Andrzej79 Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Witam wszystkich. Po pozytywnym wyniku egzaminu teoretycznego teraz czeka mnie egzamin praktyczny. I tu wielka prośba do kolegów którzy byli na egzaminie praktycznym i pamiętają jakie tam zdarzają się pytania i o co pytają egzaminatorzy ? Cytuj
kirko Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 nie będę się wymądrzał ,bo sam mam ten problem ,ale powiem z tego co słyszałaem i czytałem również na forum to możemy spodziewać się wszystkiego Zobaczymy jutro.Powodzenia [/b] Cytuj
Andrzej79 Napisano 20 Marzec 2012 Autor Napisano 20 Marzec 2012 Kolego a gdzie masz ten egzamin praktyczny. Daj znać jak ci poszło i jakich można się spodziewać pytań ŻYCZĘ POWODZENIA Cytuj
eborg Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Dam Wam radę Koledzy! Ja przed praktycznym, pojechałem tam gdzie odbywał się egzamin - nie załapałem się na pierwszy termin. Poplątałem się wśród zdających, popytałem co i jak. Naprawdę bezcenne. Przynajmniej wiedziałem co mnie czeka. Powodzonka Cytuj
Tkaczu Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Jak zdajesz w Krakowie to naucz się wzorów - jeden z egzaminatorów lubi się o to pytać i każe obliczać współczynniki hamowania, a co do reszty to pytań to niestety może być wszystko. Warto również opanować parametry zadymienia i analizy spalin, podmieniają protokoły, wypełnianie dokumentów. Ogólnie jest dużo czasu i można się dobrze zastanowić i nawet zamienić dwa zdania z diagnostami pracującymi na stacji. Egzaminatorzy to naprawdę ludzie - im nie zależy aby kogoś oblać. Pytają tylko o podstawy (żadnych dziwnych podchwytliwych pytań nie zadawali). Jak ja odpowiadałem to miałem OBT z gazem + dokumenty. Pa 3 min. na analizie pytania i sprawdzeniu czy to odpowiedni protokół przystąpiłem do odpowiedzi. Mówiłem przez jakieś 5 min. i mi tylko raz przerwał z pytaniem czy się robi analizę tylko na benzynie i jakie są parametry HC, lambda i CO. Wypisałem dokument i po 10 min. już było po. Ci co polegli na właśnie mieli problemy ze wzorami (a raczej wzorem) i mylili protokoły. Przyjedź 1 godz. przed egzaminem a się wszystkiego dowiesz. Powodzenia i daj znać jak poszło... Cytuj
kirko Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Andrzej 79 tak jak pisali poprzednicy ,należy być wcześnie przed egzaminem.Ja miałem taką okazje ,bo byłem w drugiej grupie o 11.Można podpytać kierowców i tych co już zdawali.Ogólnie to tylko stres jest potężny,bynajmniej u mnie .Trzeba mieć obcykane wypisywanie zaświadczeń,podstawy z każdego zakresu i wzory,cyferki z analizy spalin,hałasu itd.Dziennik 155 perfect. Ja miałem autobus miejski zrobić na 100,wypisać zaświadczenie ,a potem rozmowa z egzaminatorem.Powiem tak-żeby nie zdać trzeba strzelić potężny błąd,typu pomylić rodzaj badań,ich zakres lub nie znać podstawowych,,cyferek" .Drobne błędy lub chwilowe zaćmienie umysłu skutkuje pytaniem pomocniczym w sensie zdania,a nie uwalenia.średni czas egzaminowania to ~30-40 minut.Zdawalność na przyzwoitym poziomie , odwrotnie niż na teoretycznym Jak masz jakieś inne pytania wal śmiało . Służę pomocą.Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj
Andrzej79 Napisano 24 Marzec 2012 Autor Napisano 24 Marzec 2012 Dzięki KIRKO za wskazówki Zobaczymy egzamin dopiero w maju więc teraz nauka i nauka . Pozdro [ Dodano: 29-03-2012, 07:40 ] Czy kotś może zdawał egzamin praktyczny w miesiącu lipcu i sierpniu ? Czy to prawda że w tych miesiącach nie ma egzaminów ? Jeżeli tak to jest to nieporozumienie bo w przypadku niezdania egzaminu np: w pierwszym terminie to na drugi termin ( 6 msc ) można się nie załapać a czeka się długo . Cytuj
orzech45 Napisano 11 Kwiecień 2012 Napisano 11 Kwiecień 2012 Witam. Jestem tu nowy, dopiero przygotowuje się do egzaminu teoretycznego... Czy ktoś ma jakieś pytania z testów lub opisowe? Będę wdzięczny za pomoc Cytuj
mik8181 Napisano 13 Kwiecień 2012 Napisano 13 Kwiecień 2012 Dam Wam radę Koledzy!Ja przed praktycznym, pojechałem tam gdzie odbywał się egzamin - nie załapałem się na pierwszy termin. Poplątałem się wśród zdających, popytałem co i jak. Naprawdę bezcenne. Przynajmniej wiedziałem co mnie czeka. Powodzonka masz racje kolego bardzo dobry sposób a co do pytań to są róże na pewno pytaja o odchyłki w światłach i wzory na DMC przyczepy i jak je przekształcić no i najważniejsze to wypełnianie dokumentów [ Dodano: 13-04-2012, 07:36 ] Jak zdajesz w Krakowie to naucz się wzorów - jeden z egzaminatorów lubi się o to pytać i każe obliczać współczynniki hamowania Ja miałem z tym egzaminatorem zresztą zdawaliśmy w tym samym dniu. Egzaminator wygląda groźnie ale bardzo fajny gościu lubi jak ktoś odpowiada na luzie a oprócz wzorów lubi jak sie mu opowaiada o geometri pojazdu jak sprawdzić osiowość i symetryczność pojazdu Cytuj
Andrzej79 Napisano 18 Kwiecień 2012 Autor Napisano 18 Kwiecień 2012 Panowie potrzebuję informacji na temat badania hamulców pojazdu i " Jest wskazane , aby podczas przeprowadzania pomiarów osie pojazdu były obciążone, lecz nie więcej niż maksymalny nacisk określony dla danego typu pojazdu; w przypadku pomiarów pojazdu nieobciążonego należy ściśle przestrzegać zasad ekstrapolacji " Czy można to rozjaśnić ??? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 w przypadku pomiarów pojazdu nieobciążonego należy ściśle przestrzegać zasad ekstrapolacji " Czy można to rozjaśnić ??? Być może nie zrozumiałeś, ponieważ nie doczytałeś ,,, " przestrzegać zasad ekstrapolacji wymienionych w Par.4 ust. 2 " chodzi o to, by w takich przypadkach obliczyć WSH ze zmierzonych sił hamowania na podstawie podanych wzorów ,,, Cytuj
Andrzej79 Napisano 18 Kwiecień 2012 Autor Napisano 18 Kwiecień 2012 Czyli podczas badania hamulców jest wskazane że pojazd powinien być obciążony jednak nie więcej niż dopuszczalne naciski na oś i w tedy obliczamy wskaźnik skuteczności hamowania. W przypadku pojazdu nie obciążonego należy przestrzegać zasad ekstrapolacji czyli obliczyć obliczeniowy wskaźnik skuteczności hamowania wraz z naciskami na pedał hamulca . Koledzy czy dobrze to rozumie Cytuj
PK Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Wskaźnik skuteczności liczysz kolego zawsze , pomiar nacisku również. Chodzi o to że jeśli podczas badania pojazdu nie obciążonego pojazdu wskaźnik skuteczności zmierzony wyjdzie ci za mały, możesz a w zasadzie powinieneś zastosować drugi wzór(aproksymacja) i wyliczyć wskaźnik skuteczności obliczeniowy dzięki czemu nie musisz obciążać pojazdu. Co ciekawe część urządzeń diagnostycznych nie obliczy ci wskaźnika obliczeniowego z czego wnioskuję że diagnosta powinien teoretycznie policzyć na kartce. Mam nadzieje że dobrze wyjaśniłem Cytuj
Andrzej79 Napisano 18 Kwiecień 2012 Autor Napisano 18 Kwiecień 2012 Tak dzięki kolego teraz jest jaśniej Cytuj
PK Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 a kiedy zdajesz praktyczny. ja 30 maja w krakowie. Cytuj
marcin409 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Również udało mi się zaliczyć teorię i powoli szykuję się do praktyki wie ktoś może jaki jest okres oczekiwania na egzamin? jest szansa, że jeżeli wysłałem dzisiaj dokumenty to odstanę się na 9 lub 30 maja?? Cytuj
Andrzej79 Napisano 18 Kwiecień 2012 Autor Napisano 18 Kwiecień 2012 Egzamin 9 tego maja w krakowie [ Dodano: 18-04-2012, 21:19 ] 9 tego maja jest już brak miejsc w krakowie ale 30 maja jeszcze miejsca są wolne . Cytuj
kirko Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Również udało mi się zaliczyć teorię i powoli szykuję się do praktyki wie ktoś może jaki jest okres oczekiwania na egzamin? jest szansa, że jeżeli wysłałem dzisiaj dokumenty to odstanę się na 9 lub 30 maja?? Gratuluje Na 9 to będzie ciężko,ale próbować można.Powodzenia Cytuj
PK Napisano 19 Kwiecień 2012 Napisano 19 Kwiecień 2012 Na 9 chyba nie ma już szans bo ja z miesiąc temu wysyłałem i załapałem się dopiero na 30. Cytuj
bertone122 Napisano 1 Maj 2012 Napisano 1 Maj 2012 Witam ja zdałem teorie w Poznaniu 18 kwietnia za 1 razem, połowę napisałem z głowy a połowę z dzienników. Niby dużo czasu było ale wystarczyło na styk a pytanie opisowe to już pisałem w pośpiechu i gryzmoliłem, teraz pozostał "tylko egzamin praktyczny" jak to określił egzaminator, poprzednio próbowałem zdawać egzaminy w latach 2007-2008 a wtedy było trudniej a praktyczny nie był wcale łatwiejszy bo nie można było korzystać z żadnych dzienników. Nie wiem jak jest teraz na praktycznym ale zobaczę 9 maja w Luboniu. Jak egzaminator jeszcze raz mi zada pytanie: "Prosze mi powiedziec wszystko o światłach w tym samochodzie" to chyba wsiądę w auto i pojadę do domu pytania 04 12.rar Cytuj
pawgol Napisano 1 Maj 2012 Napisano 1 Maj 2012 W Luboniu dobrze się zdaje. Egzaminatorzy pomagają. Zdawałem rok temu i powiem szczerze że po przeczytaniu wylosowanego pytania myślałem że po mnie, ale egzaminator powoli z uśmiechem na twarzy wyciągnął ze mnie to co chciał usłyszeć. Wiedzę trzeba mieć ale nie jest tak zle. Powodzenia na egzaminie. Cytuj
Andrev Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Ma może ktoś jakąś krótką rozpiskę kiedy się robi BO a kiedy BO+dodatkowe a kiedy samo dodatkowe bo strasznie mi się to myli. Mam jeszcze pytanie czy przy bad. dod. autobusu na 100 w zaświadczeniu (zał.2) wykreślamy oba pkt. (z art. 66) ?? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Ma może ktoś jakąś krótką rozpiskę kiedy się robi BO a kiedy BO+dodatkowe a kiedy samo dodatkowe bo strasznie mi się to myli. Mam jeszcze pytanie czy przy bad. dod. autobusu na 100 w zaświadczeniu (zał.2) wykreślamy oba pkt. (z art. 66) ?? Przy badaniu autobusu na 100 wypełniasz zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym autobusu,którego prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h (załącznik 6 dz.u.155) Badanie okresowe i dodatkowe wykonujemy wtedy gdy np. -auto sprowadzone z zagranicy z hakiem (wykonujesz okresowe przed pierwszą rejestracją w kraju + dodatkowe na HAK).W DIPie w dodatkowych informacjach wpisujesz HAK i w zaświadczeniu (zał.2)w pkt.2 wpisujesz pojazd odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla HAK -auto po zmianach konstrukcyjnych (wykonujesz okresowe + dodatkowe w którym dokonano zmian konstrukcyjnych). -pojazdy przystosowane do przewozu towarów niebezpiecznych (wykonujesz okresowe + dodatkowe dla ADR) Są też takie badania okresowe gdzie wykonujesz okresowe ale opłatę pobierasz za okresowe + spełnianie warunków dodatkowych (pojazdy z instalacją gazową,Taksówki,Nauki jazdy,Uprzywilejowane).Wyjątek mają auta z HAKIEM ,które mają już wpis do dowodu.Na okresowym już nie pobierasz opłaty za HAK. Same badania dodatkowe wykonujesz wtedy gdy: -klient zamontował sobie HAK i chce wpisu do dowodu (wykonujesz dodatkowe bez określania terminu badania,wykreślasz dwa punkty-spełnia,nie spełnia.Wypełniasz pkt2 zaswiadczenia) -klient chce mieć naukę jazdy -klient chce mieć TAXI -klient chce mieć VAT -pojazdy ze skierowaniem (np.zabrany dowód przez policję za usterki.) To tak w skrócie.Nie są to pewnie wszystkie możliwości.Koledzy najwyżej dopiszą. Cytuj
bertone122 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Witam. zdałem dziś egzamin w Luboniu miałem pytanie pt. przyjeżdża auto z zabranym dowodem za uszkodzone: prawy reflektor, zderzak i błotnik. jakie badanie przeprowadzam, jakie czynności i wypisanie zaświadczenia (skoda fabia 2009 r) inne pojazdy: polonez z gazem ,neoplan N 4009 i pojazd cysterna FL chyba MAN Cytuj
skpauto Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 -pojazdy przystosowane do przewozu towarów niebezpiecznych (wykonujesz okresowe + dodatkowe dla ADR) Nie zgadzam się z tym do końca. Są różne interpretacje, ale przeczytaj ze zrozumieniem DU 155 par 4 pkt 1 i 2. § 4. 1. Podczas wykonywania dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 9, dla którego Umowa europejska dotycząca międzynarodowego przewozu drogowego Dz.U.2011.155.1232 z późn. zm. Biblioteczka towarów niebezpiecznych (ADR), sporządzona w Genewie dnia 30 września 1957 r. (Dz. U. z 2009 r. Nr 27 poz. 162), zwana dalej "umową ADR", wymaga wystawienia świadectwa dopuszczenia pojazdów do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych, uprawniony diagnosta dokonujący badania technicznego wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przeznaczonego do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych. Wzór oraz sposób wypełnienia zaświadczenia o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przeznaczonego do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych określa załącznik nr 7 do rozporządzenia. 2. Wykonanie dodatkowego badania technicznego nie wpływa na termin następnego okresowego badania technicznego, określonego w dowodzie rejestracyjnym pojazdu. Natomiast zgadzam się z wykonywaniem łącznym obu badań w wypadku badania po zmianach. 3. W przypadku dodatkowego badania technicznego pojazdu po zmianie rodzaju, przeznaczenia lub masy pojazdu, dla których, zgodnie z ustawą, następuje zmiana terminu kolejnego okresowego badania technicznego, uprawniony diagnosta określa termin następnego okresowego badania technicznego. Co do badania pojazdu wyposażonego w gaz też się za bardzo nie zgodzę, bo gaz podlega badaniu okresowemu ( badanie specjalistyczne) a nie dodatkowemu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi