Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Pytanie o zwalniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W zasadzie pytanie.

(dotyczy zwalniacza)

Stwierdzenie:

'Stabilizuje prędkość pojazdu, podczas zjazdu z długiego wzniesienia".

Prawda, czy fałsz?

Napisano
'Stabilizuje prędkość pojazdu podczas zjazdu z długiego wzniesienia".

Troche nie po polsku to napisane. To pytanie z egzaminu czy z jakiegos vademecum?

Napisano

To nie jest pytanie (samo w sobie), to jest stwierdzenie.

A napisanie jak najbardziej po polsku!

Chyba , że chodzi Ci o ten przecinek - już go wstawiłem.(chyba niepotrzebnie)

Napisano

Grzechu , prędkość to kierunek i zwrot.......

Czy coś się zmienia w Twojej ocenie?

Napisano

moim zdaniem jest to urządzenie pozwalające na utrzymanie lub zmniejszenie predkości podczas zjazdu ze wzniesienia bez konieczności użycia hamulca roboczego. Więc jest to prawda tak sądze

;0 :-)

Napisano
To nie jest pytanie (samo w sobie), to jest stwierdzenie.

A napisanie jak najbardziej po polsku!

Chyba , że chodzi Ci o ten przecinek - już go wstawiłem.(chyba niepotrzebnie)

Nie chodzi mi wcale o przecinek, tylko o słowo Stabilizuje.

Wg słownika PWN

stabilizować

1. «doprowadzać do stanu trwałości, równowagi»

2. «ogrzewać przedmioty metalowe do niezbyt wysokiej temperatury w celu zapewnienia niezmienności wymiarów»

W przypadku zwalniacza raczej nie możemy mówić o stanie trwałej równowagi, bo jego działanie nie jest wprost proporcjonalne do nachylenia drogi i prędkości pojazdu.

Lepszym okresleniem było by: Ogranicza samoczynne rozpedzanie się pojazdu podczas zjazdu ze wzniesienia.

Napisano

stabilność stateczność; stałość (zdolność powracania do stanu) równowagi.

stabilizacja ustalenie, utrwalenie, ustatecznienie jakiegoś stanu, położenia a. przebiegu zjawiska; ograniczenie wahań, chwiejności (produkcji, cen, zatrudnienia, wartości waluty, napięcia sieci itd.); przyznanie pracownikowi stałego etatu

No tak : "utrwalenie przebiegu jakiegoś zjawiska".......... Hm.

Napisano
]'Stabilizuje prędkość pojazdu, podczas zjazdu z długiego wzniesienia".

Prawda, czy fałsz?

Wg. mnie jest to jedna z kilku odpowiedzi pytania dot.zwalniacza.

Egzamin był pół roku temu :-D ,i doskonale pamiętam ,że to prawda :D:D

Napisano

Pamiętam - było to 1,5 - 2 lata temu- na egzaminie zaznaczyli mi właśnie (na czerwono-widziałem)

słowo "stabilizuje". Skutkowało to "udupieniem" egzaminu.(rozszerzałem o ADR i Bus100)

To była jedyna rzecz do której się przyczepili.

Odwołanie nie odniosło skutku.

Napisano

Wg. REG 13 EKGONZ zwalniacz to:

"Układ hamulcowy o długotrwałym działaniu” oznacza dodatkowy układ hamulcowy będący w stanie zapewnić i utrzymać efekt hamowania przez długi czas bez znacznego ograniczenia skuteczności. Termin „układ hamulcowy o długotrwałym działaniu” obejmuje kompletny układ wraz z urządzeniem sterującym."

ps. stabilizuje prędkość to tempomat, zwalniacz jak wyżej.

Napisano
przebiegu zjawiska; ograniczenie wahań, chwiejności (produkcji, cen, zatrudnienia, wartości waluty, napięcia sieci itd.); przyznanie pracownikowi stałego etatu

Stabilizuje przebieg zjawiska - w tym przypadku przebieg hamowania długotrwałego.

Hamowanie , stabilizuje prędkość tak jak przyspieszanie.

Napisano
W zasadzie pytanie.

(dotyczy zwalniacza)

Stwierdzenie:

'Stabilizuje prędkość pojazdu, podczas zjazdu z długiego wzniesienia".

Prawda, czy fałsz?

:/

Pamiętam - było to 1,5 - 2 lata temu- na egzaminie zaznaczyli mi właśnie (na czerwono-widziałem) słowo "stabilizuje".
:nook

To po co pytales jesli znasz odpowiedz? :cry:

Napisano
Dla mnie i nie tylko dla mnie, moja odpowiedź była prawidłowa.

Ale dla egzaminujących już nie:

Pamiętam - było to 1,5 - 2 lata temu- na egzaminie zaznaczyli mi właśnie (na czerwono-widziałem)

słowo "stabilizuje". Skutkowało to "udupieniem" egzaminu.(rozszerzałem o ADR i Bus100)

To była jedyna rzecz do której się przyczepili.

Odwołanie nie odniosło skutku.