zulus1980 Napisano 11 Marzec 2012 Napisano 11 Marzec 2012 Robiłem badanie techniczne po kolizji drogowej.DR zatrzymany przez policje po kolizji drogowej.Wykonałem badanie "dodatkowe-wypadek". Bez wyznaczenia następnego terminu badania technicznego. Klient wrócił na stacje bo pracownik WK zażądał okresowego badania technicznego mimo to że klient posiadał ważne badanie do sierpnia. Zaznaczył klientowi że diagnosta który wykonał to badanie jest "niedouczony,że tylko on tak wykonuje badania powypadkowe w powiecie oraz że powinno się zażądać kontroli na tej stacji"Co o tym myślicie? Cytuj
Qnick Napisano 11 Marzec 2012 Napisano 11 Marzec 2012 Bez wyznaczenia następnego terminu badania technicznego. Samo dodatkowe, zaświadczenie bez TNBT i ok, a do Pana w WK zadzwonić tylko żeby było wiadomo do którego i zaznajomić go ze stosownym paragrafem z Dz.U. Cytuj
michal_k Napisano 11 Marzec 2012 Napisano 11 Marzec 2012 Pracownik WK nie ma racji i nie ma prawa wymagać BT okresowego. Zawsze właściciel może złożyć wniosek o zwrot DR, dołączyć do niego BT dodatkowe (które posiada) i czekać na pisemną odpowiedź z WK... Tyle tylko, że to pewnie potrwa. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Pracownik WK nie ma racji i nie ma prawa wymagać BT okresowego A jeśli ten pracownik "zna wszystkich w tym powiecie " ??? Cytuj
zulus1980 Napisano 12 Marzec 2012 Autor Napisano 12 Marzec 2012 właśnie to jest najgorsze...jak 5 stacji robi inaczej znaczy oni dobrze ja zle [ Dodano: 12-03-2012, 08:34 ] Jednak wydział pozostaje przy swoim stanowisku.Tłumaczą sie ze konsultowali sie w tej sprawie z ITD.Mi też tam kazali zadzwonic. Tylko nie wiem dlaczego do ITD Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Jak już pisałem - niech WK da to na piśmie z podaniem podstawy prawnej. Chętnie pomogę napisać odwołanie Cytuj
ijm Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 U mnie podczas kontroli znalezli kilka po kolizji wykonanych z okresowym i wpisano to jako niezgodne z przepisami. Badanie okresowe wykonane bez DR lub odpowiadajacego mu dokumentu. Cytuj
Marek1 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Zaznaczył klientowi że diagnosta który wykonał to badanie jest "niedouczony,że tylko on tak wykonuje badania powypadkowe w powiecie oraz że powinno się zażądać kontroli na tej stacji"Co o tym myślicie? A co tu myśleć skoro w podstawowym obowiązującym nas akcie prawnym czyli RMin.Infr. z 18.09.2009 /DzU 155 z 2009/ w par. 4 ust. 2 jasno jest napisane że: Wykonanie dodatkowego badania technicznego nie wpływa na termin następnego okresowego badania technicznego, określonego w dowodzie rejestracyjnym pojazdu. Dlatego ma rację Michał pisząc że: "urzędnik WK nie ma racji" Ja jeszcze dodam od siebie coś o niedouczeniu tegoż urzędnika... Cytuj
blakop Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Ciekawe w którym WK takich artystów posiali znowu Cytuj
traper Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 właśnie to jest najgorsze...jak 5 stacji robi inaczej znaczy oni dobrze ja zle [ Dodano: 12-03-2012, 08:34 ] Tylko nie wiem dlaczego do ITD Mam podobny problem ze swoim Panem Naczelnikiem, w kwestii rozbieżności DMC pojazdu w homologacji i na tabliczce znamionowej. Twierdzi, że tylko ja mu przysyłam takie zaświadczenia. On konsultował to w ITS (gdzie również mnie odsyłał) i uzyskał tam informację, że w pierwszej kolejności ma brać pod uwagę Homologację. Poradziłem Mu aby kierował klienta w takich przypadkach do producenta, bo ja nie będę wpisywał na zaświadczenie innych wartości jak te zamieszczone na TZ, a ITS nie jest dla mnie żadną wyrocznią i dzwonił tam nie będę. Cytuj
DARIO64 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 gdzie również mnie odsyłał) Trzeba było zadzwonić ,pewnie byś się dowiedział że masz dać zaświadczenie na niezgodność danych. Kierownik zadał pytanie po swojej linii ,ty byś zadał po swojej i każdy dostał odpowiedź wygodną dla siebie. Poradziłem Mu aby kierował klienta w takich przypadkach do producenta To chyba jest coś takiego jak wszczęcie procedury wyjaśniającej. Cytuj
eborg Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Panowie (!!!) - ani ITS, ani TDT nie jest dla nas wykładnią. Trzeba zdać sobie sprawę, że nas obowiązują DZIENNIKI USTAW - tylko i wyłącznie! Cytuj
DARIO64 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Trzeba zdać sobie sprawę, że nas obowiązują DZIENNIKI USTAW tylko i wyłącznie! Tylko z rozumieniem tych dzienników bywa różnie , np.3 rozumienia (bez złośliwości). Cytuj
Marek1 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 w pierwszej kolejności ma brać pod uwagę Homologację. To jest prawda Poradziłem Mu aby kierował klienta w takich przypadkach do producenta I słusznie, bo to producent ma wyposażyć pojazdw TZ zgodną z homo a ITS nie jest dla mnie żadną wyrocznią i dzwonił tam nie będę. Dla nas nie jest ale dla WK już tak... Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Dla nas nie jest ale dla WK już tak... Nie dla każdego WK, z naciskiem na każdego Cytuj
eborg Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Słuchajcie Koledzy! Wydaje mi się, że warto słuchać WSZYSTKICH, natomiast " co się weźmie " dla siebie - to nasze (twoje()moje). Cytuj
Marek1 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Dla nas nie jest ale dla WK już tak... Nie dla każdego WK, z naciskiem na każdego No widząc jaki masz stosunek do wykładni ITS /tej z opłaty za DBT po zmianach konstr./ to jeż wiem że jednak "nie każde" WK... Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 No widząc jaki masz stosunek do wykładni ITS /tej z opłaty za DBT po zmianach konstr./to jeż wiem że jednak "nie każde" WK... Podobne mam podejście do wpisywania przeznaczeń pojazdów typu "pompa do betonu", "rębak do gałęzi" - a zgodnie z klasyfikacją ma być po prostu INNY Cytuj
markes30 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 właśnie to jest najgorsze...jak 5 stacji robi inaczej znaczy oni dobrze ja zle [ Dodano: 12-03-2012, 08:34 ] Tylko nie wiem dlaczego do ITD Mam podobny problem ze swoim Panem Naczelnikiem, w kwestii rozbieżności DMC pojazdu w homologacji i na tabliczce znamionowej. Twierdzi, że tylko ja mu przysyłam takie zaświadczenia. On konsultował to w ITS (gdzie również mnie odsyłał) i uzyskał tam informację, że w pierwszej kolejności ma brać pod uwagę Homologację. Poradziłem Mu aby kierował klienta w takich przypadkach do producenta, bo ja nie będę wpisywał na zaświadczenie innych wartości jak te zamieszczone na TZ, a ITS nie jest dla mnie żadną wyrocznią i dzwonił tam nie będę. WK ma rację. Jeśli pojazd jest kupiony w Polsce wysyłasz klienta do najbliższego dilera danej marki i wymieniają tabliczki na zgodne z homologacją bez gadania i żadnych kosztów. Jeśli pojedzie do salonu w którym pojazd był sprzedany to tabliczkę nakleją mu od ręki bo mają ją w segregatorze tylko zapomnieli nakleić. Sprawdzone parokrotnie! Mam prośbę przy okazji do kolegów by nie wystawiali zaświadczeń z "prawidłowymi danymi z nieprawidłowej tabliczki" bo wpędzają w kłopoty innych kolegów diagnostów. W Łodzi jest już kilka postępowań wyjaśniających. Cytuj
DARIO64 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Mam prośbę przy okazji do kolegów by nie wystawiali zaświadczeń z "prawidłowymi danymi z nieprawidłowej tabliczki" bo wpędzają w kłopoty innych kolegów diagnostów. Co byśmy nie napisali to i tak WK będzie się zastanawiał że przez ileś lat było dobrze a raptem jest źle.Koledzy gdzie gały mieli ? Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 WK ma rację. Jeśli pojazd jest kupiony w Polsce wysyłasz klienta do najbliższego dilera danej marki i wymieniają tabliczki na zgodne z homologacją bez gadania i żadnych kosztów. Jeśli pojedzie do salonu w którym pojazd był sprzedany to tabliczkę nakleją mu od ręki bo mają ją w segregatorze tylko zapomnieli nakleić. Sprawdzone parokrotnie! Nie zawsze tak będzie. Miałem analogiczną sytuację z VW, przedstawiciel producenta potwierdził, że to dane z tabliczki są prawidłowe i przyznał jednocześnie, że błędnie wystawił dziesięć lat temu wyciąg ze świadectwa homologacji. Cytuj
markes30 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Nie zawsze tak będzie. Miałem analogiczną sytuację z VW, przedstawiciel producenta potwierdził, że to dane z tabliczki są prawidłowe i przyznał jednocześnie, że błędnie wystawił dziesięć lat temu wyciąg ze świadectwa homologacji. I temat wyjaśniony ale u dilera a nie na SKP i w WK. On nabroił - on poprawia, wyjaśnia i załatwia temat. Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 I temat wyjaśniony ale u dilera a nie na SKP i w WK. On nabroił - on poprawia, wyjaśnia i załatwia temat. Powstaje wtedy zawsze pytanie - jak to się stało, że przez tyle lat diagności wykonywali pozytywne badania potwierdzając jednocześnie, że dane zawarte w DR odpowiadają stanowi faktycznemu Cytuj
markes30 Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Powstaje wtedy zawsze pytanie - jak to się stało, że przez tyle lat diagności wykonywali pozytywne badania potwierdzając jednocześnie, że dane zawarte w DR odpowiadają stanowi faktycznemu Właśnie z tych względów ponowie apel : "Mam prośbę przy okazji do kolegów by nie wystawiali zaświadczeń z "prawidłowymi danymi z nieprawidłowej tabliczki" bo wpędzają w kłopoty innych kolegów diagnostów" Niech każdy wyjaśnia sam swoje błędy. Czekoladki lub "płynny ułatwiasz rozmowy" w rękę, przed Panią Naczelnik lub Naczelnikiem WK "czynny akt żalu" i 90% tematów można dogadać. Cytuj
koseś Napisano 12 Marzec 2012 Napisano 12 Marzec 2012 Mam podobny problem z traktorem gdzie w DR mam wpis odnośnie ciągniętej przyczepy z hamulcem 10t.a na tabliczce znamionowej jest coś ponad 30t. nadmienię że ciągnik ma 168 KM i 6t.masy własnej i ni jak tego nie można sprostować . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi