eborg Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 W zasadzie pytanie. (dotyczy zwalniacza) Stwierdzenie: 'Stabilizuje prędkość pojazdu, podczas zjazdu z długiego wzniesienia". Prawda, czy fałsz? Cytuj
danielg539 Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 'Stabilizuje prędkość pojazdu podczas zjazdu z długiego wzniesienia". Troche nie po polsku to napisane. To pytanie z egzaminu czy z jakiegos vademecum? Cytuj
eborg Napisano 15 Październik 2012 Autor Napisano 15 Październik 2012 To nie jest pytanie (samo w sobie), to jest stwierdzenie. A napisanie jak najbardziej po polsku! Chyba , że chodzi Ci o ten przecinek - już go wstawiłem.(chyba niepotrzebnie) Cytuj
eborg Napisano 15 Październik 2012 Autor Napisano 15 Październik 2012 Grzechu , prędkość to kierunek i zwrot....... Czy coś się zmienia w Twojej ocenie? Cytuj
kpd20 Napisano 15 Październik 2012 Napisano 15 Październik 2012 moim zdaniem jest to urządzenie pozwalające na utrzymanie lub zmniejszenie predkości podczas zjazdu ze wzniesienia bez konieczności użycia hamulca roboczego. Więc jest to prawda tak sądze ;0 Cytuj
danielg539 Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 To nie jest pytanie (samo w sobie), to jest stwierdzenie. A napisanie jak najbardziej po polsku! Chyba , że chodzi Ci o ten przecinek - już go wstawiłem.(chyba niepotrzebnie) Nie chodzi mi wcale o przecinek, tylko o słowo Stabilizuje. Wg słownika PWN stabilizować 1. «doprowadzać do stanu trwałości, równowagi» 2. «ogrzewać przedmioty metalowe do niezbyt wysokiej temperatury w celu zapewnienia niezmienności wymiarów» W przypadku zwalniacza raczej nie możemy mówić o stanie trwałej równowagi, bo jego działanie nie jest wprost proporcjonalne do nachylenia drogi i prędkości pojazdu. Lepszym okresleniem było by: Ogranicza samoczynne rozpedzanie się pojazdu podczas zjazdu ze wzniesienia. Cytuj
eborg Napisano 16 Październik 2012 Autor Napisano 16 Październik 2012 stabilność stateczność; stałość (zdolność powracania do stanu) równowagi. stabilizacja ustalenie, utrwalenie, ustatecznienie jakiegoś stanu, położenia a. przebiegu zjawiska; ograniczenie wahań, chwiejności (produkcji, cen, zatrudnienia, wartości waluty, napięcia sieci itd.); przyznanie pracownikowi stałego etatu No tak : "utrwalenie przebiegu jakiegoś zjawiska".......... Hm. Cytuj
kirko Napisano 20 Październik 2012 Napisano 20 Październik 2012 ]'Stabilizuje prędkość pojazdu, podczas zjazdu z długiego wzniesienia".Prawda, czy fałsz? Wg. mnie jest to jedna z kilku odpowiedzi pytania dot.zwalniacza. Egzamin był pół roku temu ,i doskonale pamiętam ,że to prawda Cytuj
eborg Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 Pamiętam - było to 1,5 - 2 lata temu- na egzaminie zaznaczyli mi właśnie (na czerwono-widziałem) słowo "stabilizuje". Skutkowało to "udupieniem" egzaminu.(rozszerzałem o ADR i Bus100) To była jedyna rzecz do której się przyczepili. Odwołanie nie odniosło skutku. Cytuj
adamos Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 Wg. REG 13 EKGONZ zwalniacz to: "Układ hamulcowy o długotrwałym działaniu” oznacza dodatkowy układ hamulcowy będący w stanie zapewnić i utrzymać efekt hamowania przez długi czas bez znacznego ograniczenia skuteczności. Termin „układ hamulcowy o długotrwałym działaniu” obejmuje kompletny układ wraz z urządzeniem sterującym." ps. stabilizuje prędkość to tempomat, zwalniacz jak wyżej. Cytuj
eborg Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 przebiegu zjawiska; ograniczenie wahań, chwiejności (produkcji, cen, zatrudnienia, wartości waluty, napięcia sieci itd.); przyznanie pracownikowi stałego etatu Stabilizuje przebieg zjawiska - w tym przypadku przebieg hamowania długotrwałego. Hamowanie , stabilizuje prędkość tak jak przyspieszanie. Cytuj
htcc Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 W zasadzie pytanie.(dotyczy zwalniacza) Stwierdzenie: 'Stabilizuje prędkość pojazdu, podczas zjazdu z długiego wzniesienia". Prawda, czy fałsz? Pamiętam - było to 1,5 - 2 lata temu- na egzaminie zaznaczyli mi właśnie (na czerwono-widziałem) słowo "stabilizuje". To po co pytales jesli znasz odpowiedz? Cytuj
eborg Napisano 23 Październik 2012 Autor Napisano 23 Październik 2012 Dla mnie i nie tylko dla mnie, moja odpowiedź była prawidłowa. Cytuj
adamos Napisano 23 Październik 2012 Napisano 23 Październik 2012 Dla mnie i nie tylko dla mnie, moja odpowiedź była prawidłowa. Ale dla egzaminujących już nie: Pamiętam - było to 1,5 - 2 lata temu- na egzaminie zaznaczyli mi właśnie (na czerwono-widziałem)słowo "stabilizuje". Skutkowało to "udupieniem" egzaminu.(rozszerzałem o ADR i Bus100) To była jedyna rzecz do której się przyczepili. Odwołanie nie odniosło skutku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi