Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów. Mam pytanie odnośnie badania negatywnego. Zabrałem klientowi dowód rej za nieszczelną inst. hamulcową (pękła rurka jak to w starym szrocie), wystawiłem zaświadczenie, w uwagach napisałem ZAKAZ DALSZEJ JAZDY i napisałem za co zabrałem. I moje pytanie to czy powinienem zgłosić do wydziały kom? i czy mam wezwać lawetę?

Napisano

Do WK musisz wysłać DR z kopią zaświadczenia, dlaczego chcesz wzywać lawetę (chyba że masz własną i chcesz dorobić :-D ), zakazałeś dalszej jazdy, a co zrobi klient to już jego sprawa.

Napisano

ale do wydziału nie wysyła się wtedy jak sa niezgodne numery vin,tabliczka?

Napisano
wystawiłem zaświadczenie, w uwagach napisałem ZAKAZ DALSZEJ JAZDY

Dałeś "N" ,zatrzymałeś DR w uwagach pisze za co zatrzymałes..Po co piszesz-"Zakaz dalszej jazdy"?.TO wynika z z pierwszej strony zaswiadczenia -spełnia ,lub nie spełnia art 66 ustawy.

Zatrzymujesz DR ,to musisz go wysłać do WK (chyba że macie inne ustalenia z WK)

Napisano

Dałeś "N" ,zatrzymałeś DR w uwagach pisze za co zatrzymałes..Po co piszesz-"Zakaz dalszej jazdy"?

A chocby po to, ze jak kogos rozjedzie wyjeżdżając z terenu SKP, to zeby przy rozprawie jego prawnik nie zrzucił odpowiedzialności na ciebie. :/

Napisano

PoRD Art. 132 ust.

4. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1,

3 i 4 dowód rejestracyjny (pozwolenie

czasowe) zatrzyma również jednostka

upoważniona do przeprowadzania badań

technicznych

" 1) stwierdzenia lub uzasadnionego

przypuszczenia, że pojazd:

a) zagraża bezpieczeństwu w

szczególności po wypadku drogowym,

w którym zostały uszkodzone

zasadnicze elementy nośne konstrukcji

nadwozia, podwozia lub ramy,

b) zagraża porządkowi ruchu,

c) narusza wymagania ochrony

środowiska

3) stwierdzenia zniszczenia dowodu

rejestracyjnego (pozwolenia czasowego)

w stopniu powodującym jego

nieczytelność;

4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia

lub przerobienia dowodu rejestracyjnego

(pozwolenia czasowego)"

DU 155 poz.1232 z 2009r

par 5 ust.

6. W przypadku stwierdzenia niezgodności cech identyfikacyjnych umieszczonych w pojeździe z

zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, uprawniony diagnosta

zatrzymuje dowód rejestracyjny

W tych przypadkach zatrzymujemy DR.

Innych nie znam. ::hey

Napisano

cyt.

"Przedstawiając zarejestrowany pojazd do badania technicznego w wyznaczonym terminie, pomimo jego negatywnego wyniku, właściciel spełnia ustawowy obowiązek w tym zakresie. Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania technicznego uprawniony diagnosta nie zatrzymuje dowodu rejestracyjnego, to oznacza, że pojazd nie stanowi bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub środowiska. W tym przypadku – w ocenie naszego Biura – można poruszać się pojazdem, jeżeli nie zagraża on porządkowi ruchu – art. 132 ust. 1 pkt 1 lit. b) ustawy"

Co jednak jeśli przy tym i OBT jest już nie ważne bo z nakładaniem się na siebie takich sytuacji mamy na SKP do czynienia.

Czy określę czy nie określę stopnia zagrożenia BRD to pojazd zgodnie z przepisami i tak nie może sie poruszać po drodze bo ma nie ważne OBT.

Napisano

".........W ocenie Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji udzielenie odpowiedzi na przedmiotową kwestię, wymaga spojrzenia przez pryzmat art. 132 ustawy.

Przedstawiając zarejestrowany pojazd do badania technicznego w wyznaczonym terminie, pomimo jego negatywnego wyniku, właściciel spełnia ustawowy obowiązek w tym zakresie. Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania technicznego uprawniony diagnosta nie zatrzymuje dowodu rejestracyjnego, to oznacza, że pojazd nie stanowi bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub środowiska. W tym przypadku – w ocenie naszego Biura – można poruszać się pojazdem, jeżeli nie zagraża on porządkowi ruchu – art. 132 ust. 1 pkt 1 lit. b) ustawy.''"

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem,.Czy dając wynik "negatywny"- inaczej -"nie spełnia art.66.ustawy" to co?dopuszczam ten pojazd do ruchu :?::shock:

Jak ma jeszcze ważne BT to się porusza,ale z chwilą przekroczenia terminu w DR nie może ,ale nikt mu nie zabroni,Tak samo jak po zatrzymaniu DR .Juz troszkę pracuje w zawodzie i jeszcze żaden klient po zatrzymaniu DR nie zadzwonił po lawetę.

Termin BT upłynął - jaka jest różnica pomiędzy 'N" a "N"-zatrzymany DR? za usterki techniczne .

Podoba mi się nowy projekt "155",-diagnosta decyduje czy np. luz jest na N czy N-Z ,ale to inny temat

Pisałem i pisałem a Marek1 mnie wyprzedził :ok

Napisano
"Pisałem i pisałem a Marek1 mnie wyprzedził :ok

Ale stanowisko mamy zbliżone. :ok

Policja jest "cwana" bo jak tylko cokolwiek to zabiera DR.

Zaś w przypadku zatrzymania za brak OBT już prawie zawsze piszą "zakaz dalszej jazdy" a potem klientowi/klientce mówią, że jak od razu zrobi OBT to DR może odebrać jeszcze bezpośrednio od nich bo oni tam jeszcze przez godzinę będą stali.