michal_k Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Ile kasujecie za badanie zgodności zabytkowej przyczepy lekkiej? Wymagacie opinii rzeczoznawcy czy wystarczy dobrze wypełniony wniosek? Cytuj
Psuj Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Ile kasujecie za badanie zgodności zabytkowej przyczepy lekkiej? Jak za okresowe przyczepy do 3,5 t. Oczywiście cena jest umowna, bo nie ma jej w cenniku. Wniosek wystarczy, no i białą kartę musisz mieć, czyli najpierw konserwator. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
michal_k Napisano 14 Marzec 2012 Autor Napisano 14 Marzec 2012 Jak za okresowe przyczepy do 3,5 t. Oczywiście cena jest umowna, bo nie ma jej w cenniku. Wniosek wystarczy, no i białą kartę musisz mieć, czyli najpierw konserwator. Rozumiem, że jeśli pojazd będzie wpisany do inwentarza muzealiów to żadnej białej karty nie potrzebuję i wystarczy mi tylko wniosek. Cytuj
Qnick Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Ile kasujecie za badanie zgodności zabytkowej przyczepy lekkiej I komuś się chce w to bawić znaczy rejestrować p-pę lekką na zabytek Ciekawe jaka jest korzyść z tego że to będzie zabytek oprócz tego że za ubezpieczenie będzie mało płacił. A co do ceny to tak jak Psuj + ew. ustalenie danych jak nie wszystko jest we wniosku Cytuj
blakop Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 I komuś się chce w to bawić znaczy rejestrować p-pę lekką na zabytek A co w tym śmiesznego? Tablice zabytkowe są dla hobbystów i w pełni ich zapał rozumiem. Sam mam kolegę który jeździ pięknym zestawem - maluszek z początków produkcji i przyczepka turystyczna NIEWIADÓW (taki jakby zamykany kuferek) - a na tym naklejki ze wszystkich chyba kempingów Europy z ostatnich 30 lat. Wszystko utrzymane w stanie idealnym!! (o dziwo). Wygląda to fantastycznie - dlaczego nie ma być na żółtych blachach??? Ty nie masz żadnego hobby Qnick? Cytuj
mik8181 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 michal_k, pewien człowiek z forum mi powiedział że cena za badanie techniczne przyczepy lekkiej jest cena umowną. Cytuj
michal_k Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 michal_k, pewien człowiek z forum mi powiedział że cena za badanie techniczne przyczepy lekkiej jest cena umowną. Zgadza się - dlatego pytam ile umownie kto kasuje Cytuj
michal_k Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 wg starego cennika. Nawet w "starym" cenniku nie było określonej ceny badania zgodności pojazdu zabytkowego (a więc i przyczepy lekkiej zabytkowej) [ Dodano: 15-03-2012, 20:15 ] Jak chce to dlaczego ma nie mieć, spełnia warunki do zabytku chce mieć i ma jego sprawa. Mi w tym wszystkim bardziej chodziło o aspekty praktyczne, po co mu zabytek jak i tak p-pa nie podlega badaniom, OC pewnie cena zbliżona, tylko sprzedać trudniej taki zabytek Chyba łatwiej sprzedać w pewnych kręgach A korzyści - brak ciągłości OC, przyczepa nie musi spełniać warunków technicznych z rozporządzenia no i szpan Cytuj
Qnick Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 dlaczego nie ma być na żółtych blachach??? Jak chce to dlaczego ma nie mieć, spełnia warunki do zabytku chce mieć i ma jego sprawa. Mi w tym wszystkim bardziej chodziło o aspekty praktyczne, po co mu zabytek jak i tak p-pa nie podlega badaniom, OC pewnie cena zbliżona, tylko sprzedać trudniej taki zabytek Ty nie masz żadnego hobby Qnick? Mam, ale za często nie mogę z niego korzystać , bo jak za często, to chyba się to nazywa alkoholizm Cytuj
pentagram Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Mam, ale za często nie mogę z niego korzystać , bo jak za często, to chyba się to nazywa alkoholizm Cytuj
blakop Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Powiedz Qnick - masz dom z basenem? - masz ekskluzywne auto z szoferem? - masz pokaźne konto banku? - masz 3 młode kochanki? Bo jak nie, to Ty nie popadasz w alkoholizm, tylko zwyczajnie chlejesz Cytuj
Marek1 Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Powiedz Qnick- masz dom z basenem? - masz ekskluzywne auto z szoferem? - masz pokaźne konto banku? - masz 3 młode kochanki? Bo jak nie, to Ty nie popadasz w alkoholizm, tylko zwyczajnie chlejesz i jeszcze potem tym nie ma się migreny tylko nas zwyczajnie łeb napier...ala Cytuj
Qnick Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Bo jak nie, to Ty nie popadasz w alkoholizm, tylko zwyczajnie chlejesz To mi ulżyło bo już się bałem że jestem AA Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi