sgt.sly Napisano 18 Styczeń 2012 Napisano 18 Styczeń 2012 witam wszystkich Takie pytanko Kopiłem Tarpana Honkera auto zarejestrowane na 2 osoby Jako ciężarowe rocznik 2000 auto ma z tylu 2 rzędy ławeczek (jak to w tarpanach bywa ) bo pewnie wyszło jako wersja osobowa na 8 osób z tylu nie ma pasów Moje pytanie : czy istnieje możliwość przerejestrowania tego auta na 8 osób ?? Prawo mówi: DZ.U 32 8 ) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do: a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu: – 30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1.400 cm3, – 31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3 do 1.400 cm3, – 30 czerwca 1972 r. - pozostałych, b) siedzeń innych niż przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r., c) siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.; przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym ale ja to średnio rozumiem bo tam nie ma punktów kotwiczenia pasów no i dach się ściąga wiec czy to oznacza nadwozie otwarte ?? z góry dziękuje za odpowiedz Cytuj
danielg539 Napisano 18 Styczeń 2012 Napisano 18 Styczeń 2012 Dz U 32 7) w punkty kotwiczenia pasow bezpiecze.stwa:a) na przednich siedzeniach; warunek stosuje si. do pojazdu o dopuszczalnej masie ca.kowitej nieprzekraczaj.cej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., do pojazdu o dopuszczalnej masie ca.kowitej nieprzekraczaj.cej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r. b) na siedzeniach innych ni. przednie, skierowanych do przodu; warunek stosuje si. do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r. i do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 pa.dziernika 2007 r. - przepisow lit. a i b nie stosuje si. do pojazdu z nadwoziem otwartym oraz autobusu przeznaczonego do przewozu pasa.erow stoj.cych; Cytuj
sgt.sly Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 Rozumiem ze nie będzie problemu z jego przerejestrowaniem ?? i pytanko gdzie mam się udać z autem (skp okręgowa czy wojewódzka ) i czy muszę zdiac dach na czas inspekcji ?? wiem ze to dziecinne pytania no ale wole wiedzieć niż jechać 2 razy Cytuj
DARIO64 Napisano 18 Styczeń 2012 Napisano 18 Styczeń 2012 Tu był podobny temat http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=7650&highlight=tarpan+honker Cytuj
sgt.sly Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Napisano 18 Styczeń 2012 wiem tylko myslalem ze jak rocznik 2000 to bedzie inaczej tamten mial fakture z wojska wiec bez problemow zarejestrowany na 8 osób [ Dodano: 19-01-2012, 18:30 ] jeszcze jedno pytanie czy orurowanie przednie wyprodukowane przez producenta jest legalne na tym aucie ?? [ Dodano: 19-01-2012, 18:31 ] jeszcze jedno pytanie czy orurowanie przednie wyprodukowane przez producenta jest legalne na tym aucie ?? [ Dodano: 05-10-2012, 11:27 ] Witam ponownie kolejny problem z jednym z Honkerow i iloscia siedzen Honker 2000 Rok produkcji 2005 pierwsza rejestracja 31.10.2008r zarejestrowany na 2 osoby niestety nikt nie chce mi go zarejestrować na 8 osób ławeczki tylne są oryginalne. Jak do tego tematu podejść i czy się da ?? Przepis mowi 7) w punkty kotwiczenia pasow bezpiecze.stwa: a) na przednich siedzeniach; warunek stosuje si. do pojazdu o dopuszczalnej masie ca.kowitej nieprzekraczaj.cej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., do pojazdu o dopuszczalnej masie ca.kowitej nieprzekraczaj.cej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r. b) na siedzeniach innych ni. przednie, skierowanych do przodu; warunek stosuje si. do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r. i do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 20 pa.dziernika 2007 r. - przepisow lit. a i b nie stosuje si. do pojazdu z nadwoziem otwartym oraz autobusu przeznaczonego do przewozu pasa.erow stoj.cych; Rozumiem ze jak sciagne dach to mam pojazd z nadwoziem otwartym tak ?? Czyli możliwa jest rejestracja na 8 osób ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi