Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pytanie pojazd jest 7 osobowy i czy może być ciężarowym,przegrody brak może ma ,ma poszukać.na logikę ile tego miejsca za 7 miejscami pare centymetrów.data pierwszej rejestracji koniec 1999 rok ,przegroda obowiązkowa,ale czy ładowność wystarczjąca bo ma

510kg?i jeszcze jedno niezgodność dmc pojazdu o 40kg ,poprawić moge na zaświadczenie

ale już ładowność wtedy inna lub masa własna.a jak zważyć pojazd jak ma lpg które nie wchodzi wskład masy własnej i może się okazać że nie będzie wystarczającej ładowności do ilości osób.

Napisano

Dla siedmiu osób i tak nie ma wystarczającej ładowności, bo potrzebne by było 891 kg.

Jednak te zasady stosuje się dopiero od 15.01.2004 roku wiec w tym przypadku nie mają one zastosowania.

Jednak konieczny montaż przegrody i poprawka DMC.

Napisano

wiem właśnie ,że ta ładowność nie musi być taka jak pisałeś dotycząca 7 osób,ale tak jak

pisałem np.zważy się taki pojazd z instalacją lpg i wyjdzie że 7 osoób sie nie mieści i czym sie posiłkować wypisując zaświadczenie dotyczące błędnego dmc i w konsekwencji masy własnej,ładowności pojazdu oto pytanie?

czyli rozumiem ,że opel zafira z lpg data 1 rejstracji grudzień 1999 mający przegrode ,miejsc 7 w pojeżdzie może być pojazdem ciężarowym?

Napisano
pisałem np.zważy się taki pojazd z instalacją lpg i wyjdzie że 7 osoób sie nie mieści i czym sie posiłkować wypisując zaświadczenie dotyczące błędnego dmc i w konsekwencji masy własnej,ładowności pojazdu oto pytanie?

W końcu wykrywasz tylko niezgodność danych DMC z DR i TZ.

Jest kwestią do wyjaśnienia jak do tej niezodności doszło.

Ja już miałem przypadki w Oplach z lat 1999/2000 gdzie okazywało się, że była niezgodność TZ z masami w homologacji.

Natomiast jeżeli instalacja LPG została dołożona później to zwróć uwagę, że wygląda na to, że Min. przyjęło odgórną zasadę - "montaż LPG nie powoduje zwiększenia MW pojazdu".

Wpisują bowiem LPG do DR bez zmiany MW.

Dlatego myślę,że chyba zastanawiasz się za bardzo. :-D

Napisano
Wpisują bowiem LPG do DR bez zmiany MW. :-D

wyszli pewnie z założenia że po zamontowaniu LPG zbiornik paliwa bazowego będzie miał tylko rezerwę

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
wyszli pewnie z założenia że po zamontowaniu LPG zbiornik paliwa bazowego będzie miał tylko rezerwę

Pewnie tak!

Bo logiczny wniosek, że gaz jako lżejszy od powietrza, "unosi" zbiornik /a w konsekwencji trochę i pojazd/ mógłby mieć zastosowanie tylko do zasilania CNG lub wodorem.... :lol: