Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie mam na przegladzie Scanie 3 osiowa 26000t z 2005r i naczepe 26000t trzy osiowa. a w/g przepisów max zestaw 40000t po 2003r. jak wpisac O1 i O2 w DIP Scani?

Napisano

jak scania jest ciagnikiem to wpisujesz tylko mase zestawu

Napisano
jak wpisac O1 i O2 w DIP Scani?

Nie wypełniaj tego i problem z głowy.

Nawet w homo odstąpiono od wypełnienia tych pół dla ciągników, to co Ty się będziesz męczył?

Napisano
Ciągnik siodłowy nie ciąga przyczepy!

A naczepa to co? Specyficzny rodzaj przyczepy. Polecam definicje w PORD (przyczepy, naczepy oraz ciągnika samochodowego).

• 2 weeks later...
Napisano
(...) w/g przepisów max zestaw 40000t ...

Czy dobrze rozumiem?

dmc zestawu, czyli F3 nie może być większe niż 40000 kg ( I rej. pojazdu po 12.03.2003 r.)

ale mmc zestawu czyli wartość, którą wpisuje się w adnotacjach DR - "ZESPÓŁ ... kg" - może mieć więcej niż 40000 kg?

Napisano
dmc zestawu, czyli F3 nie może być większe niż 40000 kg

Czy aby na pewno?

Taki zestwaw może przewozic kontenery a wówczas jego DMC wyniesie 42000 kg.

Napisano
Czy aby na pewno?

Taki zestwaw może przewozic kontenery a wówczas jego DMC wyniesie 42000 kg.

To nie tak

Jak jest sprzed 2003 roku to nieważne co wiezie i tak może mieć 42000 DMC

Natomiast jak wozi kontenery ISO - ale w transporcie kombinowanym, to może mieć 44 ton. Tylko jak niby wpisać to w DR??

Inna sprawa - w DR w ciągnikach powinny być wpisane oba parametry - w F3 DMC, a w adnotacjach wpis "ZESPÓŁ", gdzie podaje się MMC... Tylko kto tak wystawia DR?? Nikt...

Napisano
To nie tak

racja pomyliłem masy. chodziło mi oczywiście o:

Natomiast jak wozi kontenery ISO - ale w transporcie kombinowanym, to może mieć 44 ton
Tylko jak niby wpisać to w DR??

To już inna sprawa, ale jak ciagnik posiada 3 osie, to teoretycznie może ciagać naczepę z kontenerami i nie powinno się go pozbawiac tej mozliwości wpisując w DR 40000 kg.

Napisano

No tak - ale jak wpiszesz w każdy ciągnik 44 tony, a on pojedzie ze zwykła naczepą, to się będzie bronił, że przecież tak jest w DR... Bo w DR zastrzeżeń nie ma...

Napisano

Wiem o tym, ale można próbowac wytłumaczyć, że te 44 tony dotycza transportu kombinowanego, gorzej jak w DR będzie miał 40 ton a będzi wiózł kontenery w transporcie kombinowanym, bo wówczas nie będzie możliwości udowodnienia, że konstrukcyjnie pojazd jest do tego przystosowany.

Napisano

No jak MMC będzie miał 44 to by mógł udowadniać...

Napisano
No jak MMC będzie miał 44 to by mógł udowadniać...

Tak, tylko gdzie wpisać tą MMC? Chyba nie myślisz o poz F3 w DR?

Napisano

Nie - MMC jest w adnotacjach. Ale jak pisałem - kto tak wystawia DR (choć tak powinno być) - nikt chyba już...

Napisano
nikt chyba już...

Faktycznie chyba nikt, bo jakos nie pamietam, abym kiedykolwiek widział w adnotacjach MMC zespołu pojazdów.

Napisano

pisze sie jeszcze , a nawet kiedyś poprawiałem badanie bo o tym zapomniałem i WK zażyczył sobie tego wpisu

Napisano
pisze sie jeszcze

Być może tak, ale na pewno nie wszędzie. Odległość Szczecina i Lublina jest na tyle znaczaca, że praktyki tych WK sa tez zasadniczo inne. :(