michal_k Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Czy par. 3 ust. 11 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów, a więc: 11. Motocykle, motorowery i pojazdy czterokołowe mogą ciągnąć przyczepę o masie określonej przez producenta, ale nieprzekraczającej 50 % masy pojazdu nieobciążonego. dotyczy DMC czy MMC przyczepy? Jeśli DMC to czy jest jakiś przepis limitujący MMC przyczepy w czterokołowcu? Cytuj
Psuj Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 czy jest jakiś przepis limitujący MMC przyczepy w czterokołowcu? Przepis nie, ale dane producenta tak. ale nieprzekraczającej 50 % masy pojazdu nieobciążonego. To będzie dmc bo jest ograniczenie w przepisach, więc administracyjne Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
abcs Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 To będzie dmc bo jest ograniczenie w przepisach, więc administracyjneA czy przyczepka motocyklowa ma określoną dmc? Ma DR? Ja bym się skłaniał do mas rzeczywistych. To podobnie jak z bocznym wózkiem. Ustawa dopuszcza korzystanie z takowego więc możemy zapiąć i już. A użytkownik ma pamiętać aby masa (rzeczywista) przyczepki nie przekroczyła połowy masy własnej motocykla. Cytuj
michal_k Napisano 8 Marzec 2012 Autor Napisano 8 Marzec 2012 A co ma przyczepa motocyklowa do czterokołowca? Nie bardzo rozumiem. Cytuj
abcs Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 A co ma przyczepa motocyklowa do czterokołowca? Nie bardzo rozumiem. To, że reguluje je jeden przepis. Cytuj
Psuj Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 To, że reguluje je jeden przepis. I ten przepis administracyjnie wskazuje jaką przyczepę może ciągnąć taki pojazd, mimo, że producent zezwala na więcej. I rozmawiamy o tym co może pojazd a nie co ma przyczepka Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
abcs Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 ten przepis administracyjnie wskazuje jaką przyczepę może ciągnąć Zgadzam się w 100%. Tylko uważam, że w tym przypadku nie możemy mówić o DMC przyczepy bo dla takich przyczep nie jest ten parametr nigdzie określony więc wpisywanie go w DR motocykla lub czterokołowca jest bez sensu. Cytuj
michal_k Napisano 8 Marzec 2012 Autor Napisano 8 Marzec 2012 Czterokołowiec może ciągnąć zwykłą przyczepę "samochodową", która ma określone DMC, więc powinien mieć określone MMC przyczepy i DMC zespołu. Cytuj
abcs Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Wziąwszy pod uwagę największą masę czterokołowca równą 550kg to dałoby DMC przyczepki 275kg. Ja nie widziałem takiej przyczepki "samochodowej". Cytuj
michal_k Napisano 8 Marzec 2012 Autor Napisano 8 Marzec 2012 Wziąwszy pod uwagę największą masę czterokołowca równą 550kg to dałoby DMC przyczepki 275kg. Ja nie widziałem takiej przyczepki "samochodowej". Ja widziałem. Tramp T-450 drewniana kempingowa - DMC 270 kg Cytuj
Marek1 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Ja widziałem. Tramp T-450 drewniana kempingowa - DMC 270 kg No to trochę lipny trop Zgodnie z par 2 ust.1 pkt 10 DzU 32:. Długość pojazdu nie może przekraczać w przypadku: motocykla, motoroweru lub roweru, pojazdu czterokołowego oraz zespołu złożonego z motocykla, motoroweru, roweru lub pojazdu czterokołowego z przyczepą - 4,00 m. Cytuj
abcs Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Ja widziałem. Tramp T-450 drewniana kempingowa - DMC 270 kg Cytuj
Jackow Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 michal_k napisał/a: Ja widziałem. Tramp T-450 drewniana kempingowa - DMC 270 kg No to trochę lipny trop A skąd wiesz, że z lipy była ta przyczepa zrobiona? Cytuj
Marek1 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 A skąd wiesz, że z lipy była ta przyczepa zrobiona? Pamiętam jak próchniała...a im bardziej próchniała tym bardziej była lekka... Jedyne istniejące egzemplarze to już tylko okazy kolekcjonerskie, muzealne... Cytuj
michal_k Napisano 9 Marzec 2012 Autor Napisano 9 Marzec 2012 Pamiętam jak próchniała...a im bardziej próchniała tym bardziej była lekka... Jedyne istniejące egzemplarze to już tylko okazy kolekcjonerskie, muzealne... Wyprodukowano tego mniej niż 1500 sztuk w sumie. Zachowało się niewiele. Ja mam 4 sztuki Cytuj
blakop Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Zbierasz bo lubisz, czy ustawiasz przy Zakopiance i wynajmujesz na godziny? Cytuj
grzegorz70 Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 wynajmujesz na godziny Ale tylko dla małżeństw. Cytuj
Janusz1971 Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Jak dorzucisz 50zl to nawet nie poprosi o dowod osobisty Cytuj
Marek1 Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Zbierasz bo lubisz, czy ustawiasz przy Zakopiance i wynajmujesz na godziny? i holuje je tam quadem o mocy 15 kW... Cytuj
michal_k Napisano 9 Marzec 2012 Autor Napisano 9 Marzec 2012 No wiesz blakop, jeśli Cię nie stać na nic lepszego to przyjeżdżaj do przyczepy Ale moim zdaniem Hanka zasługuje na więcej Cytuj
blakop Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Po co mam Ją w góry wieźć? Pod kątem miejscowych dziewczyn pytałem... Jedną nawet od pewnego czasu mam na oku Cytuj
pentagram Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Po co mam Ją w góry wieźć? Drzewa do lasu się nie wozi . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi