Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Klient chce mieć wpis ciężarowa rolnicza.

Ja myślę zrobić to tak: Okresowe na rok z pozytywem + zaświadczenie z opisem, pieczeć do dowodu, a jak się wydział do tego ustosunkuje i zmieni mu dowód na rolniczą to dopiero w przyszłym roku okres rolniczy.

Jak wy panowie to robicie?

Napisano

Wydział komunikacji nie ma nigdzie w dokumentach śladów jak ona byla wczesniej zarejestrowana. Nawet w archiwum w starym dowodzie jest tylko wpisane specjalizowana smowyładowcza.

[ Dodano: 22-03-2012, 15:01 ]

Skoro jest rolnicza to dlaczego wyznaczasz BT na rok?

w temacie wyraźnie napisałem ciężarowa.

Napisano

marbie, zrozum, że przyczepa nie może być jednocześnie przyczepa ciężarową i ciężarową rolniczą dlatego jeszcze przed wykonaniem OBT należy z WK uzgodnić jak pawidłóowo powinna być sklasyfikowana ta przyczepa i dopiero potem nalezy wykonać OBT z terminem i wymogami dostosowanymi do rodzaju pojazdu.

Napisano

danielg539, tylko, że wydział komunikacji nie ma żadnych sladów jak ona była sklasyfikowana. Pierwsza jej rejestracja jest z 2000 roku i na tym właśnie dowodzie jest wpisane ciężarowa. A na jakiej podstawie była tak zarejestrowana tego nikt nie wie.

[ Dodano: 22-03-2012, 15:18 ]

należy z WK uzgodnić jak pawidłóowo powinna być sklasyfikowana ta przyczepa i dopiero potem nalezy wykonać OBT z terminem i wymogami dostosowanymi do rodzaju pojazdu.

No to jak zrobię okresowe i wpiszę rodzaj taki jak w dowodzie to oczywiste, że na rok. Nie rozumię jak na podstawie tylko ustaleń, że jednak to rolnicza mam dać dwa lata. Nie rozumie tego prosze o jakiś konkretny przypadek jak ktos miał i jak to zrobił?

Napisano
wydział komunikacji nie ma żadnych sladów jak ona była sklasyfikowana. Pierwsza jej rejestracja jest z 2000 roku i na tym właśnie dowodzie jest wpisane ciężarowa.

Chłopie... sam sobie przeczysz...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Najlepiej zrobić OBT tylko na zaświadczeniu i tam napisać, że jest to p-pa rolnicza.

Na zaświadczeniu możesz TNBT napisać na 2 lata ( lub wynik N ze względu na to , że rolnicza, a nie ciężarowa - to zależy co chce WK ) .

Najlepiej jednak zadzwonić do WK i spytać co sobie "winszują".

Napisano

Chłopie... sam sobie przeczysz...

Nie przecze sam sobie tylko pytam jak ktoś miał taki przypadek. Sanok D47B jest napewno rolniczą przyczepą, a w dowodzie jest co innego.

Napisano
Sanok D47B jest napewno rolniczą przyczepą

Zgadza się i dlatego w oparciu o katalog źródłowy WK powinien zmienic rodzaj pojazdu.

Napisano

eborg,

Własnie o taka odpowiedź mi chodziło. Dzięki :) i wiem juz z wydziału jak mam to zrobić. Wynik P jako rolnicza z opisem, tylko teraz pytanie czy pobrać OE i pieczęć wbić, czy dopiero po wpisaniu adnotacji w urzędzie?

Napisano

D-47B występuje zarówno jako ciężarowa jak i rolnicza. Zobacz na tabliczkę czy jest 25km/h, jaki układ hamulcowy czy jedno czy dwu obwodowy. Mozesz na podstawie tego zakwalifikować ją albo jako rolniczą lub ciężarową ale najlepiej przedstaw sprawę w WK celem ustalenia jak oni to widzą

Napisano

jaki układ dwuobwodowy?

zawsze miały jednoobwodowy ale były na baloach lub samochodówkach i tylko tym sie różniły.

Miałem kupowac i jedna była rolnicza a druga specjalizowana smowyładowcza a miały kolejne numery ramy bo miał je jeden właściciel. Miał je na 825-20. Obecnie sprzedane i obie jako c.rolnicze.

Napisano

Jeszcze różnią się że transportowa ma 4t. a rolnicza 4,5t. ładowności

Napisano
Zgadza się i dlatego w oparciu o katalog źródłowy WK powinien zmienic rodzaj pojazdu.

Zaraz zaraz... Moja skoda jest w katalogu i w/g fabrycznej homologacji osobowa a w dr mam ciężarowa - to WK mi tak na krzywy ryj zmieni bo mam takie widzimisie?

Przyczepa którą przedstawił marbi jest:

Pierwsza jej rejestracja jest z 2000 roku i na tym właśnie dowodzie jest wpisane ciężarowa.

więc jak może być rolnicza? Może ktoś kiedyś zmian dokonał????

Nie przecze sam sobie

owszem przeczysz. Piszesz, że

Wydział komunikacji nie ma nigdzie w dokumentach śladów jak ona byla wczesniej zarejestrowana

a potem

Pierwsza jej rejestracja jest z 2000 roku i na tym właśnie dowodzie jest wpisane ciężarowa.

Czy to jest zapis w DR czy na rolce papieru do ... twarzy?

Jest ciężarowa i żeby zmienić rodzaj muszą w naszym stanie prawnym być wykonane zmiany konstrukcyjne.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Czy to jest zapis w DR czy na rolce papieru do ... twarzy?

Jest ciężarowa i żeby zmienić rodzaj muszą w naszym stanie prawnym być wykonane zmiany konstrukcyjne.

A może ktoś ją po prostu błędnie sklasyfikował ??? :?

Przy założeniu że błędnie została sklasyfikowana - zmiany konstrukcyjne nieuzasadnione

Zgodnie z danymi określonymi przez producenta D-47B to przyczepa rolnicza i tego bym się trzymał.

Napisano
Zgodnie z danymi określonymi przez producenta D-47B to przyczepa rolnicza i tego bym się trzymał.

Też tak uważam. Dodatkowo na zyczenie WK można by wykonać badanie 6.9 w celu potwierdzenia, że ta przyczepa jest nadal przyczepa rolniczą.

Napisano

Zaraz zaraz... Moja skoda jest w katalogu i w/g fabrycznej homologacji osobowa a w dr mam ciężarowa - to WK mi tak na krzywy ryj zmieni bo mam takie widzimisie?

Ja jestem tego samego zdania co ty. Dlatego zadałem to pytanie bo jak powiedziałem słowo zmiany konstrukcyjne to WK komunikacji stwierdził, że nie trzeba i tak mi to zostało wytłumaczone, że już sam się pogubiłem, a wiem że zmiany konstrukcyjne to jest dobre rozwiązanie.

Napisano

Mam przyczepę D47A i w dowodzie jest wpisane przyczepa ciężarowa rolnicza a ma koła balonowe i z tyłu zaczep i tu pytanie co ile badanie techniczne rok czy dwa?

Napisano
.... przyczepa ciężarowa rolnicza .... pytanie co ile badanie techniczne rok czy dwa?

dwa :roll:

Napisano
....

...

diagnosta na prośbę rolnika ;)

Napisano

Marbie no niestety diagnosta podbił na rok argumentując że w nazwie jest słowo ciężarowa :?

Napisano
Marbie no niestety diagnosta podbił na rok argumentując że w nazwie jest słowo ciężarowa

Spytaj się tego diagnosty jak w/g niego powinno być i poleć mu załącznik 4 dz.u 137 .

Może wymyśli nowy rodzaj pojazdu. :D

Napisano

Zbliża mi się kolejny termin badania i na pewno się spytam diagnosty ,bo nie chodzi mi już o dodatkowy koszt badania ale mam przeglądy w dwóch przyczepach i traktorze na tą samą datę i to było by bardziej wygodne robić komplet za jednym razem.