szyszon Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Witam. Mam klienta na przeglądzie VW Caravelle. Z tabliczki wychodzi max przyczepa z hamulcem 1900kg a z dowodu rej niemieckiego i certyfikatu oryg. VW 2200kg. Jak byście wpisali teraz w badaniu technicznym? Dla mnie zawsze tabliczka była najważniejsza a teraz to już zgłupiałem. Cytuj
michal_k Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Na tabliczce masz podane DMC, a w DR wpisuje się MMC. Cytuj
rurek777 Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 2200 kg. [ Dodano: 26-03-2012, 10:24 ] na tabliczce jest d.m.c. zespołu . Cytuj
blakop Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Na tabliczce masz podane DMC, a w DR wpisuje się MMC. Nawet to nie do końca. Na tabliczce masz DMC zespołu pojazdów i DMC samego pojazdu. NIE MA TABLICZCE PODANEGO WPROST PARAMETRU DMC PRZYCZEPY Żaden przepis nie mówi też wprost (nie ma definicji), że parametr ten można wyliczyć odejmując właśnie DMC samochodu, od DMC zespołu pojazdów, ale generalnie logika tak podpowiada to uczynić i w sumie OK. Tylko że wszystko na nic, bo w DR w pozycji O1 i O2 wpisuje się MMC przyczepy, a nie DMC. Cytuj
TOSPOL Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 DMCpojazdu x D x 1000 MMC przyczepy = -------------------------------- (DMC pojazdu x 9,-(1000xD) D - uciąg haka Cytuj
Psuj Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 A co to niby za wzór? Jest to wzór na maksymalny uciąg haka który z pozycją O.1 ma tyle wspólnego, że wynik nie może być mniejszy niż O.1 i tyle. Nie jest to wzór na żadną MMC ani tym bardziej DMC przyczepy. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Jest to wzór na maksymalny uciąg haka Wiem - było już na forum Pytanie było takie quazi-retoryczne Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=2142&postdays=0&postorder=asc&highlight=hak&start=15 R= D*T/(9,81*T)-D R- max uciąg haka D- wartość z tabliczki T- dmc pojazdu w tonach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi