Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

demontaż główki haka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy jest jakis przepis w Polsce mówiący o tym ze jeżeli pojazd nie ciągnie przyczepy powinien miec zdemontowaną główkę

Napisano

W Polsce nie ,ale już w Czechach tak i chyba też w Szwajcarii .

Napisano

dzięki wielkie

Bo zamontowalismy hak homologowany do danego modelu odpowiedni i zwrócil policjant uwagę, że zasłania tablice rejestracyjną :)

Napisano
zwrócil policjant uwagę, że zasłan :) ia tablice rejestracyjną :)

I miał rację. Bo trzeba odróżnić "nieciągnięcie przyczepy" od zasłonięcia tablicy rejestracyjnej.

O ile na to pierwsze nie ma paragrafu to na to drugie jak najbardziej i nieważne czy zasłania tablicę hak holowniczy, przyklejony liść, czy inne badziewie.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

• 7 years later...
Napisano

pytanko szybkie odnośnie pojazdów, gdzie zamontowane są haki wypinane. czy może kierujący jeżdzić autem z zamontowanym hakiem nie ciągnąc przyczepy? Czy musi go wypiąć??? bo wiem i doczytałem ze jeśli hak zasłania tablice rej. lub swiatło przeciwmgielne to nie może i trzeba go odpiąć.

Napisano

Gdzieś jest o tym cała epopeja

Ogólnie w Polsce nie ma z tym problemu - za granicą już tak

Napisano

szukałem... jak znajdzie ktoś jakis link to będę wdzięczny ;)

Napisano
8 minut temu, mike_van_mik napisał:

(...) gdzie zamontowane są haki wypinane

No na pewno w pojazdach ( w droższej opcji  ) :confused: inaczej nie umiem tego wytłumaczyć :icon_wink:

10 minut temu, mike_van_mik napisał:

(...) czy może kierujący jeżdzić autem z zamontowanym hakiem nie ciągnąc przyczepy?

Tak. ( Alt + x = jeździć )

11 minut temu, mike_van_mik napisał:

jeśli hak zasłania tablice rej. lub swiatło przeciwmgielne to nie może i trzeba go odpiąć.

Tak. ( Alt + s = światło )

:icon_wink::nausea:

Napisano

Tak z innej beczki, u mnie w piątek klient się wykłócał że jak ma demontowaną główkę haka to nie musi mieć adnotacji hak w dowodzie --> bo mu tak powiedział inny diagnosta i ja się nie znam. 

Napisano

Nie mogę namierzyć - ale temat był o zasłanianiu TR przez główkę haka

Napisano
22 minuty temu, Andrzej89 napisał:

jak ma demontowaną główkę haka to nie musi mieć adnotacji hak w dowodzie. 

nagrodę Nobla diagnosta powinien otrzymać w kategorii "najgłupsza wypowiedź miesiąca"   ;)

Napisano
14 minut temu, Andrzej89 napisał:

bo mu tak powiedział inny diagnosta i ja się nie znam. 

A jednak przyjechał do ciebie;). Jest HAK musi być wpis. No chyba że demontuje go z całą instalacją (belka, wzmocnienie itp.) to wtedy zgodzę się że nie..:-D

38 minut temu, mike_van_mik napisał:

czy może kierujący jeżdzić autem z zamontowanym hakiem nie ciągnąc przyczepy?

Kiedyś słyszałem tylko pewną "miejską legendę" że policja za to mandaty pisze,ale co,jak i czy to prawda?nigdy nie wnikałem.

Napisano

A jeśli to będzie "wieszak" nie hak - osobiście tak bym powiedział diagnoście - i niech się głowi do czego to z tyłu służy - ale to moja sugestia?

Ale na każdą sugestię diagnosta powinien mieć lekarstwo

Napisano
Godzinę temu, mike_van_mik napisał:

czy może kierujący jeżdzić autem z zamontowanym hakiem nie ciągnąc przyczepy?

Z racji że  policjant pod jednym dachem to zapytałem. Jest dokładnie tak jak mówi @IVVO ,jeśli hak nie zasłania tablicy ani świateł nie trzeba go u nas  demontować.