Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

UAZ - zmiana ilości miejsc z 2 na 5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie Uaz ma w dowodzie 2 miejsca siedzące, co zrobić i na jakich warunkach może mieć zarejestrowany na 5 osób. Jak ktoś może to niech napisze. Pilne !

Napisano
Panowie Uaz ma w dowodzie 2 miejsca siedzące, co zrobić i na jakich warunkach może mieć zarejestrowany na 5 osób. Jak ktoś może to niech napisze. Pilne !

Jak pilne to trzeba było założyc nowy temat... :cool:

Zmiana konstrukcyjna polegająca na montażu siedzeń dla następnych 3 osób.

Jest jednak problem jeżeli jest jako samochód ciężarowy i może mu "zabraknąć" minimalnej ładowności dla wersji 5-cio osobowej.

Czyli powinien mieć wtedy min. 619 kg ładowności.

Napisano
Ale czy siedzenia mają mieć pasy bezp ??

A z którego roku jest pojazd?

Napisano

Zarej. 1986 r. teraz jako ciężarowy i mówią w WK że jak zmiany są wykonywane teraz to powinny siedzenia odpowiadać obecnym przepisom, czyli pasy i zagłówki.

Napisano
Zarej. 1986 r. teraz jako ciężarowy i mówią w WK że jak zmiany są wykonywane teraz to powinny siedzenia odpowiadać obecnym przepisom, czyli pasy i zagłówki.

Wyposażenie w pasy.

8 ) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:

b) siedzeń innych niż przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,

c) siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;

przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym; :-D

Natomiast na pewno musiałaby nastąpić zmian rodzaju pojazdu na osobowy bo jako ciężarowy 5-cio miejscowy zabraknie mu ładowności.

Napisano
Natomiast na pewno musiałaby nastąpić zmian rodzaju pojazdu na osobowy bo jako ciężarowy 5-cio miejscowy zabraknie mu ładowności.

A niby czemu? To jest wg mojej oceny (po dokonanych zmianach) samochód ciężarowy o podrodzaju "INNY" lub "CIĘŻAROWO-OSOBOWY", a dla tych podrodzajów żadne wzory nie obowiązują 8)

Co do pasów. Temat był chyba parę razy na forum poruszany, ale nie doszliśmy do niczego sensownego. Z jednej strony logika podpowiada, że jak już dokonywać zmiany - czyli tworzyć w nim jakieś nowe konstrukcje, to zgodnie z obowiązującymi teraz normami. Z drugiej strony literalnie przepis jest prosty jak drut - data pierwszej rejestracji określa warunki dla całego pojazdu i basta (a więc pasów być nie musi - no i nie będzie - tym bardziej jak zamontujesz oryginalne siedzenia w oryginalnych punktach, a przecież tak powinno to wyglądać). Dlatego w mojej ocenie - właśnie z uwagi na zastosowanie oryginalnych rozwiązań konstrukcyjnych tego pojazdu - pasów z tyłu nie będzie.

Napisano
Dlatego w mojej ocenie - właśnie z uwagi na zastosowanie oryginalnych rozwiązań konstrukcyjnych tego pojazdu - pasów z tyłu nie będzie.

W mojej też.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Dlatego w mojej ocenie - właśnie z uwagi na zastosowanie oryginalnych rozwiązań konstrukcyjnych tego pojazdu - pasów z tyłu nie będzie.

W mojej też.

a jak zdejmie plandekę to żaden urząd nie może mieć jakichkolwiek wątpliwości, że nie może być bez pasów :cool:

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi ale żadna stacja nie podłożyła się pod tą przeróbką i gość będzie jeździł nielegalnie Uazem ciężarowym zarejestrowanym na 2 osoby z siedzeniami oryginalnymi czyli razem 5 miejsc oczywiście bez pasów :shock:

[ Dodano: 23-08-2012, 22:09 ]

A jeszcze dodam tylko, że ma plandekę jako dach i można ją zdjąć.

Napisano

[ Dodano: 23-08-2012, 22:09 ]

A jeszcze dodam tylko, że ma plandekę jako dach i można ją zdjąć.

No to widzę żadnego problemu żeby na DBT po zamontowaniu tylnej kanapy pojechać bez tej plandeki.

Pojazd z nadwoziem otwartym więc może być bez pasów, to zgodne z przepisami i nikt nie musi się pod nic podkładać...

Napisano
nikt nie musi się pod nic podkładać...

Dokładnie. Nie bardzo rozumiem w czym niby ma być to "podłożenie" tutaj...

Napisano
Dokładnie. Nie bardzo rozumiem w czym niby ma być to "podłożenie" tutaj...

bo ktoś z WK już "zaminował ten teren" i stwierdził, że:

Zarej. 1986 r. teraz jako ciężarowy i mówią w WK że jak zmiany są wykonywane teraz to powinny siedzenia odpowiadać obecnym przepisom, czyli pasy i zagłówki
Napisano
jak zmiany są wykonywane teraz to powinny siedzenia odpowiadać obecnym przepisom, czyli pasy i zagłówki

To niech podadzą podstawę prawną na to. Bo dla przedmiotowego pojazdu wymagałoby to zamontowania NIEORYGINALNYCH foteli - nie przewidzianych przez producenta.

• 1 year later...
Napisano

A do mnie ma zawitać Uaz zarejestrowany jako samochód specjalny , przeznaczenie - pogotowie techniczne , data pierwszej rej 11-1989 , nadwozie otwarte.

ma się stać osobowym 7 miejscowym , za ławką są dwa pojedyncze miejsca skierowane bokiem do kierunku jazdy.

Czy są jakieś przeciw wskazania na takie zmiany , oczywiście wszystkie siedzenia bez pasów

normal_UAZ.jpg.78a3dadf859e4b2e471f16851683fc0b.jpg

Napisano
Czy są jakieś przeciw wskazania na takie zmiany

Standartowo ,punkty mocowania siedzeń ,tylko do tego można by się przyczepić .Pasów mieć nie musi,siedzenia bokiem mogą być. Z instrukcji wynika że 7osób mogły przewozić.

Napisano
Czy są jakieś przeciw wskazania na takie zmiany
- w przepisach nie widać dla tego rocznika.
Napisano

Wolałem się podpytać bo już czasami mam mętlik w głowie od ustaw :)

Napisano
bo już czasami mam mętlik w głowie od ustaw

Bo naszych przepisów nie powinno się czytać ponownie, podobnie jak pytań i odp, na egzaminie ,,,