Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czy temat już był, ale ja jakoś dopiero teraz się tym zainteresowałem.

Pojawiło się na rynku coś takiego:

http://www.mega-nysa.pl/284/

I teraz pytanie. Czy to podlega rejestracji? Jeśli tak, to jako co? I najważniejsze. Co z naczepą ciężarową, ciągniętą przez traktor z tak przyczepką? Spotkaliście się już z czymś takim?

Napisano
Czy to podlega rejestracji?

Tak i jest to przyczepa specjalna o kodzie homologacyjnym SJ. Więcej informacji na ten temat zwarta jest w dyrektywie 2003/37/WE.

Co z naczepą ciężarową, ciągniętą przez traktor z tak przyczepką?

Tu często pojawia się problem polegający na tym, że taki zestw często przekracza wymiary przewidziane w naszych przeoisach. Jedyna wersja co sie łapie z wymiarami, to krótka naczepa wywrotka o długości całkowitej 12m.

Napisano

Znajomy rolnik ma taką przyczepę siodłową do wciągania pod załadunek naczep na pole. Nie rejestrował jej bo jak wyżej problem z długością zestawu, ilością osi w zestawie, DMC w zestawie. Właściwie jak zakwalifikować taki zestaw ciągnik- przyczepa siodłowa-naczepa.Fajna rzecz tylko jak z tym legalnie wyjechać na polskie drogi

Napisano
Nie rejestrował jej bo jak wyżej problem z długością zestawu, ilością osi w zestawie, DMC w zestawie

Jeżeli wózek jest ciągnięty przez ciągnik rolniczy, to nie ma problemu z ilością osi i DMC zestawu, bo wózek i naczepe mozna potraktowac jako 2 przyczepy i wszystko będzie OK.

Tak na marginesie, to jaka jest DMC zepołu pojazdów złożonego z ciągnika rolniczego i 2 przyczep? Logika podpowiada, że jest nią suma DMC pojazdów składowych i zakładając, że ciagnik i przyczepy maja po 3 osie to wyjdzie 24*3=72t.

Dobrze kombinuję?

Szkoda, że taki zestaw nie zmiesci sie w limicie długości bo z pewnościa przekroczy 22 m.

• 5 years later...
Napisano

Witam

Dziś pojawił się ciągnik rolniczy z naczepą ciężarowa zestaw ten był połączony za pomocą "wózka" Oś połączona z dyszlem koła bliźniacze i na tym zamontowane urządzenie sprzęgające czyli siodło. Ów wózek nie posiadał żadnego numeru ident., dokumentu. Pojazd konstrukcyjnie oddzielny Kierowca nie dostał żadnych kwitów i ogólnie to on nic nie wie. Wydaje mi się że to dość dobrze wykonana samoróbka. .Jak coś takiego traktować?

Napisano

Na stacjach kontroli pojazdów badamy POJAZDY indywidualnie - nie ZESPOŁY pojazdów.

Na stacji możesz wykonać badanie ciągnika i naczepy jako dwóch oddzielnych pojazdów.

Wózka "dolly" nie badasz jako pojazdu bo u nas w zasadzie to do ruchu nie jest dopuszczone a to jak klient i gdzie tym jeździ to jego sprawa.

Napisano
Wózka "dolly" nie badasz jako pojazdu bo u nas w zasadzie to do ruchu nie jest dopuszczone

Jest dopuszczone - podrodzaj wózek jednoosiowy podpierający naczepę.

Nie zmienia to faktu, że na badaniu można pominąć środkowy pojazd, o ile klient nie wnioskuje o badanie.

Napisano

To źle :P Wprowadzili tylko jednoosiowy pod rodzajem pojazdu "naczepa ciężarowa".

Napisano

i teraz pytanie - czy za to (ciągnik rolniczy+wózek jedno lub dwuosiowy+naczepa) służby typu policja, itd mogą ukarać mandatowo/skierować wniosek do sądu/zabrać DR itp?

Chodzi mi o obecny stan prawny. Po prostu zaczyna nawet u mnie to się pojawiać na drogach.

Napisano

Ciągnik jako taki może ciągnąć 2 przyczepy (muszą być zarejestrowane).

Dostrzegam 2 problemy:

- wózek powinien być jednoosiowy (tak podaje klasyfikacja)

- naczepa z definicji powinna spoczywać na pojeździe silnikowym i go obciążać (a tymczasem obciąża wózek).

Napisano

Następny problem może pojawić się z przekroczeniem długości zespołu pojazdów.