Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Jak uczyć się na egzamin!?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Jakiś czas temu ukończyłem kurs i postanowiłem zabrać się za naukę, aby w październiku podejść do egzaminu. Stąd moje pytanie, w jaki sposób najlepiej uczyć się tych wszystkich przepisów?! Posiada Poradnik Diagnosty 2012, no i nie wiem czy czytać po kolei całość, czy uczyć się działami, robić własne notatki czy jakoś inaczej:) proszę o poradę od osób, które już uporały się z egzaminem. Dziękuję i pozdrawiam!

Napisano

Zdecydowanie polecam naukę w oparciu o dzienniki ustaw a nie o poradniki, bo one zaweraja błędy oraz nieaktualne treści.

Napisano

ja robiłem testy ale oczywiście to nie wystarczy kilka razy dzienniki przeczytane a potem starałem sie zapamiętać co gdzie sie znajduje bo dzienniki masz na egzaminie :D

i tak jak pisze Jurek 2 godziny dzienne weekend wolny :P

Napisano

A ja czytałem dzienniki ustaw i dużo czytałem forum podczas dyskusji tez wiele idzie sie nauczyć pozdrawiam i życzę powodzenia.

Napisano

Przede wszystkim dzienniki ustaw przeczytane parę razy ze zrozumieniem i wyobraźnią, zaznacz sobie ważne wiadomości dotyczące parametrów, spróbuj rozwiązywać dużo testów plus do tego wiadomości z wykładów. Mówiąc krótko 1 miesiąc bezustannej nauki. Powodzenia

Napisano

Dziękuję wszystkim za cenne rady!:) A macie może jakiś plik .pdf lub .doc, w którym są zebrane wszystkie niezbędne dzienniki ustaw? (Przepraszam z góry za moje lenistwo!! Wiem, że trzeba wszystkiego w necie poszukać, ale może ktoś już to uczynił:)

Napisano
w którym są zebrane wszystkie niezbędne dzienniki ustaw?

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewforum.php?f=21

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

• 1 month later...
Napisano

Witam wszystkich serdecznie! Jestem nowy na forum. Mam problem ze zdaniem egzaminu. Musze zdać skierowane, autobusy i ADR-y oraz opisówke jednocześnie ponieważ jestem diagnostą "dorabiającym" uprawnienia. Każdą z tych części już zdałem, ale niestety nigdy wszystkich równocześnie. Błagam! Jak sie tego wszystkiego nauczyć? mam wrażenie, że ci "dorabiający"mają gorzej. Czy ktos z Was jest też w tej sytuacji?

Napisano

olap ja też rozszerzałem uprawnienia o "skierowane" i autobusy 100 z tym, że każdą część zdawałem oddzielnie. Trwało to trochę dłużej ale każdą część zadałem za pierwszym razem :D ale i tak dłuuugo się uczyłem.

Napisano

danzing00, jakimże to cudem zdawałeś każdą część osobno? Mnie powiedzieli w TDT w Warszawie,że MUSZę wszystko o jednym czasie! Też bym wolał po kolei skupic sie na jednej części. Byłem już na egzaminie 5 razy i za każdym razem coś zdałem ale powiedzieli, że jak nie mam wszystkiego na raz to won! Dwa razy brakło mi 1 (słownie:jednego) punktu. :?

eborg: dzieki za wsparcie duchowe!

Napisano

Sorry.

W moim poście , nie miało być złośliwości.

Chodzi mi o to, że każdy musi zmierzyć się ze swoim problemem.

Wierz mi - cienia złośliwości!

Powodzenia.

Napisano

Róbcie testy, czytajcie DU, ale przede wszystkim dyskutujcie na forum - to najlepsza kuźnia do wkuwania wiedzy. Mi pomogło najbardziej. Rozszerzenie uprawnień po miesiącu nauki zdałem za pierwszym razem.

Powodzenia.

Napisano
danzing00, jakimże to cudem zdawałeś każdą część osobno? Mnie powiedzieli w TDT

To ktoś Cię wprowadził w błąd. Ja wysłałem zgłoszenie na jeden egzamin ( daną "kategorię") zdałem go i kolejne zgłoszenie na egzamin, a niestety jak się zdaje kilka "kategorii" to trzeba zaliczyć wszystkie, a jak jedną to jedną :)

Napisano
Ja wysłałem zgłoszenie na jeden egzamin ( daną "kategorię") zdałem go i kolejne zgłoszenie na egzamin, a niestety jak się zdaje kilka "kategorii" to trzeba zaliczyć wszystkie, a jak jedną to jedną

Sposób dobry ale czasochłonny i kosztowny :?

Napisano

juz nie wiem co jest bardziej czasochlonne i ikosztowne. ja ydalem juz 5razy 210zl + dojazdy - a blisko do Krakowa nie mam. jestem w desperacji.

danzing00, a kiedy ty rozszerzaleś upr.? JSli to prawda co piszesz to chyba mnie szlag trafi!! Już bym to mial zdane....

[ Dodano: 04-10-2012, 17:43 ]

Jeszcze jedno danzing00: czy za każdym razem pisałeś opisówkę?

eborg, teraz to chyba ja źle napisałem: nie wyczytałem złośliwości w Twoim poście! NAPRAWDE dzięki za dobre słowo! :-D

Napisano

Jeśli mogę coś doradzić. Myślę że najlepszym sposobem jest czytanie Dz. u. i zapamiętywanie co gdzie można znaleźć. Nie uczcie się wszystkiego na pamięć bo nigdy nie zdacie. No i oczywiście rozwiązywanie testów. Na egzaminie jest dość czasu aby w dziennikach znaleźć odpowiedź na każde pytanie, o ile wie się gdzie szukać.

Ja do swojego pierwszego egzaminu w TDT uczułem się dwa popołudnia. Nikt w to nie wierzy ale to prawda. Nie zaliczyłem tylko ADR i instalacji gazowych. Ale już w najbliższą środę.....

Napisano
danzing00, a kiedy ty rozszerzaleś upr.?

Zacząłem w listopadzie zeszłego roku a skończyłem w maju tego roku i opisuwkę oczywiście że zdawałem za każdym razem jak rozszerzasz uprawnienia na jedną "kategorię" to normalnie dostajesz 5 pytań testowych i opisuwkę.

Napisano

jacek880! powodzenia w środę!

nie wiecie może gdzie można znaleźć więcej testów? ściągnąłem z tego forum po 8 z każdej kategorii. Są fajne - zdarzają sie takie na egz., ale chciałbym więcej. Może ktoś ma? :-)

danzing00 - dzięki za info. A jak poszedł Ci praktyczny? I gdzie zdawałeś? Słyszałem, że "różnie" się zdaje w poszczególnych ośrodkach.... :x

Napisano

Obydwa egzaminy praktyczne zdawałem w Krakowie. Wrażenia? OK ale podstawa to trzeba być dobrze przygotowanym a resztę masz w tematach o egz. praktycznych w Krakowie

Napisano
Róbcie testy, czytajcie DU, ale przede wszystkim dyskutujcie na forum - to najlepsza kuźnia do wkuwania wiedzy. Mi pomogło najbardziej. Rozszerzenie uprawnień po miesiącu nauki zdałem za pierwszym razem.

Powodzenia.

Potwierdzam słowa kolegi skpauto

Napisano

danzig00, do każdej kategorii zdawałeś praktyczny?

Za praktyczny sie juz nie płaci, prawda?

Napisano

Nie płaci się. Wpłata 200zł za egzamin na jedną "kategorię"dotyczy egzaminu teoretycznego i w tej cenie też jest zawarty egzamin praktyczny.