Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taki problem : klient nie posiada dowodu rej tylko umowę kupna i książkę pojazdu samochodowe. Jest to przyczepa rolnicza, która niegdyś funkcjonowała w tzw. PGR. Jak wygląda droga postępowania?? Czy wysłać klienta po pierwsze do wydziału komunikacji po pozwolenie czasowe??

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Psuj

8

• michal_k

8

• Janusz S

7

• Marek1

7

Top Posters In This Topic

Napisano

ja wysyłam klienta do WK lub sam dzwonię (bo oczywiście na początek jest pytanie: w którym WK będzie to rejestrowane :?: )

Napisano
książkę pojazdu samochodowe

pewnie nie chodzi o Kartę Pojazdu no bo i jak

która niegdyś funkcjonowała w tzw. PGR

tylko wizyta w WK bo nic wiesz o tej przyczepie tj.np. daty pierwszej rej., rodzaju pojazdu

Napisano

Zgadza się, praktycznie żadnych danych nie mam, jedynie rok produkcji, marka i model. Karty pojazdu nie ma, jest tylko taka książeczka z dawnego PGR pod tytułem Książka pojazdu samochodowego. Jutro wysyłam klienta do WK.

Napisano

A od kiedy przyczepy (naczepy) posiadają Karty Pojazdu bo chyba coś mi umknęło a zwłaszcza te wyprodukowane za PRL'u :-P:razz:

Napisano
a zwłaszcza te wyprodukowane za PRL'u

przecież piszę, i dodatkowo umieszczam cytat

mr.kajak napisał/a:

która niegdyś funkcjonowała w tzw. PGR

Napisano
A od kiedy przyczepy (naczepy) posiadają Karty Pojazdu bo chyba coś mi umknęło a zwłaszcza te wyprodukowane za PRL'u :-P:razz:

Niektóre przyczepy sprowadzane bodajże w 1999 roku mają wydane zgodnie z prawem karty pojazdu - był taki czas, kiedy KP wydawało się dla sprowadzonego pojazdu (a nie pojazdu samochodowego).

W tym jednak przypadku chodzi zapewne o książkę pojazdu mechanicznego.

Napisano
Niektóre przyczepy sprowadzane bodajże w 1999 roku mają wydane zgodnie z prawem karty pojazdu - był taki czas, kiedy KP wydawało się dla sprowadzonego pojazdu (a nie pojazdu samochodowego).

W tym jednak przypadku chodzi zapewne o książkę pojazdu mechanicznego.

Dokładnie.

Przepisy o KP się zmieniały. I tak, przez pewien okres (i wcale nie tylko 1999 rok tylko znacznie dłużej) WSZYSTKIE pojazdy zarejestrowane za granica zgodnie z przepisami dostawały KP - w tym przyczepy. Ale już np. nowy samochód z zagranicy - tam nierejestrowany - nie dostawał w kraju przy rejestracji KP w ogóle :) Zanim ustawodawca doszedł do obecnego brzmienia przepisu o KP miał parę potknięć :)

Co do tematu - koleś powinien chyba jednak zacząć od PC, bo faktycznie, na potrzeby SKP to Ty nie wiele będziesz wiedział o tej przyczepie. Do samej rejestracji zasadniczo DR nie jest potrzebny... 8)

Napisano

Masz piwo za odgrzebanie tej staroci :)

Swoją drogą - tak czytam i myślę - ile tych definicji i opisów tam zawartych śmiało mogłoby zastąpić dzisiejsze definicje :) Powaga.

A już rejestracja używek?? Styl Niemiecki normalnie!! Masz przyjść do WK z kartą ewidencyjną (wydaje się - nie nie nie - jestem pewien, że zasadność i sens jej istnienia był dużo większy niż dzisiejszych czerwonych paszportów), gdzie jesteś ujęty jako kolejny właściciel (a dostałeś ją od poprzedniego) i na tej podstawie dostajesz nowy DR :) Żadnych decyzji, badania własności... Eh... Może za sto lat do tego wrócimy hehe ;)

Napisano

Może za sto lat do tego wrócimy hehe ;)

No wiesz, dobrze i porządnie już było :-D

Sam musiałem pilnie skrabać w te ksiązki jeszcze w latach 80-tych jako referent ds transportu... ;)

Napisano
Przepisy o KP się zmieniały. I tak, przez pewien okres (i wcale nie tylko 1999 rok tylko znacznie dłużej) WSZYSTKIE pojazdy zarejestrowane za granica zgodnie z przepisami dostawały KP - w tym przyczepy. Ale już np. nowy samochód z zagranicy - tam nierejestrowany - nie dostawał w kraju przy rejestracji KP w ogóle :) Zanim ustawodawca doszedł do obecnego brzmienia przepisu o KP miał parę potknięć :)

Wszystko się zgadza, ale powiedzcie, wydawaliście wówczas karty pojazdu dla przyczep? :-P

chyba dopiero od 2002 r. art. 77 był zmieniony

Napisano
Wszystko się zgadza, ale powiedzcie, wydawaliście wówczas karty pojazdu dla przyczep? :-P

Tak. Choć faktycznie nie od samego początku - jakoś tak po paru miesiącach się skapnęliśmy.

Natomiast i tak dawaliśmy KP na nowe, nierejestrowane z zagranicy - Warszawka nie.

Napisano

Miałem to samo miesiac temu tyle,ze był to ciagnik rolniczy.Klient pojechał do WK i wrócił z PC,a przy okazji dowiedział sie(przynajmniej tak powiedział),że mozliwosci w tym przypadku są trzy: PC,skierowanie z WK na BT oraz badanie z "natury". Ja miałem PC wiec BT plus ustalenie danych i po klopocie.

Napisano
oraz badanie z "natury"

Nie ma już czegoś takiego. Okresowe z DR albo PC

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Tak. (...) Natomiast i tak dawaliśmy KP na nowe, nierejestrowane z zagranicy

Cóż za niekonsekwencja ;)

Napisano
oraz badanie z "natury"

A dodatkowe może być bez PC lub DR?

Napisano

Na skierowanie od policjanta, np usterki lub pokolizyjne

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
oraz badanie z "natury"

Też mu tak powiedziałem,ale to info przyniósł z WK(chyba,ze wymyslił?)

np. na pokwitowanie

Napisano
Na skierowanie od policjanta, np usterki lub pokolizyjne

A jak wtedy dokonasz porównania danych zapisanych w DR z faktycznymi danymi?

Moim zdaniem (przyjmuję takie badania) badanie okresowe pojazdu np. nowego nierejestrowanego może być wykonane przed rejestracją (czyli bez DR lub PC).

Ponadto, jeśli dopuszczamy wykonanie BT dodatkowego na podstawie pokwitowania policji - to można na tej samej podstawie wykonać badanie okresowe.

Napisano

.

Ponadto, jeśli dopuszczamy wykonanie BT dodatkowego na podstawie pokwitowania policji - to można na tej samej podstawie wykonać badanie okresowe.

Badania okresowe i dodatkowe mają różne zakresy czynności.

Napisano

Badania okresowe i dodatkowe mają różne zakresy czynności.

Ale każde z nich zawiera identyfikację pojazdu polegającą na porównaniu faktycznych danych z danymi zawartymi w DR.

Napisano

Zakładam,ze nr. rejestracyjny i numer nadwozia znajdują sie na pokwitowaniu (skierowaniu), i top do identyfikacji mi wystarczy

oczywiscie przy dodatkowym

Napisano
Zakładam,ze nr. rejestracyjny i numer nadwozia znajdują sie na pokwitowaniu (skierowaniu), i top do identyfikacji mi wystarczy

oczywiscie przy dodatkowym

Dlaczego tylko przy dodatkowym? Identyfikacja to ten sam punkt z załącznika nr 1 zarówno przy BT okresowym jak i dodatkowym.