mirek.g Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Panowie,sprawa wygląda następująco klientka przywiozła anglika i chce koniecznie zarejestrować w Polsce bez przeróbek.Dzwoniła do ministerstwa i tam jej powiedziano,że każda OSKP ma wykonać "test zgodności z warunkami technicznymi" i na podstawie tego zaświadczenie może się poruszać po krajach UE.Ps.Nic z tego nie rozumiem przecież będzie niezgodność,kierownica. jakie to badanie?Wg mnie tylko odstępstwo. Cytuj
Psuj Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 jakie to badanie? Okresowe przed rejestracją... z wynikiem N. chce koniecznie Jak chce koniecznie to czego będziesz sobie kasy odmawiał każda OSKP ma wykonać "test zgodności z warunkami technicznymi" No to wykonaj, jak każą, okresowe przed Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
mirek.g Napisano 10 Październik 2012 Autor Napisano 10 Październik 2012 Na tym może jeżdzić przez te 30 dni? Tak jej powiedzieli.Wg mnie nie może. Cytuj
luket Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Piszesz w zaświadczeniu "Pojazd sprawny technicznie" i N za kierownice op prawej. Cytuj
mirek.g Napisano 10 Październik 2012 Autor Napisano 10 Październik 2012 Piszesz w zaświadczeniu "Pojazd sprawny technicznie" i N za kierownice op prawej. takie zaświadczenie to dla mnie nowość. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 takie zaświadczenie to dla mnie nowość. Jak widać coraz głośniejsza nowość, bo miałem wczoraj klienta, który mówił o takim samym przypadku, że jest przepis zezwalający na poruszanie się anglikiem na naszym zaświadczeniu,,, (numeru ustawy sobie tylko nie przypomniał), ale coś w tym jest widocznie,,, Cytuj
mirek.g Napisano 10 Październik 2012 Autor Napisano 10 Październik 2012 Poczekamy.może ktoś ma wiedzę ,co tam my prości diagności. Cytuj
Jacdiag Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 numeru ustawy sobie tylko nie przypomniał to mu podaj nr 2012/996 2.2.2. Kolumna kierownicy, koło kierownicy i kierownica d) Kierownica umieszczona z prawej strony w pojazdach o liczbie kół większej niż trzy, których prędkość jest większa niż 40 km/h, innych niż pojazdy zabytkowe. = UI USZ Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
blakop Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 O nie... Więc to jednak prawda... Bo słyszałem takie plotki, że w tym tygodniu na telefonie informacyjnym w ministerstwie AB siedzi Cytuj
eborg Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Ta....... , i kolejne interpretacje... Cytuj
DARIO64 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Jak widać coraz głośniejsza nowość, bo miałem wczoraj klienta, który mówił o takim samym przypadku, że jest przepis zezwalający na poruszanie się anglikiem na naszym zaświadczeniu,,, DZ.U 32 2. Pojazd zarejestrowany za granicą, a znajdujący się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, powinienodpowiadać warunkom technicznym określonym w Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 41). Wykreśl oba punkty ,walnij adnotację że spełnia warunki konwencji i niech se śmiga. Cytuj
mirek.g Napisano 10 Październik 2012 Autor Napisano 10 Październik 2012 Myślę,że tu chodzi raczej o poruszanie się w/w pojazdu i niespełnienie warunków technicznych polskich lub wyposażenia np apteczka,gaśnica.Natomiast co wystawienia zaświadczenia to nie mam pewności. Cytuj
Psuj Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 że jest przepis zezwalający na poruszanie się anglikiem na naszym zaświadczeniu,,, (numeru ustawy sobie tylko nie przypomniał), Rozporządzenia Dz.U.996 § 7. Jeżeli badanie techniczne przeprowadzone na wniosek posiadacza pojazdu dotyczy pojazdu wymienionego w art. 132 ust. 5 ustawy, uprawniony diagnosta po wykonaniu badania technicznego pojazdu wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu. Art.132.5. Zatrzymany dokument pojazdu zarejestrowanego za granicą, z wyjątkiem przypadków określonychw ust. 1 pkt 4 i 6, pozostawia się w jednostce Policji przez okres 7 dni. Po upływie tego terminu dokument przekazywany jest przedstawicielstwu państwa, w którym pojazd jest zarejestrowany. Moim zdaniem dotyczy to: 1) usterek, robimy dodatkowe i jedzie na Policję odebrać papiery 2) w przypadku braku badania badania powinniśmy zrobić okresowe przed, ale u nas np bez DR zagranicznego nie podchodzimy, czyli klops. Ale zakładając, że ktoś zrobi bez DR na pokwitowanie, to z zaświadczeniem ze stacji odbiera papiery na Policji, porusza się po kraju, ale w kraju rejestracji i tak musi poddać pojazd badaniu, bo nie uznają naszego badania (no chyba że jednak uznają ). Problem się pojawia przy anglikach, bo nie spełniają naszych warunków (niemcom zresztą tez brakuje gaśnicy). Nie można napisać: że spełnia warunki konwencji bo nie wiemy jakie są angielskie warunki techniczne. Jest sytuacja lekko patowa w takim przypadku. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Psuj Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 A'propos - ten sam zapis był w 155 Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
DARIO64 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Z konwencji: Układ kierowniczy46. Każdy pojazd samochodowy powinien być wyposażony w wytrzymały układ kierowniczy, pozwalający kierującemu na łatwą, szybką i niezawodną zmianę kierunku ruchu pojazdu. Lusterko 47. Każdy pojazd samochodowy, inny niż dwukołowy motocykl z wózkiem bocznym lub bez niego, powinien być wyposażony w jedno lub kilka lusterek umożliwiających obserwację drogi z tyłu: liczba, wielkość i rozmieszczenie tych lusterek powinny być takie, aby umożliwiały kierującemu obserwację ruchu z tyłu pojazdu. Dźwiękowe urządzenie ostrzegawcze 48. Każdy pojazd samochodowy powinien być wyposażony co najmniej w jedno dźwiękowe urządzenie ostrzegawcze o dostatecznej mocy. Dźwięk urządzenia ostrzegawczego powinien być ciągły, jednolity i nieprzeraźliwy. Pojazdy uprzywilejowane w ruchu i pojazdy służące do publicznego przewozu osób mogą mieć dodatkowe dźwiękowe urządzenia sygnalizacyjne nie odpowiadające powyższym wymaganiom. Cytuj
adam1501 Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Z konwencji: A propos konwencji, a w szczególności regulaminów EKG ONZ - jak można to znaleźć w ludzki sposób po numerze regulaminu. Ostatnio rozmowa była na szkoleniu, że wystarczy wpisać do eurolex'a numer i jest, ale albo mam problemy ze wzrokiem albo braki w posługiwaniu się komputerem aby móc znaleźć dokładnie interesujący mnie numerek, zawsze muszę się nastukać tu i ówdzie aby dany regulamin znaleźć. Cytuj
DARIO64 Napisano 11 Październik 2012 Napisano 11 Październik 2012 jak można to znaleźć w ludzki sposób po numerze regulaminu Zapomniałeś o Mikołaju ? Cytuj
mirek.g Napisano 12 Październik 2012 Autor Napisano 12 Październik 2012 Koledzy wiem na jaki przepis powołał się Pan z MI. Art.71 ust.6 i 7 PoRD, jakiś kosmos.To chyba jest gestia WK. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Październik 2012 Napisano 12 Październik 2012 Koledzy wiem na jaki przepis powołał się Pan z MI Wiesz, bo się dowiedziałeś, czy tak się tylko domyślasz ??? Cytuj
mirek.g Napisano 12 Październik 2012 Autor Napisano 12 Październik 2012 Wiem to od klientki,ktora walczy z tym tematem i jest po rozmowie z w/w Panem Cytuj
dj_max84 Napisano 13 Luty 2013 Napisano 13 Luty 2013 przepraszam ze odswierzam temat ale czy sa jakies nowe wytyczne co do anglikow? pozdrawiam Cytuj
Jacdiag Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 czy sa jakies nowe wytyczne co do anglikow? no popatrz ... to jak z obietnicą oczywiscie bede sie staral szukac odpowiedzi zanim zadam pytanie a nowe wytyczne cytowane na poprzedniej stronie tematu i korzystaj z prawego "Alt" ... Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
dj_max84 Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 tak wiem, czytałem post od początku ale z tego co wiem to coś siś miało ruszyć od 1 stycznia a post jest z połowy października... u nas w urzędzie wymagania się zmieniają co tydzień... przepraszam za polskie znaki, po 7 latach w uk zapomniałem ze istnieją... Cytuj
blakop Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 u nas w urzędzie wymagania się zmieniają co tydzień... Tzn?? Co niby się zmieniło?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi