Diagnose Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Mam na przeglądzie Renault Master pojazd specjalny służby więziennej 11 miejscowy.Termin następnego badania wyznaczam za rok?? PORD jest zapis, że uprzywilejowane maja corocznie, tylko ta liczba miejsc trochę zbiła mnie z tropu. Cytuj
eborg Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Powyżej 9 miejsc, to autobus, czyli na 6 m-cy. Tak mi się wydaje, ale pewności nie mam. Cytuj
michal_k Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Nie ma pojazdu specjalnego o przeznaczeniu służby więziennej. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Nie ma pojazdu specjalnego o przeznaczeniu służby więziennej. Może mieć takie przeznaczenie (708), ale rodzaj inny niż specjalny ,,, Cytuj
Janusz S Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Okresowe badanie techniczne autobusu o liczbie miejsc powyżej 15 łącznie z miejscem kierowcy przeprowadza się przed upływem roku od dnia pierwszej rejestracji i następnie co 6 miesięcy a wiec w tym przypadku na rok Cytuj
Psuj Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Okresowe badanie techniczne autobusu o liczbie miejsc powyżej 15 łącznie z miejscem kierowcy przeprowadza się przed upływem roku od dnia pierwszej rejestracji i następnie co 6 miesięcy Badanie KAŻDEGO autobusu najpierw rok a potem co pół Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
danielg539 Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Okresowe badanie techniczne autobusu o liczbie miejsc powyżej 15 łącznie z miejscem kierowcy przeprowadza się przed upływem roku od dnia pierwszej rejestracji i następnie co 6 miesięcy Tak było przed 22 września 2009r a teraz jest tak jak Psuj, napisał: Badanie KAŻDEGO autobusu najpierw rok a potem co pół Cytuj
Diagnose Napisano 1 Marzec 2012 Autor Napisano 1 Marzec 2012 Czyli termin ważności badania to 6 miesięcy?? Tylko jak to w końcu z tym zapisem 'Pojazd specjalny" "Pojazd służby więzięnnej" Cytuj
JANUSZ60 Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 tak zgadza sie MÓJ BŁĄD Nie tyle błąd co nieaktualne przepisy ,,, Cytuj
michal_k Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Trzeba najpierw prawidłowo określić rodzaj pojazdu. Czy jest to autobus o przeznaczeniu służby więziennej, czy też pojazd specjalny o przeznaczeniu np. inny (a używany przez służbę więzienną). Autobus - 6 miesięcy, specjalny corocznie. Cytuj
Psuj Napisano 1 Marzec 2012 Napisano 1 Marzec 2012 Trzeba najpierw prawidłowo określić rodzaj pojazdu. To jest w DR - więc będzie łatwo. Autobus - 6 miesięcy, specjalny corocznie. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Diagnose Napisano 2 Marzec 2012 Autor Napisano 2 Marzec 2012 W dowodzie jest zapis: Rodzaj Pojazdu: Samochód Specjalny Przeznaczenie: Pojazd Służby więziennej Pierwszy przegląd miał na rok czasu.Zabudowa robiona była przez AMZ Kutno. Cytuj
max72 Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 3-2-1 dotyczy samochodów ciężarowych i osobowych do 3,5 t nie ma mowy tam mowy o specjalnych Cytuj
blakop Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Moim zdaniem autobus SW to samochód specjalny - nie autobus. Jego nadwozie jest dostosowane do wykonywania specjalnej funkcji - przewozu więźniów. Nie jest to normalny pojazd, w wersji fabrycznej, a jedynie używany przez jakąś służbę (tak jak np. autobus do wożenia strażaków), więc tu bym faktycznie zostawił ten specjalny. A w związku z tym badania coroczne (coroczne, bo raz, że specjalny, a dwa, że uprzywilejowany). Cytuj
max72 Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Nie ma pojazdu specjalnego o przeznaczeniu służby więziennej katalog ITS Samochód specjalny xxx Pojazd służby więziennej Cytuj
eborg Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Ponieważ ten pojazd służy do przewozu LUDZI , to to że ma napisany "specjalny" - nie znaczy, że nie jest autobusem. Dla mnie - AUTOBUS NTBT 6-mcy. Cytuj
michal_k Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 katalog ITS Samochód specjalny xxx Pojazd służby więziennej Katalog ITS czasem ma niewiele wspólnego z klasyfikacją pojazdów z rozporządzenia. Cytuj
max72 Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Katalog ITS czasem ma niewiele wspólnego z klasyfikacją pojazdów z rozporządzenia fakt Cytuj
blakop Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Pojazd specjalny, to pojazd specjalny, a nie autobus. Jest wyraźna definicja i autobusu i pojazdu specjalnego. Pojazd specjalny może przewozić również osoby - bez limitu w definicji tegoż rodzaju pojazdu. Cytuj
michal_k Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Ten pojazd może mieścić się również w definicji autobusu, co nie zmienia faktu, że pozostaje pojazdem specjalnym z badaniem corocznym. Cytuj
eborg Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Jaka jest gradacja ważności (?), czy specjalny, czy autobus??? Nie wymądrzam się, tylko zwyczajnie chcę wiedzieć jak takie g...no potraktować : czy 6, czy 12 m-cy? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Jaka jest gradacja ważności (?), czy specjalny, czy autobus??? Tu nie ma gradacji tylko rodzaj pojazdu wpisany w DR,,, Cytuj
leniwiec Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Ponieważ ten pojazd służy do przewozu LUDZI , to to że ma napisany "specjalny" - nie znaczy, że nie jest autobusem.Dla mnie - AUTOBUS NTBT 6-mcy. Jeżeli spełni wszystkie warunki autobusu, w co wątpię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi