Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

ADR - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jestem poczatkujacy na forum.

Przygotowuje sie do egzaminu i nurtuje mnie jedno pytanie opisowe, a dokladniej:

Na stacje przyjezdza pojazd , skierowany przez organ kontroli drogowej, przewozacy towary niebezpieczne typu FL, który uczestniczyl w wypadku drogowym. W wyniku tego wypadku zostaly naruszone elementy nosne konstrukcji (ramy).

1. Jakie dokumenty powienien przestawic uzytkownik (wlasciciel) pojazdu ?

2. Jaki rodaj badania przeprowadzamy i jaki jest jego zakres ?

3. Jakie dokumenty przedstawia diagnosta po przeprowadzeniu badania ?

4. Jaka powinna byc przeprowadzona oplata ?

5. Jaki powinien byc termin i zakres nastepnego badania ?

A wiec odpowiadam:

Ad.1.

- świadectwo dopuszczenia TDT cysterny do eksploatacji - świadectwo powinno byc powypadkowe, a wiec badanie wykonane po wypadku,

- zaswiadczenie o spelnienieu wymagan dla ukladu przeciwposlizgowego ABS kat.1. Jezeli bedzie jeszcze przyczepa badz naczepa, to jeszcze wymagane jest zaswiadczenie o spelnieniu wymagan dla ukladu przeciwposlizgowego ABS kat. A

- zaswiadczenie o spelnieniu wymagan dla zwalniacza, zwalniacz typu IIA

- zaswiadczenie o spelnieniu wymagan dla ogranicznika predkosci, jezeli nie jest mozliwe jego sprawdzenie (brak tabliczki znamionewej, brak naklejki na szybie)

Ad. 2. Rodzaj badania jaki przeprowadzamy, to badanie dodatkowe pojazdu ucestniczacego w wypadku drogowym. W zakres tego badania wchodzi

a) zakres badania okresowego

b) zakres badania powypadkowego

c) zakres badania specjalistycznego ADR

Zakres badania okresowego:

- identyfikacja pojazdu

- dodatkowe wyposazenie pojazdu

- ogumienie

- swiatla pojazdu

- uklad hamulcowy+ABS+zwalniacz

- uklad kierowniczy

- podwozie + zawieszenie

- instalacja elektryczna

- nadwozie i osprzet

- analia spalin

Zakres badania powypadkowego:

1. dodatkowa kontrola ukladu kierowniczego

- stan techniczny (ogledziny i wyrywkowe sprawdzenia momentu dokrecenia polaczen srubowych)

- sprawdzenie skretnosci kol

- sprawdzenie poprawnosci dzialania mechanizmu wspomagajacego uklad kierowniczy

2. Dodatkowa kontrola ukladu zawieszenia

- ogledziny i wtrywkowe sprawdzenie momentu dokrecenia polaczen srubowych kluczem dynamometrycznym.

Pomiar geometrii ustawienia kol osi przedniej

-pomiar kata pochylenia kola lewego i kola prawego

-pomiar kata pochylenia osi zwrotnicy kola lewego i kola prawego

-pomiar kata wyprzedzenia osi zwrotnicy kola lewego i kola prawego

-pomiar zbieznosci kol

Pomiar geometrii ustawienia kol osi tylniej

-pomiar kata pochylenia kola lewego i kola prawego

-pomiar zbieznosci kol

Ad.3.

Stacja wystawia nastepujace dokumenty:

- zaswiadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym

- zaswiadczenie o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przystosowanego do przewozu niektorych materialow niebezpiecznych

Ad.4 .

za badania zgodnie z tabela oplat

- za badania okresowe pojazdu o DMC powyzej 16 ton,

- za badanie powypadkowe

- za badanie specjalistyczne ADR

Ad.5.

Nastepny termin badania zgodnie z dowodem rejestracyjnym w zakresie badania okresowego i specjalistycznego ADR.

I teraz mam watpliwosci, czy w dokumentach przedstawianych do przeprowadzenia badania musi byc protokol z TDT powypadkowy?

Nastepne pytanie, to czy zakres badania dodatkowego pojazdu uczestniczacego w wypadku drogowym, skladajacy sie z zakresu: badania okresowego, powypadkowego i specjalistycznego ADR jest poprawny?

Prosze o podpowiedz bardziej doswiadczonych kolegow.

Napisano

Niestety nie jestem doświadczonym diagnostą bo tak jak ty jestem tuż przed egzaminem i moim zdaniem pytanie opracowane bardzo dobrze.

Odnośnie tego protokołu to musi być powypadkowy, i zakres tak jak pisałeś wyżej.

Pozdrawiam

[ Dodano: 16-10-2012, 15:49 ]

Jeszcze to jest FL wiec papier na ogrzewacz, i nie wiem czy nie warto dopisac w cześci powypadkowej:

organoleptyczne sprawdzenie połączeń spawanych konstrukcji ramy, oraz miejsc połączeń ramy z zawieszeniem (czy nie występują odkształcenia i osłabienia) ponieważ tak jak w pytaniu było "zostaly naruszone elementy nosne konstrukcji (ramy)"ale nie jestem pewien:)

Napisano

Mam pewne wątpliwości co do pobranej opłaty. Nie do końca wiadomo, czy przy badaniu powypadkowym pobieramy opłatę za zakres okresowego. Dyskusja na forum trwa. Myślisz w tej sprawie logicznie, ale czasem logika nie ma tu zastosowania. :shock:

• 8 months later...
Napisano
Miałem to pytanie na egzaminie:)

I jak sobie z nim poradziłeś podziel sie wiedzą :)

Napisano

Człowiek napisał post prawie rok temu i jak dobrze widzę był to jego jedyny post, jak do tej pory. Więc nie licz na jego odpowiedż.

Napisano

Człowiek napisał post prawie rok temu i jak dobrze widzę był to jego jedyny post, jak do tej pory. Więc nie licz na jego odpowiedż.

To może ktoś podrzuci czy w tej opisówce jest wszystko ok? i te opłaty są dobrze podane no bo jak całe OBT to dla czego termin w dowodzie zostaje stary?

Napisano

Termin w dowodzie zostaje stary bo robisz badanie dodatkowe Nie okresowe.

A że w skład badania dodatkowego wchodzi zakres badanie okresowego to inna sprawa.

Ty masz zrobić badanie dodatkowe, a zakres tego badania to zakres

a. badania okresowego

b. skierowanego przez organ kontroli ruchu drogowego, który uczestniczył w wypadku .........

c. odpowiednio wyposażonego lub przystosowanego zgodnie z przepisami o przewozie towarów niebezpiecznych.

Co do kwoty to niech się wypowiedzą ci którzy mają jakąś praktykę w tym temacie. Choć myślę kwota jak za okresowe + powypadkowe + ADR, jest na miejscu.

aaaa jeszcze jedno ...... w pytaniu nie ma nic o DMC pojazdu. Więc albo o tym zapomniał napisać, albo założył sam taki warunek.

By była jasność, ja też jestem w trakcie egzaminów. :)

Napisano

Dokumenty: Pokwitowanie Policji, dokument potwierdzającego sprawność urządzenia technicznego, wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego wydany po terminie wydania skierowania na badanie.

UDS wykonuje BD poniżej zakres:

Poz. 996 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach

§ 3. 1. Zakres dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 ustawy:

2) skierowanego przez organ kontroli ruchu drogowego, który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 4, lub noszącego ślady uszkodzeń albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego – obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych dotyczących zespołów i układów, w sposób określony w pkt 0–10 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia i w dziale I załącznika nr 2 do rozporządzenia;

UDS wystawia zaświadczenie z przeprowadzonego badania dodatkowego.

Opłata wg. tabeli opłat pkt. 4.2 po wypadku, kolizji drogowej (za badanie specjalistyczne) - 94,00

Termin następnego badania zgodnie z DR, zakres BO + BD.

Napisano
Dokumenty: Pokwitowanie Policji,

Nie byłbym taki pewien, gdyż nie dla każdego pokwitowanie będzie dokumentem odpowiadającym DR i wtedy należałoby wymagać PC.

zakres BO + BD.

Niekoniecznie - "sposób określony w pkt 0–10 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia" niekoniecznie wyczerpuje całego zakresu badania okresowego - przynajmniej takie zdania pojawiały się tutaj na forum. Dlatego też nie pobiera się opłaty za badanie okresowe.

Nie chciałbym tutaj mieszać, ale nie wiem jak podchodzą do tematu egzaminatorzy.

Napisano
Niekoniecznie - "sposób określony w pkt 0–10 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia" niekoniecznie wyczerpuje całego zakresu badania okresowego - przynajmniej takie zdania pojawiały się tutaj na forum. Dlatego też nie pobiera się opłaty za badanie okresowe.

mchal_k to dotyczyło ostatniego pkt. z postu pierwszego, a mianowicie 5. Jaki powinien byc termin i zakres nastepnego badania ?

Napisano
Dlatego też nie pobiera się opłaty za badanie okresowe.

A przecież Kolega biker100 nic takiego nie napisał :)

Opłata wg. tabeli opłat pkt. 4.2 po wypadku, kolizji drogowej (za badanie specjalistyczne) - 94,00
Napisano
Nie byłbym taki pewien, gdyż nie dla każdego pokwitowanie będzie dokumentem odpowiadającym DR i wtedy należałoby wymagać PC.

Wiem michal kłaniają się interpretacje WK, dla mnie osobiście Pokwitowanie wystawione przez Policjanta jest dokumentem urzędowym i wystarczającym przy BD.

Napisano
mchal_k to dotyczyło ostatniego pkt. z postu pierwszego, a mianowicie 5. Jaki powinien byc termin i zakres nastepnego badania ?

A to OK. Ale pytanie dziwne "zakres następnego badania".

A przecież Kolega biker100 nic takiego nie napisał :)

Bo napisał OK :) Natomiast nie skapowałem, że odpowiedź dotyczyła punktu 5.

[ Dodano: 28-06-2013, 23:10 ]

Wiem michal kłaniają się interpretacje WK,

A w tym przypadku interpretacja egzaminatora...

Napisano
A w tym przypadku interpretacja egzaminatora...
michał_k idąc Twoim tokiem interpretacji każde badanie (skierowany przez OKRD) powinno być tylko i wyłącznie na podstawie PC??

Zgodziłbym się jeżeli skierowany przez OKRD za to, że upłynął termin BO.

Napisano
Ale pytanie dziwne "zakres następnego badania".

Bo na te pytania to ja bym brał poprawkę.Czasem ktoś poda niedokładne pytanie (na zasadzie "coś takiego") i dopiero mnożą się odpowiedzi :) I niepotrzebnie wprowadzają innych w błąd.Dlatego według mnie nie powinno się zamieszczać pytań do których treści nie mamy pewności.

Napisano
michał_k idąc Twoim tokiem interpretacji każde badanie (skierowany przez OKRD) powinno być tylko i wyłącznie na podstawie PC??

Ja się zgadzam z Tobą, że wystarczy pokwitowanie. Ale np. czytając literalnie punkt 0 (identyfikacja) to mowa jest wyłącznie o DR lub PC.

Napisano
Ja się zgadzam z Tobą, że wystarczy pokwitowanie. Ale np. czytając literalnie punkt 0 (identyfikacja) to mowa jest wyłącznie o DR lub PC.

Chyba gdzieś już o tym toczyły się gorące rozmowy :D

Napisano
Chyba gdzieś już o tym toczyły się gorące rozmowy :D
dokładnie, a chodzi o zapis:

§ 2. 1. Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje:

1) identyfikację pojazdu, w tym:

a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie,

Napisano

Zagadnienie praktyczne:

Okresl czy jest możliwy przewóz towarów niebezpiecznych klasy 1 o grupie zgodności J pojazdem o dmc 24000 kg data pierwszej rejestracji 30 wrze 2002

w nadwoziu zamkniętym typu furgon wyposażonym w instalację elektryczną oświetlająca skrzynie ładunkową

-Podaj, na jakiej podstawie dokonasz dopuszczenia pojazdu do przewozu towarów

niebezpiecznych klasy 1:

1)oględzin pojazdu,

2)dokumentu potwierdzajacego spełnienie wymagan pojadu ADR jesli tak to jakiego numeru przepisu

-

3)ogledzin pojazdu oraz dokumentu potwierdzającego spełnienie wymagan ADR jesli tak to jakiego rodzaju przepisu

Jak nalezy postapic gdy pojazd nie jest wyposazony e elektryczna instalacje oswietlajaca skrzynie ladunkowa a według oswiadczenia klienta bedzie przewozony

towar niebezpieczny klasy 1 o grupie zgodnosci J

Napisano
Okresl czy jest możliwy przewóz towarów niebezpiecznych klasy 1 o grupie zgodności J pojazdem o dmc 24000 kg data pierwszej rejestracji 30 wrze 2002 w nadwoziu zamkniętym typu furgon wyposażonym w instalację elektryczną oświetlająca skrzynie ładunkową

Odpowiedź masz tu:

Umowa ADR część 9 Wymagania dotyczące konstrukcji i dopuszczenia pojazdów.

pkt. 9.1.1.2; 9.1.2; 9.1.2.2; 9.1.2.3; 9.1.3; 9.2.1.1; 9.3.7.

Mam nadzieję, że nie pominąłem nic.

[ Dodano: 30-06-2013, 15:43 ]

Tekst umowy znajdziesz np. tu: http://www.patronat.pl/new/adr/adr2007/ADR_2009-zal_B-cz_9.pdf

Napisano
Okresl czy jest możliwy przewóz towarów niebezpiecznych klasy 1 o grupie zgodności J pojazdem o dmc 24000 kg data pierwszej rejestracji 30 wrze 2002 w nadwoziu zamkniętym typu furgon wyposażonym w instalację elektryczną oświetlająca skrzynie ładunkową

Odpowiedź masz tu:

Umowa ADR część 9 Wymagania dotyczące konstrukcji i dopuszczenia pojazdów.

pkt. 9.1.1.2; 9.1.2; 9.1.2.2; 9.1.2.3; 9.1.3; 9.2.1.1; 9.3.7.

Mam nadzieję, że nie pominąłem nic.

[ Dodano: 30-06-2013, 15:43 ]

Tekst umowy znajdziesz np. tu: http://www.patronat.pl/new/adr/adr2007/ADR_2009-zal_B-cz_9.pdf

Czyli odpowiedż bardzo prosta a jak to jest z tym brakiem oswietlenia skrzyni ładunkowej ?

[ Dodano: 01-07-2013, 07:59 ]

Koledzy o co chodzi z tym załącznikiem B do ADR jest w nim mowa w zaświadczeniu o DBT-ADR nic sensownego nie mogę wyczytac

[ Dodano: 01-07-2013, 15:36 ]

Dzięki kolego "Biker" za podpowiedż rozjasniło mi sie o co chodzi z tym załacznikiem :)

• 2 weeks later...
Napisano
Dzięki kolego "Biker" za podpowiedż rozjasniło mi sie o co chodzi z tym załacznikiem :)
to super :-D