RODRIGO Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 witam .. mam takie pytanie!! czy badanie powypadkowe robimy z okresowym. i jak za nie kasować...bo ja już z głupaiłem Cytuj
danielg539 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Badanie pokolizyjne wykonujemy osobno mimo, że w jego zakresie są czynności z badania okresowego. Nalezy pobrac opłatę 94 zł. Jesli klient chce pokolizyjne i okresowe to musi zapłacić 94+98zł. Cytuj
szyszon Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 jeśli nie ma ważnego badania okresowego to trzeba zrobić gdyż wydział komunikacji nie wyda dowodu, przynajmniej tak u mnie jest. Cytuj
grzegorz70 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Badanie pokolizyjne wykonujemy osobno mimo, że w jego zakresie są czynności z badania okresowego. Nalezy pobrac opłatę 94 zł. Jesli klient chce pokolizyjne i okresowe to musi zapłacić 94+98zł. jeśli nie ma ważnego badania okresowego to trzeba zrobić gdyż wydział komunikacji nie wyda dowodu, przynajmniej tak u mnie jest. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 czy badanie powypadkowe robimy z okresowym. i jak za nie kasować...bo ja już z głupaiłem Pomyliło Ci się może ze zmianami konstrukcyjnymi, tam się kasuje łącznie z okresowym, tu tylko dodatkowe za 94 ,,, Cytuj
eborg Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Dziwne! U mnie w WK, winszują sobie pokolizyjne zawsze z okresowym! Tak chcą , tak robię. Cytuj
mirek.g Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 U mnie w WK, winszują sobie pokolizyjne z okresowym! Kolejny przykład na różne interpretacje,ja też robię z okresowym i za owe pobieram opłatę,ale chyba nie dojdziemy do jednoznacznej opinii.Ale zostawmy to Cytuj
Regan55 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Nalezy pobrac opłatę 94 zł. Jesli klient chce pokolizyjne i okresowe to musi zapłacić 94+98zł. Ale w przypadku kiedy wyznaczasz NTBT.. Cytuj
skpauto Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Prezentujecie tutaj dwie interpretacje tego bałaganu, który mamy. Pół polski robi tak, a druga połówka inaczej. To jest chore. [ Dodano: 23-02-2012, 19:15 ] Może w nowym rozporządzeniu coś zmienią, tak, żeby było to jasne. Cytuj
Regan55 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Może w nowym rozporządzeniu coś zmienią, tak, żeby było to jasne. Cha,cha...marzyciel...Gdzie Ty zyjesz... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Tak chcą , tak robię. Czyli u Ciebie, ta druga Polska ,,, [ Dodano: 23-02-2012, 19:42 ] Pół polski robi tak, a druga połówka inaczej. To jest chore. Wyobraź sobie, że połówki są trzy albo jeszcze więcej, czy znasz sposób, by to zmienić, gdyż nowe rozporządzenie narobi zapewne jeszcze więcej bałaganu ,,, Cytuj
michal_k Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Badanie powypadkowe jest badaniem dodatkowym, czyli jest niezależne od okresowego i nie wpływa na jego termin. Czy należy je wykonać je łącznie z okresowym - to już zależy od okoliczności (może się zdarzyć np. zatrzymany DR za brak okresowego i uszkodzenia powypadkowe). Cytuj
drogba Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 to jeszcze z tych połówek trzeba wykroić ćwiartki , bo można robić dla dwóch sąsiadujących WK zupełnie inaczej Cytuj
eborg Napisano 24 Luty 2012 Napisano 24 Luty 2012 Czyli u Ciebie, ta druga Polska ,,, Nie wiem czy druga, czy pierwsza, czy osiemnasta. Też uważam, że dodatkowe + okresowe tylko przy określeniu NTBT. Ale nie zamierzam droczyć się z urzędem. "Święcony" spokój............. z....cie ważne! Cytuj
