arafal25 Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 mam taki problem wykonałem okresowe badanie po raz pierwszy, wystawiłem dodument identyfikacyjny , ustaliłem dane których nie było w DR poprzedniej rejestracji i wszystko by było OK gdyby nie określenie dmc przyczepy w DR określona wartość 2000kg a z tabliczki 1850kg. Wpisuję wartość z tabliczki o tu zonk nie chcą zarejestrować . - No to ja już nie rozumiem po co mi było sie uczyć , zdawać przed TDT jak i tak w komunikacji wiedzą lepiej. ale co kłócić się z pobliskim wydziałem czy poprawić na 2000kg??? Boże......????? [/center] Cytuj
markes30 Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 Na tabliczce znamionowej nie ma O1 !!!!! Było to na forum wałkowane z 10 razy. O1 tylko i wyłącznie ustala producent w homologacji. W DR np. Niemieckim dane wpisane są z homologacji więc 2000 kg jest prawidłowo ! Cytuj
Qnick Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 A tabliczka za rok odpadnie przed badaniem i będzie zastępcza Cytuj
blakop Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 Dokładnie.. Tyle razy na forum było żeby nie wpisywać O1/O2 na podstawie obliczeń z tabliczki BO TO NIE JEST ten parametr, a riebiata swoje... Cytuj
Psuj Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/download.php?id=1529 Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Grzegorz Łódź Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 mam taki problem wykonałem okresowe badanie po raz pierwszy, wystawiłem dodument identyfikacyjny , ustaliłem dane których nie było w DR poprzedniej rejestracji i wszystko by było OK gdyby nie określenie dmc przyczepy w DR określona wartość 2000kg a z tabliczki 1850kg. Wpisuję wartość z tabliczki o tu zonk nie chcą zarejestrować . - No to ja już nie rozumiem po co mi było sie uczyć , zdawać przed TDT jak i tak w komunikacji wiedzą lepiej. ale co kłócić się z pobliskim wydziałem czy poprawić na 2000kg??? Boże......????? [/center] Kolego bez obrazy ale źle się uczyłeś.O1 i O2 to nie jest DMC przyczepy (tak jak napisałeś) tylko MAKSYMALNA MASA CAŁKOWITA przyczepy z hamulcem i bez-a to zasadnicza różnica. Cytuj
Olga Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 Niedawno też miałam ciekawą rozmowę z diagnostą na ten temat. Twierdził, że dane, które on wpisał w DIP są prawidłowe, wyliczone z TZ według przepisów naszych krajowych W ogóle nie docierało do niego, że O1 i O2 ustala producent i te dane są wpisane w DR niemiecki. Pewnie skomentował do kumpli, że babsko z WK nie zna się, a go poucza A ja tu przecież przez Was przeszkolona jestem odpowiednio Cytuj
Yeti Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/download.php?id=1529 Osobiście nie podobają mi się te wyliczenie z MI. Skoro m.m.c przyczepy jest 1150kg , aby ją ciągnąć pojazd też musi mieć 1150kg co nam daje 2300kg, a na tabliczce jest 2250kg. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 3 Październik 2012 Napisano 3 Październik 2012 Pewnie skomentował do kumpli, że babsko z WK nie zna się, a go poucza Nie miałby nic do gadania, gdybyś go skutecznie przekonała,,, Cytuj
STASZEK51 Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 Ja obliczam różnicę z tabiczki tylko wtedy gdy nie ma O1 w zagranicznym dowodzie, a jak jest wpisana wartość to ją przepisuję. Dzisiaj Ford Galaxy z Austrii. Na tabiczce 2470 i 4000 , a w dowodzie O1 2000. Przpisałem 2000 i uważam że dobrze zrobiłem bo to MMC ,a nie DMC jak na tabliczce. Cytuj
michal_k Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 Ja obliczam różnicę z tabiczki tylko wtedy gdy nie ma O1 w zagranicznym dowodzie I tym sposobem może się zdarzyć, że poświadczasz nieprawdę. Przykład z dzisiejszej rejestracji: BMW z włoskim DR i takie dane w DR: F1/F2=1840, F3=3115, O1=1200. W adnotacjach zapis, że przy ciągnięciu przyczepy DMC pojazdu jest równe 1915 kg. Cytuj
waga50 Napisano 6 Październik 2012 Napisano 6 Październik 2012 A jeśli ma zamontowany hak i z tabliczki na haku wychodzi mniej niż O.1. w dowodzie? Mam na myśli pierwszy w kraju. Cytuj
grzegorz70 Napisano 6 Październik 2012 Napisano 6 Październik 2012 A jeśli ma zamontowany hak i z tabliczki na haku wychodzi mniej niż O.1. w dowodzie? Mam na myśli pierwszy w kraju. To N, za niewłaściwie dobrany hak. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 6 Październik 2012 Napisano 6 Październik 2012 A jeśli ma zamontowany hak i z tabliczki na haku wychodzi mniej niż O.1. w dowodzie? Spotkałeś coś takiego ? ja nie ,,, Cytuj
Psuj Napisano 6 Październik 2012 Napisano 6 Październik 2012 PORD: Art.66.3. Urządzenia służące do łączenia pojazdu ciągnącego z przyczepą powinny zapewnić bezpieczneciągnięcie przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej przewidzianej do ciągnięcia przez ten pojazd, uniemożliwić samoczynne odłączenie się przyczepy oraz zapewnić prawidłowe działanie świateł i hamulców, o ile przyczepa jest w nie wyposażona. Dz.U. 32: § 7.8. Pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczepy oraz przyczepa powinny być wyposażone wodpowiednie urządzenia sprzęgające. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
danielg539 Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 Spotkałeś coś takiego ? ja nie ,,, Ja się spotkałem z takim hakiem, co miał uciąg odpowiedni do róznicy mas z TZ a był zbyt słaby aby mogł ciagnąc przyczepe z z pozycji O1 DR. Cytuj
Miki_81 Napisano 7 Marzec 2013 Napisano 7 Marzec 2013 a jak się człowiek machnął i wpisał za małe wartości o1 i o2 w DIP to co teraz? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? Cytuj
Regan55 Napisano 7 Marzec 2013 Napisano 7 Marzec 2013 a jak się człowiek machnął i wpisał za małe wartości o1 i o2 w DIP to co teraz? Poprawić ....i po problemie.Ja tez kiedyś dokonałem wpisu odwrotnie i głowy mi nie urwali... Cytuj
dasmol Napisano 7 Marzec 2013 Napisano 7 Marzec 2013 Mi też się zdarzyło wpisać odwrotnie, ale w porę zobaczyłem. Cytuj
Miki_81 Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 ok poprawione - klient był już pod okienkiem w WK ale na czas tel. wykonany Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi