Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

IDENTYFIKACJA USZKODZONEGO POJAZDU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Napewno temat był poruszany,ale nie mogę znaleźć.Pytam więc :D ; czy są przeciwskazania aby przeprowadzić na wniosek właściciela identyfikację sprowadzonego uszkodzonego (powypadkowego) pojazdu, powiedzmy rocznego?

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Marek1

14

• JANUSZ60

7

• blakop

5

• IVVO

5

Napisano

Nie ma. W uwagach możesz wpisać, że pojazd jest po wypadku/kolizji drogowej.

Tylko broń Boże nie określ TNB.

Jest to badanie dodatkowe za 60zł.

Napisano
W uwagach możesz wpisać, że pojazd jest po wypadku/kolizji drogowej.

Właśnie możesz czy powinieneś ? , być może handlarzowi o to chodzi abyś nie wpisał,,,

Napisano

Art.81 punkt 11.6 Prawo o ruchu drogowym:

Dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:" w którym w czasie badania technicznego stwierdzono ślady uszkodzeń lub naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu , mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego"

Wynika z tego masz wpisać zauważone uszkodzenia co oczywiście nie spodoba się właścicielowi bo musi jeszcze raz przyjechać po naprawie :)

Napisano

Właśnie możesz czy powinieneś ? , być może handlarzowi o to chodzi abyś nie wpisał,,,

Jak uszkodzony to musi wpisać bo jeśli z innych dokumentów wynika że był uszkodzony i DBT powypadkowe przejdzie z datą późniejszą niż to wygląda to na niedopełnienie obowiązku.... :cool:

Napisano

Wykonać zawsze można.Tylko w jakim celu.Chyba tylko dla celników jeśli z dokumentów nie wynika jaki to typ i model, rok produkcji bo data I rejestracji 5 styczeń w celu odprowadzenia akcyzy lub na dwie kreski na dach po torach klejowych

Napisano

jesli w celu odprowadzenia akcyzy to lepiej niech się rzeczoznawca wypowie :)

Napisano
Wynika z tego masz wpisać zauważone uszkodzenia co oczywiście nie spodoba się właścicielowi

Dokładnie o tym mówię, że jeśli nie wpiszesz to na Twoim zaświadczeniu WK zarejestruje nawet ćwiartkę dwuletniego pojazdu dając TNBO 3 lata ,,,

Napisano

Ale tak naprawdę po co komu ta identyfikacja w celu zapłacenia akcyzy UC wymaga BT

Napisano
po co komu ta identyfikacja

Sam sobie odpowiadasz, Tobie handlarz powie, że chodzi tylko o dane a w WK, że jest sprawny skoro diagnosta wydał zaświadczenie ,,,

Napisano
po co komu ta identyfikacja

Sam sobie odpowiadasz, Tobie handlarz powie, że chodzi tylko o dane a w WK, że jest sprawny skoro diagnosta wydał zaświadczenie ,,,

Chyba że diagnosta wpisze tak jak trzeba te uszkodzenia i po temacie.

a wtedy mina handlarza bezcenna :lol: i dupochron prawidłowy.

Napisano
w celu zapłacenia akcyzy UC wymaga BT

A który UC tak wymaga? Od pojazdów mających ważne BT zagraniczne też?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

To chyba jskiś przekręt. Nie widzę sensu w wykonywaniu badania uszkodzonego pojazdu, po to, żeby go identyfikować i stwierdzić, że jest uszkodzony.

Co to komu ma pomóc ?

Napisano

Wykonujemy dożo okresowych pred pierwszą rejestracją w kraju. Nie spotkałem się z takim procederem. Na pewno nie wymaga tego UC.

Napisano

Miałem kiedyś takiego gościa. Ustaliłem dane.Twierdził iż UC nie może ustalić do akcyzy. Zapłacił. Wyszedł i potargał kwit. Szukał chyba takiego któremu sie machnie i wstawi następny termin.

Napisano

skpauto, a jak np. z dokumentów nie wynika, że pojazd jest uszkodzony? Kolega miał trochę inny przypadek zadzwonili z WK dlaczego nie zrobił badania pokolizyjnego bo w umowie było napisane, że pojazd jest uszkodzony. A w Brief ani słowa o jakich kolwiek uszkodzeniach.

Napisano
że pojazd jest uszkodzony

Wynika to tylko z umowy, inna na stacji inna do WK

Napisano

IVVO, no tak przecież diagnosta nie sprawdza umowy kupna pojazdu i tu się zaczyna absurd. Dlatego jak robi się identyfikacje pojazdu uszkodzonego to trzeba wpisać że pojazd jest uszkodzony.

Napisano
zadzwonili z WK dlaczego nie zrobił badania pokolizyjnego bo w umowie było napisane, że pojazd jest uszkodzony

Powiedziałbym tylko, że chętnie zrobię, gdy otrzymam od nich skierowanie,,,

Napisano

ja takie skierowanie otrzymałem z wk w \Kielcach , zrobiłem motorower z zagranicy , i własnie w umowie pisało że uszkodzony , spytałem panią z wk. jak mam zrobić badanie pokolizyjne dzisiaj jak pojazd dopuściłem do ruchu tydzien temu jako sprawny , bo taki był ,jak to zrobic wyjasnił mi kierownik tego wydziału :(

Napisano
jak mam zrobić badanie pokolizyjne dzisiaj jak pojazd dopuściłem do ruchu tydzien temu jako sprawny , bo taki był ,jak to zrobic wyjasnił mi kierownik tego wydziału :(

Mógłbyś podpowiedzieć jak to Ci potołkował?

Napisano

Nie wiem czy to ważne ale czasami jest potrzebne badanie dla UC - chociażby rok produkcji - nie zawsze zgadza się a rokiem który jest na umowie :cool:

Co do reszty to się zgadzam :ok

Napisano

poradził mi żeby zrobic korekte w badaniu , :) dopisać w uwagach że wykonano dodatkowo bad. pokolizyjne i jemu to wystarczy żeby zraejestrować pojazd. na pytanie jak mam to wprowadzić do kasy nie umiał mi odpowiedziec , ale poradził jeszcze że moge zrobić osobne badanie z data aktualna i też będzie dobrze :razz: było już póżno więc zrobił to zmiennik . wyszło tak że poj. dopuszczono do rucho 14 listopada ,20 listopada wykonano bad. pokoliżyjne a kolizja oczywiście miała miejsce przed spisaniem umowy kupna sprzedaży . wszystkie dokumenty wrzucono do jednej teczki i jest ok. tak? :(