Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Przeszukałem część forum i nie rozwiało mi pewnych wątpliwości.

Otóż mam pojazd zarejestrowany jako ciężarowy: Hyundai Lantra kombi 99'

, kratka za drugim rzędem siedzeń, chciałbym całkowicie zrezygnować z tylnej kanapy i przerobić na 2 osobowe auto. Z racji tego że to auto firmowe zależałoby mi na odliczeniu podatku Vat od kosztów eksploatacji.(paliwo, części)

Moje pytanie:

- czy przeróbki mogę dokonać sam i tylko podjechać na dodatkowe badanie OSKP

-czy potrzebna jest opinia rzeczoznawcy

czy w ogóle wg was jest sens się babrać , czy po prostu poszukać jakiegoś zdechlaka 2 osobowego typu Seicento, itp.

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Marek1

15

• bzzz

14

• michal_k

10

• JANUSZ60

4

Top Posters In This Topic

Napisano

Przeróbki możesz dokonać sam, gdyż nie będzie zmiany rodzaju pojazdu.

Diagnosta ma prawo (ale nie obowiązek) zażądać opinii rzeczoznawcy.

Jaki jest w tej chwili podrodzaj pojazdu?

Napisano
Przeróbki możesz dokonać sam, gdyż nie będzie zmiany rodzaju pojazdu.

Diagnosta ma prawo (ale nie obowiązek) zażądać opinii rzeczoznawcy.

Jaki jest w tej chwili podrodzaj pojazdu?

Aktualnie wg dowodu rejestracyjnego:

rodzaj pojazdu: samochód ciężarowy

przeznaczenie: ------

o dop. ładowności: 525kg

rok produkcji: 1997

czy może lepiej kupić Fiat Cinquecento van który ma homologację na ciężarowy + VAT-1

czy to już teraz też nie przejdzie?

Napisano

I tu jest problem bo dla vat-1 samochód musi być sklasyfikowany jako samochód ciężarowy, podrodzaj wielozadaniowy lub van

Więc lepiej ta druga wrsja

czy może lepiej kupić Fiat Cinquecento van który ma homologację na ciężarowy + VAT-1

Napisano

I tu jest problem bo dla vat-1 samochód musi być sklasyfikowany jako samochód ciężarowy, podrodzaj wielozadaniowy lub van

Więc lepiej ta druga wrsja

Marku a zapytam czy w świetle nowych przepisów zmianek,

Fiat CC van , z homolgacją na ciężarowe z wbitym VAT-1 (badanie z 5.08.2010) , jeśli zakupię go w tym roku, zrobię aktualne badania techniczne( w tym miesiącu) to nadal będzie obowiązywać możliwość odliczenia podatku VAT od paliwa?

bo nie chciałbym kupić samochodu po to aby pies w nim spał albo żona kwiatki posadziła

Napisano

Fiat CC van , z homolgacją na ciężarowe z wbitym VAT-1 (badanie z 5.08.2010) , jeśli zakupię go w tym roku, zrobię aktualne badania techniczne( w tym miesiącu) to nadal będzie obowiązywać możliwość odliczenia podatku VAT od paliwa?

bo nie chciałbym kupić samochodu po to aby pies w nim spał albo żona kwiatki posadziła

To już jest bardziej pytanie do księgowego :)

Mi coś się przypomina że vat nie przechodzi na następnego właściciela co znaczy że należy te warunki określić na nowo dlatego ważne jest żeby był to pojazd homologowany jako van wtedy nie ma problemu z przeprowadzeniem kolejnego badania.

Napisano

To już jest bardziej pytanie do księgowego :)

Mi coś się przypomina że vat nie przechodzi na następnego właściciela co znaczy że należy te warunki określić na nowo dlatego ważne jest żeby był to pojazd homologowany jako van wtedy nie ma problemu z przeprowadzeniem kolejnego badania.

jeśli moge pomęczyć to jest tak:

Fiat CC VAN

wibity VAT-1 ( badanie z zeszłego roku)

rodzaj: samochód ciężarowy

ładowność: 250kg

Napisano

Fiat CC VAN

Lepiej "pomęcz" poprzedniego właściciela albo producenta :lol:

bo musisz mieć fizycznie tę homologację lub zaświadczenie że ten pojazd jest tak hmologowany.... wielozadaniowy van

Napisano

Fiat CC VAN

Lepiej "pomęcz" poprzedniego właściciela albo producenta :lol:

bo musisz mieć fizycznie tę homologację lub zaświadczenie że ten pojazd jest tak hmologowany.... wielozadaniowy van

ok dzięki :lol:

fajnie że poświęciłeś mi chwilę już coś wiem jutro pomęczę ludzi dalej ale już fizycznie

Napisano

ok dzięki :lol:

fajnie że poświęciłeś mi chwilę już coś wiem jutro pomęczę ludzi dalej ale już fizycznie

akurat miałem czas, ale wisisz "piwo"...

Napisano

I tu jest problem bo dla vat-1

Nie mylisz przeznaczenia z podrodzajem????

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Jeśli po zmianach podrodzaj pojazdu będzie określony jako wielozadaniowy albo van - zakładając że pojazd będzie miał odpowiednią przegrodę - nie będzie problemu z wpisem vat1.

Napisano
Jeśli po zmianach podrodzaj pojazdu będzie określony jako wielozadaniowy albo van - zakładając że pojazd będzie miał odpowiednią przegrodę - nie będzie problemu z wpisem vat1.

Uważasz, że można dokonać zmian konstrukcyjnych prowadzących do zmiany podrodzaju pojazdu w tym przypadku. :shock:

Dla Hyundai Lantra kombi 99' wielozadaniowy i van to wykluczone.

Poza tym to ma być pojazd który jest homologowany jako wielozadaniowy albo van.

Napisano

Nie wiem jaki podrodzaj był/jest przed zmianami.

Może kombi - a wtedy moim zdaniem należy określić nowy podrodzaj zgodny z obecną klasyfikacją pojazdów - jaki podrodzaj byś wtedy określił?

Napisano
Nie wiem jaki podrodzaj był/jest przed zmianami.

Może kombi - a wtedy moim zdaniem należy określić nowy podrodzaj zgodny z obecną klasyfikacją pojazdów - jaki podrodzaj byś wtedy określił?

Dla tego pojazdu na pewno nie "wielozadaniowy" a już na pewno nie van. :cool:

Napisano

Może napisz jaki konkretnie według Ciebie będzie ten podrodzaj.

Napisano
Może napisz jaki konkretnie według Ciebie będzie ten podrodzaj.

ciężarowo-osobowy

Napisano

A dlaczego taki pojazd nie może być wielozadaniowym albo vanem?

Napisano
ciężarowo-osobowy

Może i tak ,ale jeszcze takiego nie spotkałem.

Napisano
ciężarowo-osobowy

Ciężarowo-osobowy to on być może, tylko Vatu 1 nie powinien dostać i tu się koło zamyka,,,

Napisano

podobne problemy już był na forum dyskutowane:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=4165

Przepisy o badaniu dla potrzeb vat odwołują sie do klasyfikacji pojazdów wg PoRD.

Ta ustawa jednak sama nie wprowadza takiej klasyfikacji.

chociaż ciężarowo-osobowy jest wymieniony w art.2 pkt.42 jako przeznaczony

konstrukcyjnie do przewozu ładunków i osób w liczbie od 4 do 9 łącznie z kierowcą;

więc po zmianie na dwa miejsca się już na to "nie łapie"

Sama klasyfikacja jest załącznikiem nr 4 do RMinInfr z 27.09.2003 w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach.

Van i wielozadaniowy występują tam zarówno jako samochody osobowe jak i ciężarowe.

Natomiast zgodnie z RMinInfr z 24,10,2005 r w sprawie homologacji typów pojazdów samochodowych i przyczep;

wielozadaniowy występuje tylko jako osobowy a van tylko jako ciężarowy.

Przy czym wielozadaniowy to osobowy o rodzaju nadwozia innym niż kombi

a van to samochód ciężarowy o kabinie kierowcy zawartej w bryle nadwozia.

Tymczasem ten kombi to ani jedno ani drugie,chociaż po przeróbce na dwumiejscowy rzeczywiście że bliżej mu do van-a niż do wielozadaniowego.

Problemem byłoby jak podciągnąć do vana pojazdu z daty I rej. sprzed okresu obowiązywania ustawy która wprowadza pojęcie van.

Inna sprawa że tej pojazd ma gdzieś w dokumentach już określony podrodzaj i do tego należałoby się odnieść czyli do zapisów w homologacji a jeżeli jest on "ciężarowy" w wyniku zmian konstrukcyjnych to odnieść się do wpisu jaki jest w zaświadczeniu z tego badania.

Napisano

podobne problemy już był na forum dyskutowane:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=4165

Przepisy o badaniu dla potrzeb vat odwołują sie do klasyfikacji pojazdów wg PoRD.

Ta ustawa jednak sama nie wprowadza takiej klasyfikacji.

Jest ona załącznikiem nr 4 do RMinInfr z 27.09.2003 w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach.

Van i wielozadaniowy występują tam zarówno jako samochody osobowe jak i ciężarowe.

Natomiast zgodnie z RMinInfr z 24,10,2005 r w sprawie homologacji typów pojazdów samochodowych i przyczep;

wielozadaniowy występuje tylko jako osobowy a van tylko jako ciężarowy.

Przy czym wielozadaniowy to osobowy o rodzaju nadwozia innym niż kombi

a van to samochód ciężarowy o kabinie kierowcy zawartej w bryle nadwozia.

Tymczasem ten kombi to ani jedno ani drugie,chociaż po przeróbce na dwumiejscowy rzeczywiście że bliżej mu do van-a niż do wielozadaniowego.

Problemem byłoby jak podciągnąć do vana pojazdu z daty I rej. sprzed okresu obowiązywania ustawy która wprowadza pojęcie van.

tak w ramach wyjaśnienia do kogo mógłbym podjechać aby to ostatecznie wyjaśnić?

Napisano

no właśnie to dopisywałem:

Inna sprawa że tej pojazd ma gdzieś w dokumentach już określony podrodzaj i do tego należałoby się odnieść czyli do zapisów w homologacji a jeżeli jest on "ciężarowy" w wyniku zmian konstrukcyjnych to odnieść się do wpisu jaki jest w zaświadczeniu z tego badania.

Napisano

no właśnie to dopisywałem:

świadectwa homologacji nie mam , ale w dowodzie wbite jest jako:

rodzaj : samochód ciężarowy

przeznaczenie: -----

(typ pojazdu): -----

Napisano

W dowodzie rejestracyjnym nie ma wpisanego podrodzaju (można go tylko przewidzieć na podstawie niektórych przeznaczeń).

Nie uważałbym za błędne gdyby diagnosta sklasyfikował ten pojazd jako podrodzaj van - zwłaszcza nie mając dostępu do dokumentów źródłowych.