skpauto Napisano 26 Luty 2012 Napisano 26 Luty 2012 Badanie powypadkowe jest badaniem dodatkowym, czyli jest niezależne od okresowego i nie wpływa na jego termin. Czy należy je wykonać je łącznie z okresowym - to już zależy od okoliczności (może się zdarzyć np. zatrzymany DR za brak okresowego i uszkodzenia powypadkowe). Też tak uważam i tak robię, ale nawet w moim powiecie, są stacje, które interpretują inaczej. Ostatnia kontrola stacji z udziałem TDT, też nic nie zmieniła, bo oni uważają, że nie ma jednej interpretacji słusznej i ważne jest, żeby być konsekwentnym w stosowaniu obranej. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 26 Luty 2012 Napisano 26 Luty 2012 Ostatnia kontrola stacji z udziałem TDT, też nic nie zmieniła, bo oni uważają, że nie ma jednej interpretacji słusznej i ważne jest, żeby być konsekwentnym w stosowaniu obranej. Nawet jeśli niezgodna z przepisami ? Śmieszne to trochę, nie ??? Cytuj
skpauto Napisano 26 Luty 2012 Napisano 26 Luty 2012 Tragiczne kolego Janusz. Szczególnie tragiczne, że jest to PRAWO, czyli coś, czego należałoby przestrzegać. Jak można przestrzegać zapisów prawa, które da się interpretować wielorako? Cytuj
Regan55 Napisano 26 Luty 2012 Napisano 26 Luty 2012 Śmieszne to trochę, nie ??? Tyle tylko ze prawdziwe.... Cytuj
Marek1 Napisano 26 Luty 2012 Napisano 26 Luty 2012 Jak można przestrzegać zapisów prawa, które da się interpretować wielorako? Akurat nie w wypadku łączenia badania powypadkowego. O ile zapisy w przepisach sprzed nowelizacji tej z 18.09.2009 r /w DzU 155 z 2009/ nakazywały łączenie tych badań o tyle zapisy z tej nowelizacji nie dają do tego podstaw bo już nigdzie w nich nie mówi się o obowiązkowym łączeniu tych badań. Pozostało tylko przyzwyczajenie nie mające już oparcia w aktualnych przepisach. Ale jak wiemy najdłużej trwa zmiana przyzwyczajeń. Niektórzy już nawet, zgodnie z przepisami, zaczynają nie kasować za warunki taxi przy OBT... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 Niektórzy już nawet, zgodnie z przepisami, zaczynają nie kasować za warunki taxi przy OBT... Gdybyś jeszcze dodał , zgodnie z którą ich interpretacją i czy na pewno jest taka jedynie słuszna ,,, Cytuj
Marek1 Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 Niektórzy już nawet, zgodnie z przepisami, zaczynają nie kasować za warunki taxi przy OBT... Gdybyś jeszcze dodał , zgodnie z którą ich interpretacją i czy na pewno jest taka jedynie słuszna ,,, W cenniku, przy tym rodzaju badań, brak uwagi nr 4) "Opłata obowiązuje również przy okresowym badaniu technicznym" Cytuj
JANUSZ60 Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 W cenniku, przy tym rodzaju badań, brak uwagi nr 4) A przy którym badaniu dodatkowym ta uwaga jest ??? Cytuj
Marek1 Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 W cenniku, przy tym rodzaju badań, brak uwagi nr 4) A przy którym badaniu dodatkowym ta uwaga jest ??? A nie prościej popatrzeć na cennik na ścianie? Przecież widać że dotyczy to tylko badań 4.1 , oraz 7.2 do 7.5 pozycji z cennika. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 Przecież widać że dotyczy to tylko badań 4.1 , oraz 7.2 do 7.5 pozycji z cennika. A nie prościej czytać ze zrozumieniem ??? Uwaga nr 4 nie dotyczy badań dodatkowych lecz sprawdzenia dodatkowych warunków a to niestety różnica ,,, Cytuj
Marek1 Napisano 27 Luty 2012 Napisano 27 Luty 2012 A nie prościej czytać ze zrozumieniem ??? Nie raz jest za mało czasu żeby się wgłębiać. Uwaga nr 4 nie dotyczy badań dodatkowych lecz sprawdzenia dodatkowych warunków a to niestety różnica ,,, No 4.1 to jednak dodatkowe więc jakichś dodatkowych też dotyczy. To przy OBT wykonujesz też te wspomniane DBT np. dla taxi? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi