arafal25 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 witam w jakim stopniu ( %) może być oklejona przednia szyba pojazdu - chdzi o pas przeciw słoneczny Z góry dziękuję i prosił bym o jakąś podstawę prawną ↑→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→ ↑ ←←←←% ??? ↑ →→→→→→→→→→→→→→→→→→→↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ →→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→ Cytuj
mirek.g Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Wg mnie oklejona nie może być w żadnym stopniu,chyba że jest to szyba Oryginalna czyli homologowana,ktore to mają owy pas przyciemniający.(nie jest to okleina) na zewnątrz szyby. Cytuj
danielg539 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 mirek.g, ma rację, bo przepisy traktuja o przenikalności światła przez szybę czołową a nie przez jej fragment, przez który zwykle kierowca obserwuje drogę. Cytuj
grzegorz70 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 mirek.g, ma rację, bo przepisy traktuja o przenikalności światła przez szybę czołową a nie przez jej fragment, przez który zwykle kierowca obserwuje drogę. To spróbujcie zmierzyć przepuszczalność w miejscu naklejki identyfikacyjnej . Jak dla mnie powyżej tego, co zbierają wycieraczki, bym się nie czepiał. Cytuj
mirek.g Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 To spróbujcie zmierzyć przepuszczalność w miejscu naklejki identyfikacyjnej . Jak dla mnie powyżej tego, co zbierają wycieraczki, bym się nie czepiał. Słowo honoru wiedzialem ,że będą takie głosy Kwestia jest wg mnie oczywiście teoretyczna,kolega pytał o oslonę przeciwsloneczną.Kwestią uznaniową jest w/w sytuacja,nikt tu nie mówi o czepianiu się.Poza tym nalepka jest wymagana przepisami. Cytuj
eborg Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Wg mnie oklejona nie może być w żadnym stopniu,chyba że jest to szyba Oryginalna czyli homologowana,ktore to mają owy pas przyciemniający.(nie jest to okleina) na zewnątrz szyby. Cytuj
grzegorz70 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Czyli przeszkadza Wam przyciemnione parę centymetrów poza obrębem pracy wycieraczek, ale ignorujecie wszelkie czytniki typu viatoll itp i dziesiątki proporczyków, szalików i innych śmieci np nawigacji? Cytuj
mirek.g Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Czyli przeszkadza Wam przyciemnione parę centymetrów poza obrębem pracy wycieraczek, ale ignorujecie wszelkie czytniki typu viatoll itp i dziesiątki proporczyków, szalików i innych śmieci np nawigacji? Nie irytuj się, wg. mnie jest to sytuacja teoretyczna i tyle.pozdro. Cytuj
grzegorz70 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 To tylko celem wprowadzenia ożywienia do dyskusji , ale tak jak stwierdziłem na początku, powyżej tego co zbierają wycieraczki, w ciężarówce bym się paru centymetrów nie czepiał ( od razu wyjaśniam, w tym przypadku określenie "paru" wynosi do 15 cm ) Cytuj
Jacdiag Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 w tym przypadku określenie "paru" wynosi do 15 cm ) to co powiesz na ~50 górna krawędź jest na wysokości dachu Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
blakop Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Mam przyciemniony pasek u góry szyby fabrycznie - na pewno poniżej tego co zgarniają wycieraczki. I co?? Cytuj
Regan55 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Z tego co widac jest zarejestrowany,mysle ze posiada aktualne OBT i spoko śmiga... Cytuj
Tomek D Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 to co powiesz na ~50 górna krawędź jest na wysokości dachu W tym przypadku poniżej 50cm zaczyna się dopiero roleta przeciw słoneczna Cytuj
adamos Napisano 7 Maj 2012 Napisano 7 Maj 2012 Pytanie za 100pkt Dz.U. 32 - Paragraf 8. Ustęp 5. Pkt 4: - przednie i przednie boczne (szyby) powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 70% Dz.U. 155 - załącznik nr 1. pkt 9.1.9 Szyby: - 4. Wartość współczynnika dla przedniej szyby 75% - czyżby ktoś zapomniał zmienić ten punkt ? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 7 Maj 2012 Napisano 7 Maj 2012 - 4. Wartość współczynnika dla przedniej szyby 75% - czyżby ktoś zapomniał zmienić ten punkt ? Nikt nie zapomniał wszystko się zgadza, po prostu Dz U 32 masz ujednolicony po zmianach, a Dz U 155 z września 2009. Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Maj 2012 Napisano 7 Maj 2012 czyżby ktoś zapomniał zmienić ten punkt ? W projektach rozporządzeń jest już jednakowo , a na razie to tak jak napisałeś. DZ.U. 47 z 2011 wprowadził zmiany do warunków technicznych ,niestety nie dokonano zmiany w 155. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi