lisek Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Przyjeżdża Iveco na tabliczce DMC 3500. Pojazd nowy zamontoawano na nim dźwig i małą skrzynie ładunkową waga pojazdu 3390 liczba miejsc trzy, ładowności zostaje 110, to nie wystarcza nawet na dwie osoby. Wynik negatywany z powodu za dużej masy własnej to właściwe rozwiązanie? Cytuj
Psuj Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 A na jakie badanie przyjechał? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 A na jakie badanie przyjechał? Pojazd nowy N to by wychodziło okresowe prze I rejestracją. Zresztą - nawet jakby to było zwykłe okresowe (kolejne) to co? Podbiłbyś tą fikcję? Cytuj
lisek Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Napisano 13 Wrzesień 2012 Przed pierwszą rejestracją, pojazd dla wodociągów z zabudową na agregat pradotwórczy i agregat. Cytuj
blakop Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Czyli w sumie specjalny pojazd - tak? no to teraz pytanie czy osoby liczyć do masy własnej, czy nie... Cytuj
Jacdiag Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 zamontoawano na nim dźwig i małą skrzynie ładunkową z zabudową na agregat pradotwórczy i agregat. to jaki jest dokładnie dźwig skrzynia agregat a nawet pomijając tą nieszczęsną ładowność - jakie ma naciski osi z taką zabudową Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
mirek.g Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Koledzy,tak czy inaczej brakuje ładowności dla 3 osób. Cytuj
Psuj Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 no to teraz pytanie czy osoby liczyć do masy własnej, PORD 56) dopuszczalna ładowność - największą masę ładunku i osób, jaką może przewozić pojazd, którastanowi różnicę dopuszczalnej masy całkowitej i masy własnej pojazdu; Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
lisek Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Napisano 13 Wrzesień 2012 Zakabiną jest szafa na agregat za tym HDS i na końcu krótka skrzynia Cytuj
michal_k Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Zmienić liczbę miejsc na "1" po tych zmianach i po sprawie Cytuj
Marek1 Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 PoRD, 56) dopuszczalna ładowność - największą masę ładunku i osób, jaką może przewozić pojazd, którastanowi różnicę dopuszczalnej masy całkowitej i masy własnej pojazdu; No widzę, że nikt nie rozkminił tego na co uwagę zwraca Psuj Zgodnie z tą wykładnią od ładowności pojazdu nie odejmuje się nawet kierowca a co dopiero pasażerowie... Cytuj
michal_k Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 No widzę, że nikt nie rozkminił tego na co uwagę zwraca PsujZgodnie z tą wykładnią od ładowności pojazdu nie odejmuje się nawet kierowca a co dopiero pasażerowie... To jest jasne, ale nie dla wszystkich WK i wszystkich diagnostów. Raz jeden "stary" diagnosta upierał się, że pojazd specjalny nie ma ładowności, więc MW=DMC. Próbowałem mu wytłumaczyć, że się wtedy nawet kierowca nie zmieści... Cytuj
Psuj Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Raz jeden "stary" diagnosta upierał się, że pojazd specjalny nie ma ładowności, więc MW=DMC. W przyczepie bym się zgodził, często tak jest (niektórzy pracownicy WK znowuż tego nie potrafią pojąć - Michał nie piję do ciebie, po prostu tak mi się przytrafiło w Gorzowie), ale samochód musi mieć zapas choćby na kierowcę... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Marek1 Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 . Raz jeden "stary" diagnosta upierał się, że pojazd specjalny nie ma ładowności, więc MW=DMC. A tam, zaraz że "stary" diagnosta.... .Próbowałem mu wytłumaczyć, że się wtedy nawet kierowca nie zmieści... No to zwróć uwagę, że w normalnym ciężarowym kierowca też się nie mieści w ładowności... a jak załaduje dpuszczalna ładowność to jego waga jest + ta ładowność, czyli jest tyle ponad DMC ile waży kierowca Cytuj
michal_k Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 No to zwróć uwagę, że w normalnym ciężarowym kierowca też się nie mieści w ładowności... A niby dlaczego? Skoro ładowność to suma masy osób i ładunku to ładunek może wynosić maksymalnie "ładowność - kierowca". [ Dodano: 13-09-2012, 21:02 ] W przyczepie bym się zgodził, często tak jest (niektórzy pracownicy WK znowuż tego nie potrafią pojąć - Michał nie piję do ciebie, po prostu tak mi się przytrafiło w Gorzowie), W przyczepie ok, ale są też diagności, którzy uważają, że w przyczepie specjalnej zawsze MW=DMC. Miałem opis zmian od "starego" diagnosty, w którym opisywał co zdemontowano z przyczepy kempingowej (jakieś tam zbędne wyposażenie). W wyniku tego obniżył MW i DMC. Na moje pytanie dlaczego ruszał DMC odpowiedział, że przecież zawsze w specjalnym MW=DMC. Nie mógł zrozumieć tego, że konstrukcja się nie zmieniła i w wyniku spadku MW pojawiła się po prostu ładowność większa od 0. Cytuj
Marek1 Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Skoro ładowność to suma masy osób i ładunku to ładunek może wynosić maksymalnie "ładowność - kierowca". Sądzsz, że ładując pojazd kierowca ładuje mniej o tyle ile sam waży? Ładuje tyle, ile ma ładowności wpisanej do DR i na pewno nie wie że miałby siebie od tej ładowności odejmować. Cytuj
michal_k Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Sądzsz, że ładując pojazd kierowca ładuje mniej o tyle ile sam waży?Ładuje tyle, ile ma ładowności wpisanej do DR i na pewno nie wie że miałby siebie od tej ładowności odejmować. Cóż - powinien znać PORD. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Cytuj
Marek1 Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Cóż - powinien znać PORD. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. W zasadzie nie musi się niczego obawiać. Może spokojnie ladować tyle co ładowność wpisana w DR. Większość pojazdów jet u nas sprowadzona z Niemiec i Francji a tam masę własną powiększa się o masę kierowcy /+75kg/ i taka właśnie MW jet w DR z tamtych krajów a w konsekwencji tego, taka przepisana do naszego DR... Cytuj
Jacdiag Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Ładuje tyle, ile ma ładowności wpisanej do DR a po przejechaniu ~250 km nadmiar wagi zrekompensuje pusta przestrzeń w zbiorniku paliwa ... Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
JANUSZ60 Napisano 14 Wrzesień 2012 Napisano 14 Wrzesień 2012 To jest jasne, ale nie dla wszystkich WK i wszystkich diagnostów. Raz jeden "stary" diagnosta upierał się, że pojazd specjalny nie ma ładowności, więc MW=DMC. Próbowałem mu wytłumaczyć, że się wtedy nawet kierowca nie zmieści... Taki jak blacop ??? Czyli w sumie specjalny pojazd - tak? no to teraz pytanie czy osoby liczyć do masy własnej, czy nie...,,, Cytuj
JANUSZ60 Napisano 14 Wrzesień 2012 Napisano 14 Wrzesień 2012 Ja jestem młody No przecież to tylko komplement, a swoją drogą nie wiem skąd wzięło się wybiórcze traktowanie specjalnych w tym temacie,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi