Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam szanowne grono.mam na przeglądzie cysternę, w dowodzie rejestracyjnym jest zapis naczepa przewóz paliw płynnych.Klient nie posiada czerwonego paska i twierdzi że nie wozi nią ADR.Na obecną chwilę ma mnóstwo usterek wiec wynik jest negatywny, ale po usunięciu czy można dopuścić go do ruchu??

Napisano

Jest zapis więc warunki muszą być spełnione, ewentualnie zmiany konstrukcyjne.

Napisano
Na obecną chwilę ma mnóstwo usterek wiec wynik jest negatywny

Czy pojazd posiada aktualne badanie TDT zbiornika, bo jesli nie, to OBT takiej cysterny wogóle nie można przeprowadzić.

Napisano
Klient nie posiada czerwonego paska i twierdzi że nie wozi nią ADR.

Witam Kolege Diagnose. Chyba popelniasz merytoryczny błąd chcąc sie posiłkowac dokumentem z czerwonym paskiem. Moze byc tak ze klient tak naprawde go posiada - ale nie chce swiadomie tobie go pokazac. PONADTO w swietle przepisow i prawa ktore stosujesz w czasie badania takiego pojazdu ten dokument nie jest wymagany formalnie. Prosze kolegow o sprostowanie jesli sie myle.

Pozdrawiam

Napisano
PONADTO w swietle przepisow i prawa ktore stosujesz w czasie badania takiego pojazdu ten dokument nie jest wymagany formalnie. Prosze kolegow o sprostowanie jesli sie myle.

Prawda , nie mylisz się.

Napisano
Klient nie posiada czerwonego paska i twierdzi że nie wozi nią ADR

Jak twierdzi że nie wozi i nie chce dodatkowego badania do ADR to co Cię obchodzi co on wozi. Robisz samo okresowe jak chce i stemplujesz DR i koniec.

A jak go złapią na drodze i nie będzie miał ADR'u a będzie woził paliwo to wtedy się będzie tłumaczył tam gdzie trzeba i zapłaci też tym co trzeba :evil:

Napisano
Robisz samo okresowe jak chce i stemplujesz DR i koniec

Jak ma pojazd wpis LPG i klient twierdzi,że na gazie nie jeżdzi,też zrobisz okresowe bez gazu?

Napisano
Klient nie posiada czerwonego paska i twierdzi że nie wozi nią ADR

Jak twierdzi że nie wozi i nie chce dodatkowego badania do ADR to co Cię obchodzi co on wozi. Robisz samo okresowe jak chce i stemplujesz DR i koniec.

A jak go złapią na drodze i nie będzie miał ADR'u a będzie woził paliwo to wtedy się będzie tłumaczył tam gdzie trzeba i zapłaci też tym co trzeba :evil:

Bez takich kawałów w takim tonie proszę nie wprowadzać kolegę w bład.

Po pierwsze przed bramą sprawdza dozór TDT. Jak nie ma to do widzenia :!:

Po drugie jeżeli chce wozić tym gnojówkę to prosisz o pokazanie papieru z odgazowania beczki. Brak do widzenia :!:

Jeżeli ma papier z odgazowania, a jest to beczka w której można wytworzyć ciśnienie 0.5 to też do widzenia

Jeżeli ma papier z odgazowania i nie ma ciśnienia 0,5 to MOŻESZ przystąpić do przeglądu okresowego, bez możliwości przy pozytywnym wyniku wbicia pieczątki w DR

To chyba wszystko

Niestety popełniłeś trochę merytorycznych błędów a kolega powyżej (cytowany) choć VIP pisze GŁUPOTY lub drwi ale w bardzo n nieczytelny sposób :ok

[ Dodano: 13-03-2012, 18:33 ]

A co do czerwonego paska to on może go uzyskać na podstawie twojego badania - więc on w ogóle Cię nie obchodzi, a klient na OSKP może go zużyć do "wyższych celów" :evil:

Napisano
Jak ma pojazd wpis LPG i klient twierdzi,że na gazie nie jeżdzi

No oczywiście że nie tylko OBT+gaz .

a kolega powyżej choć VIP pisze GŁUPOTY

No rzeczywiście trochę mi się pomieszało z cysternami odejmowalnymi :razz: Jeśli cysterna jest odejmowalna to ona ma mieć ADR no i oczywiście protokół z TDT'u, a samo podwozie można zrobić bez ADR'u tylko samo okresowe.

Natomiast w przypadku cysterny stałej na przyczepie już jest tak jak pisali inni.

Kurcze taki stary a taki głupi :keep:

p.s. No właśnie tak mi się przypomniało. Jak postępować w przypadku beczki (na naczepie) odejmowanej od podwozia. Jak podejść do badania samego podwozia robimy z ADR'em czy samo okresowe. Chodzi mi o ABS czy ma mieć czy może nie mieć, skoro beczkę potraktujemy jako transport w sztukach przesyłki to jakie wymagania ma spełniać podwozie pod tą beczką.

Napisano
To chyba wszystko

Tylko jeżeli chce wozić gnojówkę to nie powinna nastąpić zmiana przeznaczenia w DR a co za tym idzie zmiany konstrukcyjne ?

Napisano

Zadałem pytanie jak podejść do tematu i jestem wdzieczny za pomoc.Badania nie zrobiłem bo było za dużo nie wiadomych, w sumie pierwszy raz trafiłem taki przypadek.Wypisałem usterki na kartce i odesłałem go.Jak wróci będę toczył dalej batalię, a jestem pewien że bez ważnego TDT nawet jej nie zacznę.Z tego co pamietam klient twierdził że wozi w beczce olej rzepakowy, a gdy zajrzałem w dowód i zobaczyłem przewóz paliw płynnych to cos mi nie pasowało.

Napisano
To chyba wszystko

Tylko jeżeli chce wozić gnojówkę to nie powinna nastąpić zmiana przeznaczenia w DR a co za tym idzie zmiany konstrukcyjne ?

Oczywiście, że tak. Jednak może być taka sytuacja, że klient jednak chce wozić paliwo i musi dojechać do TDT celem wykonania badania, lub do warsztatu (fabryki) celem modernizacji. Musi to jakoś zrobić. Więc po "odgazowaniu" beczki można mu zrobić okresowe. Do zmian konstrukcyjnych pewno też potrzebny taki kwit. Jeżeli woził paliwo to jest to bomba i nie wolno do niej podchodzić :evil:

Napisano

Nie wiem jak bym postąpił w takim przypadku . Ale czytam wasza odpowiedzi i nasuwa mi się pytanie Czy diagnosta może zmusić klienta do wykonania badania dodatkowego? Moim zdaniem tylko w jednym przypadku, jeżeli stan pojazdu wskazuje że uczestniczył w kolizji.

zaraz napiszecie że ma wpisane przeznaczenie przewóz paliw a jak ma wpisane np przewóz żywych zwierząt to z koniem ma przyjeżdżać na badanie?

Napisano
jak ma wpisane np przewóz żywych zwierząt to z koniem ma przyjeżdżać na badanie?

Diagnosta nikogo do niczego nie zmusza, może jedynie wymagać. Podany przez Ciebie przykład jest nie na miejscu, nikt nie wymaga aby cysterna była pełna. Jeżeli jednak jest wpis w DR przewóz paliw, czy jak dopisali Koledzy może to być gaz albo taxi, to takie warunki ma spełniać pojazd. Nawet jeżeli wierzysz klientowi że zamiast paliwa będzie woził wodę, instalację gazową zamontował bo miał parę groszy na zbyciu, ewentualnie nie wozi klientów tylko znajomych za darmo to albo musi spełniać warunki, ewentualnie w tym przypadku zmiany konstrukcyjne.

Napisano

Diagnose, ketiw38,

jednak jest wpis w DR przewóz paliw

Koledzy jeszcze wszystkich badan w zyciu nie robiliscie. Ja miałem przypadek podobny.

Klient zgłosil badanie okresowe cysterny ADR ktorej TDT nie przedłużyl dalszej waznosci eksploatacji.

U mnie trakcie badan wyszła nieaktualnosc swiadectwa z czerwonym paskiem z powodu zanizonej grubosci scianek zbiornika. Okazalo sie ze klient chce wozic wode nawet skazoną do polewania asfaltu w czasie jego ukladania. U mnie otrzymal zaswiadczenie z wynikiem pozytywnym z odpowiednia adnotacją bez pieczatki w DR.

Po jego okaaniu wydz.komunikacji wykreslil wpis w DR o przwoie paliw. ja potem tylko uzpelnim pieczatke w dokumencie klienta.

Na tej podstawie mam wrazenie ze tak sie miala sprawa u kolegi DIAGNOSE.

Napisano
U mnie otrzymal zaswiadczenie z wynikiem pozytywnym z odpowiednia adnotacją bez pieczatki w DR.

Po jego okaaniu wydz.komunikacji wykreslil wpis w DR o przwoie paliw. ja potem tylko uzpelnim pieczatke w dokumencie klienta.

W jaki sposób WK wykreślił w DR przeznaczenie pojazdu bez wymiany całego DR???

Napisano
W jaki sposób WK wykreślił w DR przeznaczenie pojazdu bez wymiany całego DR???

Tak jakbyś nie wiedział ,wpisze w adnotacje nowe przeznaczenie a czy stare przekreśli to już dawno takiego cuda nie widziałem. :D

Napisano
wpisze w adnotacje nowe przeznaczenie a czy stare przekreśli to już dawno takiego cuda nie widziałem.

Ja dziś widziałem. W adnotacjach urzędowych był zapis "Korekta przeznaczenia pojazdu" i dalej przewóz płynnych środków spożywczych a stare przeznaczenie było Przewóz towarów niebezpiecznych i nic nie było pokreślone :)

Napisano

Ja natomiast chcialem pokazac ze jest mozliwe utracic ADR od naczepy cysterny z powodu TDT. i z tego powodu klient moze nie chciec pokazywac dokumentow nawet tych posrednich czyli swiadectwa z czerwonym paskiem. A w domysle ominąc te przeszkode przy pomocy nieswiadomego czy niedoswiadczonego diagnosty.

formalnie podchodzi do tego wydz. komunikacji z wykresleniem lub z wymiana DR lub dodatkowym wpisem. napewno co WK to różne szkoly są

Napisano
formalnie podchodzi do tego wydz. komunikacji z wykresleniem lub z wymiana DR lub dodatkowym wpisem. napewno co WK to różne szkoly są

Różne, ale niekoniecznie zgodne z prawem.

Wystawiłeś opis zmian?

Napisano
nic nie było pokreślone

Właśnie skreśleń dawno nie widziałem.

Napisano

A tak do tematu przecierz nie usimy robic OBT z dodatkowym BT więc zwykłe OBT a gość niech się martwi.

Napisano
A tak do tematu przecierz nie usimy robic OBT z dodatkowym BT więc zwykłe OBT a gość niech się martwi.

Właśnie o to mi chodzi Jak chce wozić paliwo to musi mieć czerwony pasek a żeby go uzyskać musi mieć zaświadczenie ze stacji Może chce np przeprowadzić pojazd do innego miasta. Jeżeli ma protokół na beczkę to ok. Zapisy w dowodach taxi gaz itp znaczą że pojazd odpowiada dodatkowym warunkom a tu mamy na ostatniej stronie dowodu zapis w przeznaczeniu przewóz paliw to ja to rozumiem że pojazd konstrukcyjne ma jakieś założenia że to będzie robił. Ale jak wspomniałem już są to tylko przemyślenia młodego.

Napisano
Może chce np przeprowadzić pojazd do innego miasta

To nic nie zmienia, bo niezależnie czy cysterna jest pusta czy pełna to dopuki ma przeznaczenie przewóz paliw to musi posiadać czerwony pasek any mogła sie poruszac po drodze.

Napisano

Ja natomist we wczesniej opisywanym przypadku wystawiłem zaswiadczenie z badania cysterny z wynikiem pozytywnym. Mimo ze utraciła ona dopuszczenie przez TDT z powodu eksploatacyjnie zanizonej grubosci scianek. Chodzi o to ze przewoz oleju napedowego i siarka zawarta w tym paliwie żre niestety grubosc scianek cysterny.

UWAGA koledzy - ja w zaswiadczeniu napisałem tylko ze cysterna na podstawie protokołu TDT nr xx xx xx utracila przeznaczenie zgodnie z dz.u.137 poz.968 z dn. 31.07.2007 wraz z pozniejszymi zmianami Tabela nr 2 załącznika nr 4.. KONIEC i kropka. Jako diagnosta NIE wyznaczyłem innego nowego - zastępczego przeznaczenia naczepy cysterny. Mnie chodziło o to zeby odpowiedzialnosc za wykreslenie zapisu w DR o przewozie paliw oraz wskazanie adekwatnego innego przeznaczenia wziął na siebie Urzednik WK. Teoretycznie gdybym wskazal inne przeznaczenie mogbym sie np. pomylic lub klient by sie nie zgodził i tym podobne ryzyko zawodowe. Trzeba naprawde chronic swoje plecy i zawod.

pozdrawiam