Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Przyczepka do przewozu paliwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

będę miał przyczepkę na badaniu, do przewozu paliwa lotniczego ładownośc 1000 kg .

jest to beczka, jeszcze nie wiem jakie klient ma dokumenty ,czy takie coś podlega pod. TDT? :(

Napisano
będę miał przyczepkę na badaniu, do przewozu paliwa lotniczego ładownośc 1000 kg .

jest to beczka, jeszcze nie wiem jakie klient ma dokumenty ,czy takie coś podlega pod. TDT? :(

Do ładowność 1000kg dla paliw nie musi miec TDT.

Napisano

do 1000kg czy do 1m 3 . 1000kg paliwa to ile m3? chyba mniej ,tak.? chyba że pisze na beczce pojemność.

Napisano
do 1000kg czy do 1m 3

No właśnie?

1000 litrów benzyny nie będzie ważyć 1000 kg (będzie mniej, choć nie wiem dokładnie ile wazy paliwo lotnicze). Jeśli jednak idziemy w drugą stronę i nalejemy do beczki 1000kg tego paliwa, z pewnością będzie to więcej niż 1 metr 3.

Napisano
czy takie coś podlega pod. TDT?
jeżeli już to pod ADR

1863 PALIWO LOTNICZE DO SILNIKÓW TURBINOWYCH

1000 litrów benzyny nie będzie ważyć 1000 kg (będzie mniej, choć nie wiem dokładnie ile wazy paliwo lotnicze).

Nafta — ciekła frakcja ropy naftowej wrząca w granicach 170-250 °C, mająca gęstość 0,78–0,81 g/cm³. Żółtawa, palna ciecz o charakterystycznym zapachu, będąca mieszaniną węglowodorów, których cząsteczki zawierają 12–15 atomów węgla. Stosowana jako paliwo lotnicze (pod nazwą „kerozyna” lub „nafta lotnicza”)

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Czyli 1000 litrów będzie ważyć od 780 do 810 kg w zależności od temperatury.

Napisano

klienta nie było , ale dzwoniłem do TDT. i powiedzieli że na beczce jest tabliczka na której powinna byc podana objętość w m3 :) jak przyjedzie zobaczymy , a na razie wszystkim dzieki :-D wielkie :-D

Napisano
do 1000kg czy do 1m 3 . 1000kg paliwa to ile m3? chyba mniej ,tak.? chyba że pisze na beczce pojemność.

Paliwo lotnicze Jet A-1

Gęstość w temp. 15ºC, kg/m3 775,0÷840,0 , czyli max.1290 litrów,,,

Napisano
czyli max.1290 litrów,,,

strona trzecia załącznika pt całkowite i częsciowe wyłączenia

w odniesieniu do materiałów ciekłych i gazów sprężonych -

pojemność nominalną naczyń w litrach

... trumny

Napisano

więc odkurzyłem DzU 2009 nr 27 p 162

załącznik

tom 1 str 364

dla UN1863 w kolumnie 7a jest kod LQ7

str 238 opis kolumny 7a

tom drugi str 37

LQ7 oznacza sztuki przesyłki o pojemności 5 litrów

... trumny

Napisano

Czyli, paliwo lotnicze pakowane po 5 litrów...to chyba do modeli latających :-D

Napisano

Czyli, paliwo lotnicze pakowane po 5 litrów...to chyba do modeli latających :-D

czyli pakowane po 5 litrów nie podlegają przewozowi pod ADR :!:

LQ = Limited Quantity = ilość ograniczona

a temat jest o takim (albo podobnym) wynalazku

67925382_1-Zdjecie-przyczepka-mauzer-1000-litrow.jpg

... trumny

Napisano

cos podobnego , tylko że beczkę można łatwo zdemontować .w dokumentach na zbiornik pisało że jest o poj.1 m3 czyli pod ADR. nie podlega ale na zbiornik jest decyzja TDT. :)

Napisano
w dokumentach na zbiornik pisało że jest o poj.1 m3 czyli pod ADR. nie podlega

pod ADR nie podlega pojazd tylko towar nim przewożony

czyli olej napędowy w takiej ilości może jechać bez ADR

ale wspomniane paliwo lotnicze już wg ADR :!:

:cool:

... trumny

Napisano
pod ADR nie podlega pojazd tylko towar nim przewożony

czyli olej napędowy w takiej ilości może jechać bez ADR

ale wspomniane paliwo lotnicze już wg ADR

no tak ale pod ADR podlega poj .pow. 1 m3

Nieźle się namieszało.

Ten przewóz takiej ilości paliwa lotniczego podlega pod ADR, tym samym pojazd musi być też wyposażony zgodnie z wymogami ADR dla przewozu takiego rodzaju materiału.

Natomiast pojazd przewożący ten materiał nie podlega pod TDT bo jest cysterną o pojemności do 1m3.

• 1 month later...
Napisano

Przepraszam że się wtrącam po miesiącu ale wątpię żeby ta przyczepka służyła do przewozu Jet A1 - naftę lotniczą stosuje się w większych silnikach odrzutowych lub turbośmigłowych gdzie taka tona to tyle co naparstek w baku.

Zapewne chodzi o benzynę lotniczą AVGAS 100LL do silników lotniczych tłokowych tylko nie wiem czy to coś zmienia w klasyfikacji ADR/TDT.