Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam w jakim stopniu ( %) może być oklejona przednia szyba pojazdu - chdzi o pas przeciw słoneczny

Z góry dziękuję i prosił bym o jakąś podstawę prawną

↑→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

↑ ←←←←% ???

↑ →→→→→→→→→→→→→→→→→→→↑

↑ ↑

↑ ↑

↑ ↑

↑ ↑

↑ ↑

→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Napisano

Wg mnie oklejona nie może być w żadnym stopniu,chyba że jest to szyba Oryginalna czyli homologowana,ktore to mają owy pas przyciemniający.(nie jest to okleina) na zewnątrz szyby.

Napisano

mirek.g, ma rację, bo przepisy traktuja o przenikalności światła przez szybę czołową a nie przez jej fragment, przez który zwykle kierowca obserwuje drogę.

Napisano
mirek.g, ma rację, bo przepisy traktuja o przenikalności światła przez szybę czołową a nie przez jej fragment, przez który zwykle kierowca obserwuje drogę.

To spróbujcie zmierzyć przepuszczalność w miejscu naklejki identyfikacyjnej :x . Jak dla mnie powyżej tego, co zbierają wycieraczki, bym się nie czepiał.

Napisano
To spróbujcie zmierzyć przepuszczalność w miejscu naklejki identyfikacyjnej :x . Jak dla mnie powyżej tego, co zbierają wycieraczki, bym się nie czepiał.

Słowo honoru wiedzialem ,że będą takie głosy :) Kwestia jest wg mnie oczywiście teoretyczna,kolega pytał o oslonę przeciwsloneczną.Kwestią uznaniową jest w/w sytuacja,nikt tu nie mówi o czepianiu się.Poza tym nalepka jest wymagana przepisami.

Napisano

:ok

Wg mnie oklejona nie może być w żadnym stopniu,chyba że jest to szyba Oryginalna czyli homologowana,ktore to mają owy pas przyciemniający.(nie jest to okleina) na zewnątrz szyby.

:ok

Napisano

Czyli przeszkadza Wam przyciemnione parę centymetrów poza obrębem pracy wycieraczek, ale ignorujecie wszelkie czytniki typu viatoll itp i dziesiątki proporczyków, szalików i innych śmieci np nawigacji?

Napisano
Czyli przeszkadza Wam przyciemnione parę centymetrów poza obrębem pracy wycieraczek, ale ignorujecie wszelkie czytniki typu viatoll itp i dziesiątki proporczyków, szalików i innych śmieci np nawigacji?

Nie irytuj się, wg. mnie jest to sytuacja teoretyczna i tyle.pozdro.

Napisano

To tylko celem wprowadzenia ożywienia do dyskusji :D , ale tak jak stwierdziłem na początku, powyżej tego co zbierają wycieraczki, w ciężarówce bym się paru centymetrów nie czepiał ( od razu wyjaśniam, w tym przypadku określenie "paru" wynosi do 15 cm :D )

Napisano
w tym przypadku określenie "paru" wynosi do 15 cm :D )

to co powiesz na ~50 :?:

górna krawędź jest na wysokości dachu

593_01.jpg

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Mam przyciemniony pasek u góry szyby fabrycznie - na pewno poniżej tego co zgarniają wycieraczki. I co??

Napisano

Z tego co widac jest zarejestrowany,mysle ze posiada aktualne OBT i spoko śmiga...

Napisano
to co powiesz na ~50 :?:

górna krawędź jest na wysokości dachu

W tym przypadku poniżej 50cm zaczyna się dopiero roleta przeciw słoneczna

• 2 months later...
Napisano

Pytanie za 100pkt ;)

Dz.U. 32 - Paragraf 8. Ustęp 5. Pkt 4:

- przednie i przednie boczne (szyby) powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 70%

Dz.U. 155 - załącznik nr 1. pkt 9.1.9 Szyby:

- 4. Wartość współczynnika dla przedniej szyby 75% - czyżby ktoś zapomniał zmienić ten punkt ?

Napisano
- 4. Wartość współczynnika dla przedniej szyby 75% - czyżby ktoś zapomniał zmienić ten punkt ?

Nikt nie zapomniał wszystko się zgadza, po prostu Dz U 32 masz ujednolicony po zmianach, a Dz U 155 z września 2009.

Napisano
czyżby ktoś zapomniał zmienić ten punkt ?

W projektach rozporządzeń jest już jednakowo , a na razie to tak jak napisałeś.

DZ.U. 47 z 2011 wprowadził zmiany do warunków technicznych ,niestety nie dokonano zmiany w 155.