Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Coupe-cabriolet na L

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chłopaki czy taki samochód jak Renault Mégane Coupé-Cabriolet może być jako pojazd do nauki jazdy i egzaminowania zgodnie z obowiązującymi przepisami??? Chodzi tu o rodzaj nadwozia czy pojazdy o takom nadwoziu spełniają wymagania naszych przepisów?

::hey

Napisano

może być kłopot ze spełnieniem warunku

§ 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeŜeniem ust. 2, powinien być wyposażony w:

6) ogrzewaną tylną szybę; przepis stosuje się do samochodu osobowego;

a takie problemy już były http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=83151#83151

:evil:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Jeżeli jest to samochód osobowy, to musi mieć ogrzewaną tylną szybę a przy takim rodzaju nadwozia jest raczej trudno.

Napisano

ma składany dach sztywny i myślę, że posiada ogrzewaną tylną szybę aczkolwiek jeszcze nie widziałem tego samochodu na oczy. O tylnej szybie wiedziałem i mówiłem klientowi ale raczej miałem obawy typu rodzaj nadwozia 2 drzwi itp. ale nie doczytałem się nigdzie w przepisach i dlatego pytam Was czy widzieliście już takie auto jako L.

Czyli chodzi tylko głównie o szybę tylną i resztę wyposażenia zgodnie z

§ 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeŜeniem ust. 2, powinien być wyposażony w:
a rodzaj nadwozia i ilość drzwi nie gra roli?

renault-megane-coupe-cabriolet-04.thumb.jpg.7938e87ccb3b25ae0dc2b89df1b43cbd.jpg

Napisano
Czyli chodzi tylko głównie o szybę tylną

Jest jeszcze kwestia oznaczenia pojazdu "...§ 34. 1. Na pojeździe przeznaczonym do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu tablicę, o której mowa w art. 55 ust. 1 ustawy, umieszcza się z przodu i z tyłu pojazdu lub zespołu pojazdów, na wysokości od 60 cm do 180 cm od powierzchni jezdni, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.

2. Na samochodzie osobowym tablicę, o której mowa w ust. 1, umieszcza się pionowo na dachu prostopadle do osi podłużnej pojazdu.

3. Motocykl oznacza się tablicą, o której mowa w ust. 1, umieszczoną z tyłu pojazdu..." Dz.U. 186 z 2007 poz 1322 ze zmianami.

Napisano

Był się pokazać i okazuje się, że ma szybę ogrzewaną. Za pół roku chce przerobić na L a na razie chce się nacieszyć. Super autko z 2008 r. a tablice przecież zamocuje na dachu. Dach sztywny nie parciany tylko z szyby. Także da radę.