paticha Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Witam mam pytań do wykwalifikowanych tzn.mam mercedesa 100 zarejestrowany jako przewóz pojazdów ale ma ładowność w dowodzie 1000kg,dmc ma 2.8t.Chciałem się spytać czy jest możliwość zwiększenia DMC tak że ładowność była około 300kg większa lub jeżeli nie można zwiększyć DMC to muszę samochód odchudzić o te 300kg i pokazać wynik z wagi zalegalizowanej?Czy jest to wogóle możliwe ,że idzie zwiększyć ładowność i gdzie się ew.trzeba udać i jakie koszta.Pozdrawiam Cytuj
adam1501 Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Nie możesz przekroczyć DMC dla danego pojazdu i aby zwiększyć łądowność musisz obniżyć masę własną pojazdu. Tylko czy aby na pewno będzie zachowane bezpieczeństwo? Jeżeli będzie to bezpieczne, to po dokonaniu przebudowy (odchudzeniu) pojazdu, musisz się udać na SKP aby wykonać BT po zmianach konstrukcyjnych, które obniżą masę własną a co za tym idzie zwiększą ładowność tego pojazdu. Koszt badania 180pln, ewentualnie opinia rzeczoznawcy-koszt ?. Proponuję, abyś zanim zaczniesz cokolwiek robić, udać się na SKP gdzie będziesz wykonywał BT aby uzgodnić co trzeba i jaki zakres zmian będziesz mógł wykonać i wówczas przystąpić do działania. Cytuj
elliot Napisano 25 Wrzesień 2011 Napisano 25 Wrzesień 2011 to muszę samochód odchudzić o te 300kg Wymontuj skrzynię biegów, koła, silnik i wytnij szlifierką część nadwozia. Po tej operacji, masa własna spokojnie spadnie o 300 kg. P.S. Kombinatorstwo Polaków przekracza wszelkie normy. Cytuj
Marek1 Napisano 25 Wrzesień 2011 Napisano 25 Wrzesień 2011 to muszę samochód odchudzić o te 300kg Wymontuj skrzynię biegów, koła, silnik i wytnij szlifierką część nadwozia. Po tej operacji, masa własna spokojnie spadnie o 300 kg. P.S. Kombinatorstwo Polaków przekracza wszelkie normy. A wystarczy po prostu zmienić samochód na taki co ma ładowność o 300 kg większą... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi