Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Mam następujące pytanie i z góry dziękuję za pomoc wszystkim... Chcę kupić samochód a dokładnie fiata 126p który przez dwadzieścia lat stał w szopie bez ruchu. Fiacik posiada dowód rejestracyjny (brak ubezp. OC) oraz właściciela. Dowód jest starego typu i ostatnie badanie techniczne ważne było do 1992r. Czy mogę spisać umowę z właścicielem (kupić go), zrobić badanie tech. i zarejestrować bez problemu ten samochód w wydziale komunikacji? Rok produkcji tego maluszka to 1977r. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Napisano
zrobić badanie tech. i zarejestrować bez problemu ten samochód w wydziale komunikacji

Spokojnie możesz zrobić BT i go zarejestrować ::hey

Napisano

Tylko w momencie kupna wykup od razu OC na siebie i sprawdź, czy dane zbywcy w dowodzie rejestracyjnym są aktualne (to co na umowie musi się pokrywać z tym co jest w tym starym dowodzie)

Napisano
Ciekaw jestem co będzie z tym OC.

Nic, bo co ma być.

W dniu w którym podpisze umowę musi wykupić na siebie ubezpieczenie.

Do tego też będzie mu pewnie potrzebne aktualne OBT pojazdu, więc najpierw OBT.

Napisano
W dniu w którym podpisze umowę musi wykupić na siebie ubezpieczenie.

A do czego to aktualne OBT potrzebne? Normalnie wykupuje OC (co najwyżej ze zwyżką za brak OBT).

Napisano

No właśnie, auto od 20 lat nie posiada OC i czy z tym że go nie było tyle lat nic nie przeszkadza? Czy mogę ubezpieczyć normalnie czy będą z tego powodu jakieś komplikacje? Ostatnie oc było pewnie w 92r. Musi być jakas ciaglosc ubezp. OC...

Napisano
Czy mogę ubezpieczyć normalnie czy będą z tego powodu jakieś komplikacje?

Ewentualne komplikacje to może ponieśc wcześniejszy właściciel pojazdu.

Napisano

Pewnie nie będzie komplikacji, gdyż auto nie miało OC jeszcze przed wejściem w życie ustawy. Wykup OC w dniu zakupu i się nie martw.

Napisano

Jakiej ustawy, tej z 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych? OC zawsze było obowiązkowe czy od któregoś roku dopiero?

Napisano

Kupuj śmiało, a za OC niezapłacone będzie musiał zapłacić stary właściciel. Prawdopodobnie wartość zaległego OC przewyższy koszt sprzedaży

Napisano

Dokładnie tej ustawy. Dawniej (o ile dobrze pamiętam) OC było potrzebne wtedy kiedy pojazd uczestniczył w ruchu.

[ Dodano: 21-03-2012, 14:13 ]

Kupuj śmiało, a za OC niezapłacone będzie musiał zapłacić stary właściciel. Prawdopodobnie wartość zaległego OC przewyższy koszt sprzedaży

Niekoniecznie. Ale kupować można śmiało.

Napisano

OK, tylko że właściciel od którego chce kupić to mój znajomy i nie chciałbym żeby musiał regulować zaległe OC za 20 lat... Gdzie tu się dowiedzieć na 100% żeby być pewnym?

[ Dodano: 21-03-2012, 14:24 ]

..i kto i kiedy dowie się że nie miał ten samochód oc przez ostatnie 20 lat?

Napisano

Za 20 może nie ale za 5 raczej na pewno, nie pamiętam od kiedy działa fundusz gwarancyjny

Napisano
Za 20 może nie ale za 5 raczej na pewno, nie pamiętam od kiedy działa fundusz gwarancyjny

Chyba po 3 latach się przedawnia, a poza tym trzeba dobrze przeczytać poprzednią ustawę...

Napisano

Poprzednią czyli którą, z jakiego dnia i roku? Aktualna jest z 2003r.? Ustawa o ubezpieczeniach obowiazkowych? Czyli jak bym chciał go teraz ubezpieczyć to ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny może się dopatrzeć że przez tyle lat nie bylo oc?

Napisano
Czyli jak bym chciał go teraz ubezpieczyć to ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny może się dopatrzeć że przez tyle lat nie bylo oc?

Tak. Teoretycznie tak. I co zrobisz teraz z ta wiedzą? Nigdy nie kupisz tego auta, bo byłego właściciela być może w końcu ścigną za brak OC? A co Ty za to możesz? To już się stało... I niewykluczone, że w miarę rozwoju systemu informatycznego i tak go w końcu namierzą...

Szukasz trochę chyba dziury w całym kolego 8)

Napisano

aktualne OBT może być wymagane przy zawieraniu AC,

więc najpierw OC niezależnie od stanu auta, a dopiero potem wyjazd w drogę do SKP

:D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Co do OC - kupowałem przyczepę i wcześniej pytałem w PZU jak to zrobić. Pokazałem kwit z czasowego wycofania i ostatnio opłacone OC chyba z lat osiemdziesiętych czy siedemdziesiątych i dziewczyna się zdziwiła ale jak wytłumaczyłem jej przepisy jakie wtedy obowiązywały to powiedziała że problemu nie będzie miał ani poprzedni właściciel ani ja. Minął prawie rok od zakupu i chyba z 9 miesięcy od wykupu przeze mnie ubezpieczenia i na razie nikt nikogo nie szturcha.

Napisano

Przy bałaganie, jaki powszechnie panuje, nie sądzę aby ktoś doszedł do tego, że auto nie miało przez tyle lat OC. Najlepszy przykład to ubezpieczenia zdrowotne i ZUS. Wszyscy mamy PESEL, a i tak idąc do lekarza musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem i płacisz składki.

Napisano

ale lekarze nie mają dostępu do PESELa chyba? Zresztą tam nie ma takich informacji? No może się mylę....

Napisano

Więc po kolei... Najpierw kupno auta o którym mowa, spisanie umowy. Mam dowód i umowę, potem muszę chyba najpierw ubezpieczyć ponieważ od daty zakupu na umowie muszę ubezpieczyć również pojazd, potem OBT i rejestracja? Czy inna kolejność? Z drugiej strony nie mogę najpierw zrobić OBT bo auto stojąc tyle czasu raczej jego nie przejdzie... trzeba by najpierw doprowadzić go do stanu odpowiedniego do użytku na drodze a ubezpieczenie musi już działać od daty która jest na umowie. Hmmm

Napisano

Jezeli wartośc samochodu przekracza 1.000.-to trzeba odwiedzić US...W tym przypadku to chyba raczej nie...

Czy inna kolejność?

Tak jak napisales...