pietrek_k Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Chłopaki czy taki samochód jak Renault Mégane Coupé-Cabriolet może być jako pojazd do nauki jazdy i egzaminowania zgodnie z obowiązującymi przepisami??? Chodzi tu o rodzaj nadwozia czy pojazdy o takom nadwoziu spełniają wymagania naszych przepisów? Cytuj
Jacdiag Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 może być kłopot ze spełnieniem warunku § 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeŜeniem ust. 2, powinien być wyposażony w: 6) ogrzewaną tylną szybę; przepis stosuje się do samochodu osobowego; a takie problemy już były http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=83151#83151 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
adam1501 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Jeżeli jest to samochód osobowy, to musi mieć ogrzewaną tylną szybę a przy takim rodzaju nadwozia jest raczej trudno. Cytuj
rurek777 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 u mnie jeżdzi golf cabrio na L, i ma ogrzewaną szybę Cytuj
pietrek_k Napisano 27 Wrzesień 2011 Autor Napisano 27 Wrzesień 2011 ma składany dach sztywny i myślę, że posiada ogrzewaną tylną szybę aczkolwiek jeszcze nie widziałem tego samochodu na oczy. O tylnej szybie wiedziałem i mówiłem klientowi ale raczej miałem obawy typu rodzaj nadwozia 2 drzwi itp. ale nie doczytałem się nigdzie w przepisach i dlatego pytam Was czy widzieliście już takie auto jako L. Czyli chodzi tylko głównie o szybę tylną i resztę wyposażenia zgodnie z § 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeŜeniem ust. 2, powinien być wyposażony w: a rodzaj nadwozia i ilość drzwi nie gra roli? Cytuj
adam1501 Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Czyli chodzi tylko głównie o szybę tylną Jest jeszcze kwestia oznaczenia pojazdu "...§ 34. 1. Na pojeździe przeznaczonym do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu tablicę, o której mowa w art. 55 ust. 1 ustawy, umieszcza się z przodu i z tyłu pojazdu lub zespołu pojazdów, na wysokości od 60 cm do 180 cm od powierzchni jezdni, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3. 2. Na samochodzie osobowym tablicę, o której mowa w ust. 1, umieszcza się pionowo na dachu prostopadle do osi podłużnej pojazdu. 3. Motocykl oznacza się tablicą, o której mowa w ust. 1, umieszczoną z tyłu pojazdu..." Dz.U. 186 z 2007 poz 1322 ze zmianami. Cytuj
pietrek_k Napisano 27 Wrzesień 2011 Autor Napisano 27 Wrzesień 2011 Był się pokazać i okazuje się, że ma szybę ogrzewaną. Za pół roku chce przerobić na L a na razie chce się nacieszyć. Super autko z 2008 r. a tablice przecież zamocuje na dachu. Dach sztywny nie parciany tylko z szyby. Także da radę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi