MARCYŃ Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 pytanie pojazd jest 7 osobowy i czy może być ciężarowym,przegrody brak może ma ,ma poszukać.na logikę ile tego miejsca za 7 miejscami pare centymetrów.data pierwszej rejestracji koniec 1999 rok ,przegroda obowiązkowa,ale czy ładowność wystarczjąca bo ma 510kg?i jeszcze jedno niezgodność dmc pojazdu o 40kg ,poprawić moge na zaświadczenie ale już ładowność wtedy inna lub masa własna.a jak zważyć pojazd jak ma lpg które nie wchodzi wskład masy własnej i może się okazać że nie będzie wystarczającej ładowności do ilości osób. Cytuj
Marek1 Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 Dla siedmiu osób i tak nie ma wystarczającej ładowności, bo potrzebne by było 891 kg. Jednak te zasady stosuje się dopiero od 15.01.2004 roku wiec w tym przypadku nie mają one zastosowania. Jednak konieczny montaż przegrody i poprawka DMC. Cytuj
MARCYŃ Napisano 30 Lipiec 2012 Autor Napisano 30 Lipiec 2012 wiem właśnie ,że ta ładowność nie musi być taka jak pisałeś dotycząca 7 osób,ale tak jak pisałem np.zważy się taki pojazd z instalacją lpg i wyjdzie że 7 osoób sie nie mieści i czym sie posiłkować wypisując zaświadczenie dotyczące błędnego dmc i w konsekwencji masy własnej,ładowności pojazdu oto pytanie? czyli rozumiem ,że opel zafira z lpg data 1 rejstracji grudzień 1999 mający przegrode ,miejsc 7 w pojeżdzie może być pojazdem ciężarowym? Cytuj
Marek1 Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 pisałem np.zważy się taki pojazd z instalacją lpg i wyjdzie że 7 osoób sie nie mieści i czym sie posiłkować wypisując zaświadczenie dotyczące błędnego dmc i w konsekwencji masy własnej,ładowności pojazdu oto pytanie? W końcu wykrywasz tylko niezgodność danych DMC z DR i TZ. Jest kwestią do wyjaśnienia jak do tej niezodności doszło. Ja już miałem przypadki w Oplach z lat 1999/2000 gdzie okazywało się, że była niezgodność TZ z masami w homologacji. Natomiast jeżeli instalacja LPG została dołożona później to zwróć uwagę, że wygląda na to, że Min. przyjęło odgórną zasadę - "montaż LPG nie powoduje zwiększenia MW pojazdu". Wpisują bowiem LPG do DR bez zmiany MW. Dlatego myślę,że chyba zastanawiasz się za bardzo. Cytuj
Jacdiag Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 Wpisują bowiem LPG do DR bez zmiany MW. wyszli pewnie z założenia że po zamontowaniu LPG zbiornik paliwa bazowego będzie miał tylko rezerwę Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Marek1 Napisano 30 Lipiec 2012 Napisano 30 Lipiec 2012 wyszli pewnie z założenia że po zamontowaniu LPG zbiornik paliwa bazowego będzie miał tylko rezerwę Pewnie tak! Bo logiczny wniosek, że gaz jako lżejszy od powietrza, "unosi" zbiornik /a w konsekwencji trochę i pojazd/ mógłby mieć zastosowanie tylko do zasilania CNG lub wodorem.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi