czy taka klapę można przerabiać dostawiając nad nią nad budówkę która będzie w obrysie bocznym i nie będzie wyższa od auta i wszystkie zmiany będą dokonywane tylko i wyłączne w klapie? Cytuj
ponti Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 człowieku po co sobie życie komplikować sprzedaj ten samochód i kup sobie kombi Cytuj
Janusz1971 Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 Coś takiego było kiedyś dostępne dla Poloneza. Jeżeli to "coś" nie będzie wystawać poza obrys boczny , wysokość i na długość samochodu to uważam że nie ma problemu. Cytuj
stas239 Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 Nowsze nie znaczy lepsze A tego nigdy nie spotkałem z tą nadbudową ale faktycznie coś takiego szukam, kto robił? Cytuj
DARIO64 Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 kto robił? W czasach, gdy nie było jeszcze wersji kombi (przed 1998 rokiem), Zakłady Tapicerki Samochodowej w Grójcu, oferowały też "zamienniki tylnej klapy" dla Polonezów Caro - była to część wykonana z tworzywa, którą montowało się w miejcu klapy bagażnika, zamieniając hatchbacka w kombi Cytuj
wolf Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 Czy klapa tylnia w Hatchbacku jest częścią konstrukcyjną w samochodzie?I czy taka klapę można przerabiać dostawiając nad nią nad budówkę która będzie w obrysie bocznym i nie będzie wyższa od auta i wszystkie zmiany będą dokonywane tylko i wyłączne w klapie? Częścią konstrukcyjną na pewno jest, a może chodziło Ci o to, czy jest elementem nośnym? Cytuj
stas239 Napisano 13 Wrzesień 2011 Autor Napisano 13 Wrzesień 2011 A wydawało mi się że nie można dokonywać zmian w częściach konstrukcyjnych czy konstrukcyjnych nośnych? A przy okazji znalazłem takie toledo z klapą kombi. Czy jest możliwe pójście w druga stronę i przeróbka klapy tak żeby przypominała hondę del sol Cytuj
adam1501 Napisano 14 Wrzesień 2011 Napisano 14 Wrzesień 2011 A wydawało mi się że nie można dokonywać zmian w częściach konstrukcyjnych czy konstrukcyjnych nośnych? A PoRD mówi, że "...4 Zabrania się:... 6) dokonywania zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj pojazdu, z wyjątkiem: a) pojazdu, na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji lub decyzja walniająca pojazd z homologacji, b) pojazdu, w którym zmian konstrukcyjnych dokonał przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w tym zakresie..." art 66 ust 4. Natomiast BT przy zmianach obowiązuje jeżeli "...5) w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym..." §3 ust 1 pkt 5 Cytuj
JANUSZ60 Napisano 14 Wrzesień 2011 Napisano 14 Wrzesień 2011 A wydawało mi się że nie można dokonywać zmian Bo nie można ,,, rodzaj pojazdu oraz wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym Cytuj
blakop Napisano 14 Wrzesień 2011 Napisano 14 Wrzesień 2011 adam - janusz - nie rozumiem Was. Nie wolno robić zmian, które powodują zmianę rodzaju pojazdu, czyli każda inna zmiana jest dozwolona (w tym ta opisana tutaj). Cytuj
adam1501 Napisano 14 Wrzesień 2011 Napisano 14 Wrzesień 2011 Czy ja powiedziałem, że nie można?? Zacytowałem przepisy. Cytuj
stas239 Napisano 14 Wrzesień 2011 Autor Napisano 14 Wrzesień 2011 czyli można? bo sam już nie zrozumiałem przepisów. Już się przymierzam do budowy. A ten typ jak del sol to tez można? Cytuj
adam1501 Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 czyli można? bo sam już nie zrozumiałem przepisów. Zacytowałem czego nie można i kiedy musisz wykonać BT. Teraz odpowiedz sobie na pytanie czy Twoja przebudowa łapie się pod te paragrafy czy też nie. Cytuj
blakop Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Ojej - tak też nie do końca jest jak piszesz Adam... A pociąć konstrukcję samonośną żeby sobie np. cabrio zrobić też tak bez niczego mi pozwolisz?? Przecież nie łapię się pod paragrafy, a co nie zabronione. stas239 - tak jak najbardziej możesz sobie te cudo zamontować - zgodnie z wytycznymi kolegów Cytuj
adam1501 Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 A pociąć konstrukcję samonośną żeby sobie np. cabrio zrobić też tak bez niczego mi pozwolisz?? Przecież nie łapię się pod paragrafy, a co nie zabronione. Skoro nie łapie się pod paragrafy to dlaczego miałbym nie pozwolić, kwestia konstrukcji i wykonania. Czyż nie jeżdżą "maluchy" czy Tico bez dachów? Czy nie ma pojazdów o przedłużonej ramie czy też zmianach w niej? Są i mają się całkiem dobrze, bo prawo tego nie zabrania. Analogicznie jak z anglikami, jedni chcą oświadczeń producenta, opinii rzeczoznawcy... a inni wykonują bez tych kwitów oceniając samemu czy robota została wykonana konkretnie czy po "kowalsku". Ja do wszystkich zmian podchodzę indywidualnie, jeżeli ktoś przebudował pojazd ze sztuką a nie "na sztukę" to nie chcę żadnych "kwitów", które i tak nie mają żadnej mocy sprawczej jak przyjdzie co do czego, bo wszystko spłynie na mnie, więc jak nie mam wątpliwości to działam a jak mam w przypadku np. wspomnianego "malucha" to żądam opinii rzeczoznawcy w której mają być zawarte obliczenia wytrzymałościowe tej konstrukcji, i po weryfikacji takowej podejmuję decyzję (mówiąc szczerze, miałem tylko jedną taką opinię, która zawierała obliczenia). Cytuj
blakop Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 (mówiąc szczerze, miałem tylko jedną taką opinię, która zawierała obliczenia). Wiesz jaki jest koszt takiej opinii?? Albo trafiłeś zatem na filantropa, albo po prostu... Cytuj
adam1501 Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Wiesz jaki jest koszt takiej opinii?? Zdaję sobie sprawę, klient miał sentyment do auta więc koszty nie były tu największą przeszkodą, trudniej było znaleźć takiego rzeczoznawcę, który to wykona w takiej formie a nie tylko na zasadzie "prozy"... Cytuj
Qnick Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 trudniej było znaleźć takiego rzeczoznawcę, który to wykona w takiej formie a nie tylko na zasadzie "prozy"... Nie przesadzajcie u mnie czasem takie bajki piszą że aż miło poczytać i posmiać się można Cytuj
blakop Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Chciałem takie coś w Poznaniu uzyskać. Zabudowa wywrotki trójstronnej. Koszt - ok. 10 tys. zł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi